Slider

Míšovská skála v Jižních Brdech

Brdy | Březen 2024

Jižní Brdy, Míšovská skála. Foto (2×): Jaroslav Hodrment

V prostoru mezi Přírodní památkou Míšovské buky a Přírodní reservací (PR) Getsemanka, v lokalitě Pod Burkem, se nachází shluk divokých skalisek, na některých mapách nazývaných jako Míšovská skála (761 m, také V Březinkách).

 

Z některých vrcholových pasáží Míšovské skály je mezi stromy, přes svahy Getsemanské zahrady a přes hluboké údolí vidět protější výrazný hřeben, počínající Kobylí hlavou (761 m, zde bývala tvrz či horský hrádek Hengst) a pokračující na jih přes Hřebence (788 m) k nejvyšší hoře Jižních Brd, známému Třemšínu (827 m). 

Ve zmíněném údolí se nachází důležité prameniště říčky Skalice (Vlčavy). Ta posléze v délce 52 km protéká Rožmitálem pod Třemšínem, Březnicí, dále pak například Mirovicemi, Čimelicemi a u Ostrovce se vlévá do Lomnice, aby vzápětí hlubokým zálivem dospěla do Orlické přehrady (vzdutá část Otavy). 

Míšovská skála je lokalitou málo navštěvovanou, ačkoli má svoje osamělé, drsné, intimní kouzlo. Je stranou značených turistických cest. Když si např. naplánujeme návštěvu Přírodní rezervace Getsemanka, neměli bychom si Míšovskou skálu nechat ujít. Je opravdu jen pár set metrů západně od jejích hranic. 

Je známým faktem, že i ve velice frekventovaných chráněných krajinných oblastech či parcích najdeme klidná a velice pěkná místa, a to v podstatě třeba i nedaleko známých a hojně navštěvovaných turistických tras či přírodních atrakcí. I v Brdech jsou těžko přístupné oblasti, svažité, kamenité, skalnaté, nevhodné pro těžbu dřeva, kde se nic podstatného, a to i v řádu stovek let, nemění. V moderní době je ovšem řada takových lokalit, a to naštěstí i těch přístupnějších, chráněna. Právě na těchto územích, často skrytých oku běžného návštěvníka, můžeme narazit na původní prastarou, člověkem jen málo ovlivněnou brdskou přírodu. Zde je více než kde jinde namístě úcta, pokora a respekt. 

Na Míšovskou skálu se nejspíše vypravíme z osady Chynín, kde je možné zaparkovat, a to po cyklotrase 2168 severovýchodním směrem, přes křižovatku U Trojice, kolem PR Fajmanovy skály a Klenky a nedaleko PR Chynínské buky dospějeme do blízkosti PR Getsemanka. Míšovská skála je na mapy.cz označena nikoli názvem, ale kótou 761, posledních asi 200 m k vrcholu je neznačených. 

Jaroslav Hodrment

Výlet v kostce

  • Oblast: Jižní Brdy
  • GPS start: Chynín (část obce Čížkov)   49.5597047N, 13.7153700E
  • Trasa: Chynín – Míšovská skála
  • mapy.cz/s/depobonoje
  • Vzdálenost: 5,3 km
  • Typ: pro pěší a horská kola
  • Náročnost: střední
  • Značení: cyklotrasa 2168
  • Zajímavosti: trasa míjí PR Fajmanovy skály a Klenky

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne