Slider

Milostivé léto II: poslední šance na oddlužení

Život v Příbrami | Červenec - srpen 2022

Díky Milostivému létu II budou mít dlužníci možnost splatit pouze svůj původní dluh a jednorázový poplatek exekutorovi.

Vláda rozhodla o pokračování oddlužovací akce – Milostivé léto II. Dlužníci v exekuci dostanou poslední šanci, jak splatit svůj dluh za výhodných podmínek. Minulé Milostivé léto pomohlo z bezvýchodné situace desetitisícům lidí.

Díky Milostivému létu II budou mít dlužníci možnost splatit pouze svůj původní dluh a jednorázový poplatek exekutorovi. Další poplatky, úroky a penále, které mnohdy mnohonásobně převyšují výši původního dluhu, jim budou odpuštěny. Milostivé léto II bude trvat tři měsíce a začne 1. září 2022.

Akce se týká např. dluhů vůči dopravním podnikům, nemocnicím, poskytovatelům energií ve vlastnictví státu, nezaplacených poplatků České televizi, Českému rozhlasu a také vůči zdravotním pojišťovnám. Dluhy u těchto organizací narostly často kvůli úrokům, penále a dalšímu příslušenství do nesplatitelných výšin. Příkladem mohou být dluhy za městské nájemní bydlení, které se vlivem ročního úroku z prodlení ve výši 90 % vyšplhaly z deseti tisíc až ke stotisícům korun, nebo dluhy za jízdu načerno, u kterých zmíněné příslušenství udělalo z tisícikorunového dluhu dvacetinásobek.

Nejedná se o dluhovou amnestii či popření pravidla, že dluhy se mají platit. Věřitelům se jednorázově vrátily celé dlužné jistiny, dlužníci se zbavili desítek tisíc exekucí u dluhů vůči státu a stát vrátil dlužníky do standardních socioekonomických vztahů. Stát ušetří na sociálních dávkách, získá na odvodech těch, kteří už nebudou pracovat v „šedé zóně“. V ORP Příbram je podle České exekutorské komory (data ke konci roku 2021) bezmála 5,47 % osob v exekuci. To je celkem 6281 dlužníků s celkovým počtem 39 455 nařízených exekucí. Jeden příbramský dlužník má průměrně šest exekucí.

Člověk v tísni pomáhá zadluženým lidem v Příbrami od roku 2020, kancelář se nachází na nám. T. G. Masaryka v pasáži Horymír (3. patro). „Pokud máte dluhy nebo vám hrozí exekuce, neváhejte se na nás s důvěrou obrátit. Pomůžeme vám zmapovat všechny vaše dluhy a mimo jiné také ověříme, zda lze váš dluh splatit v rámci Milostivého léta II.,“ sdělila koordinátorka a metodička dluhového poradenství Helena Šebková. Projekt odborného sociálního poradenství se zaměřením na dluhovou problematiku Člověka v tísni finančně podpořilo město Příbram.

Kontaktní osoby Člověka v tísni pro Příbram jsou Helena Šebková (helena.sebkova@clovekvtisni.cz, 778 473 013) a Michael Chmiel (michael.chmiel@clovekvtisni.cz, 778 520 785). Podrobnosti o Milostivém létu II najdete na webu milostiveleto.cz.

Kateřina Volfová, Člověk v tísni

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne