Slider

Mikrobiální svět nám ukázal rozmanitost tvarů a barev

Školství | Duben 2022

Mikrobiální svět nám ukázal rozmanitost tvarů a barev. Foto: ZŠ Školní

Začátkem nového kalendářního roku se na ZŠ Školní rozhodně nelenilo. Žáci druhého stupně se zapojili do realizace školního projektu zaměřeného na mikrobiální svět na dlani, který byl uskutečněn za podpory města Příbram.

 

V rámci edukačních procesů se snažíme našim žákům přiblížit rozmanitý svět kolem nás, poukazovat na známé a z těchto prekonceptů budovat pevné základy novému poznání. Jinak tomu není ani na poli přírodovědných předmětů, a tak jsme přišli s myšlenkou projektu Mikrobiální svět na dlani. S ohledem na současnou dobu se nabízí otázka, proti čemu jsou uplatňovaná hygienická pravidla účinná a před čím vším nás potencionálně chrání. Cílem našeho bádání tedy bylo vytipovat místa pravděpodobného výskytu bakterií a hub na naší škole, připravit vhodná živná média pro záchyt a následnou kultivaci těchto mikroorganismů a jejich vlastní pozorování a popisování během laboratorního mikroskopování.

 

Taje přírodovědného bádání

Úvodní část projektu obstarala beseda ve spolupráci s Přírodovědeckou fakultou Univerzity Karlovy, kdy na naši školu zavítal Jakub Červený, pracovník Mikrobiologického ústavu Praha, laboratoře biotransformace. Žáci měli možnost během debaty proniknout do tajů přírodovědného bádání se zaměřením na mikrobiální svět. Seznámili se s náplní laboratorní práce přírodovědných oborů, problematikou mikrobiálních kultivací a riziky patogenních bakterií a hub. V této souvislosti se rozběhla volná diskuze nad účinností běžně dostupných dezinfekčních prostředků, čemuž jsme se v rámci našeho projektu také věnovali. 

Po teoretickém základu jsme se konečně vydali do mikrobiálních končin naší školy. Žáci rozdělení do skupin si nejprve vytipovali místa, kde by očekávali největší zastoupení mikroorganismů, zejména bakterií a hub. Postupně tak prošli celou školou, nevynechali kupříkladu klávesy klavíru, světelné vypínače, zábradlí, parapety či kliky od dveří učeben. Odebrané vzorky pomocí inokulačních kliček přenášeli do živných substrátů v Petriho miskách, které jsou speciálně připravené pro naše zkoumané mikrobiální kultury. Polovinu substrátu žáci vždy ošetřili vybraným dezinfekčním prostředkem, aby ověřili účinnost jejich baktericidních a fungicidních účinků. Získané preparáty jsme následně uskladnili a ponechali vlastní kultivaci v horizontu několika dní. Zhruba po týdnu zrání jsme se konečně dočkali markantních změn, kdy nám mikrobiální svět ukázal svou rozmanitost tvarů a barev. S pomocí celé řady mikroskopů jsme zkoumali buněčné struktury bakterií a vlákna hub.

 

Jaký je význam dezinfekčních prostředků

Na samotný závěr projektu jsme si s žáky připravili celkové vyhodnocení našeho počinu. Jednotlivé skupiny prostřednictvím prezentace představily své preparáty, popsaly místa sběru vzorků a průběh vlastní kultivace. Zároveň demonstrovaly účinnost vybraných dezinfekčních prostředků a vyzdvihly význam jejich použití v běžném životě. K našemu potěšení, prakticky všechny ošetřené části v Petriho miskách neporostly barevnými koloniemi bakterií, ani vláknitými strukturami mikroskopických hub.

 

Tadeáš Balík, ZŠ Školní

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne