Slider

MHD se více propojí s krajem, lidé budou jezdit na jednu jízdenku

Doprava | Duben 2023

Ilustrační foto. Foto: Stanislav D. Břeň

Provoz městské hromadné dopravy není levná záležitost, město Příbram stojí přibližně 50 milionů korun ročně při tržbách, které činí zhruba 8,5 milionu korun. Město dlouhodobě hledá možnosti, jak držet náklady na uzdě a současně zajistit dostatečnou dopravní obslužnost. Cestujícím se nyní otevírá další možnost, a to cestovat na jednu jízdenku po Příbrami, v rámci kraje i v Praze. Umožní to částečné zapojení MHD Příbram do systémů IDSK a PID.

Na březnovém zastupitelstvu města byla jedním z hlavních témat možná integrace příbramské městské hromadné dopravy (MHD) do struktur Integrované dopravy Středočeského kraje (IDSK) a Pražské integrované dopravy (PID). Za tím účelem byli přítomni zástupci těchto organizací včetně společnosti Arriva Střední Čechy, která je dopravcem a se kterou má Příbram uzavřenu smlouvu o provozování MHD do roku 2029. 

Na stole byly tři základní varianty – zachování současného stavu, kdy MHD není integrována (varianta 1), částečná, tzv. tarifní integrace (v. 2) nebo plnohodnotná integrace (v. 3). Město dlouho jednalo s IDSK i PID o všech scénářích a radnice se nakonec přiklonila k názoru, že v současnosti je pro Příbram výhodná varianta č. 2. Tento scénář doporučili radní ke schválení zastupitelům.  

Varianta plné integrace nebyla preferována v analýze nezávislého konzultanta Vladimíra Návrata, a to vzhledem k vysokému poměru dálkových příměstských linek suplujících spoje současné MHD po páteřní ose (Příbram-centrum – náměstí 17. listopadu – Drkolnov). Rizikem je také nedodržení časů platných jízdních řádů, a to vzhledem k možnému zpoždění dálkových spojů – např. Praha – Příbram a zpět, Hořovice – Příbram a zpět. 

Jaké jsou plusy a minusy zvažovaných scénářů, přiblížila důvodová zpráva k tomu bodu jednání zastupitelstva.

 

Příbramská MHD zůstává mimo systém integrované dopravy (v. 1)

  • linky a jízdní řády MHD se nemění a je zachován souběh spojů a stávajícího stavu;
  • cestující nemají možnost cestovat na jeden jízdní doklad všemi autobusy po území města – v případě, že přestupují mezi krajskými a linkami MHD, platí znovu při nástupu do návazného spoje (to se týká lidí, kteří např. po návratu z Prahy cestující dále spojem MHD do jiné části města, resp. osad);
  • tato varianta pro obyvatele Příbrami nepřináší žádné nové pozitivní změny;
  • pro rozpočet města to znamená další výdaj ve výši cca sedm milionů korun ročně, které požaduje Středočeský kraj jako příspěvek do svého rozpočtu za obslužnost města Příbram všemi příměstskými linkami.

 

Tarifní integrace MHD Příbram (v. 2)

  • trasy MHD se až na případné dohodnuté kosmetické úpravy nemění;
  • dochází k přečíslování linek podle PID (čísla linek budou tříciferná a začínat na číslo 5, např. současná linka 2 bude značena jako 502); současný počet 18 linek bude zredukován na sedm nových se stávajícím rozsahem provozu;
  • cestující získají možnost cestovat na jednu jízdenku všemi linkami, dokonce i v rámci města, bude rozlišena jízdenka nepřestupní i přestupní. Přestupní jízdenka je pro MHD novinkou;
  • podle vzájemné dohody dojde k úpravě provozu páteřních linek mezi Příbramí a Prahou;
  • příspěvek Středočeskému kraji na financování příměstských linek obsluhujících město Příbram bude činit 5,5 mil korun;
  • využití spojů, jejich rozsah a četnost budou po půl roce vyhodnoceny.

 

Plná integrace MHD Příbram do systému PID včetně dopravní optimalizace (v. 3)

  • došlo by sice k odstranění souběhů spojů linek MHD a regionálních linek, cestující by měli možnost cestovat na jeden jízdní doklad všemi autobusy po území města a dále by na společné dopravní optimalizaci ušetřilo finance související s tzv. standardy dopravní obslužnosti Středočeského kraje, nicméně došlo by k citelné redukci městských spojů, která by se dotkla především samotných cestujících. Vysokým rizikem při této variantě bylo nedodržení časů podle platných jízdních řádů, a to vzhledem ke zpoždění dálkových spojů. Město Příbram chce zachovat pro své občany funkční model dopravní obslužnosti MHD, proto se k variantě číslo 3 nepřiklonilo.

 

Bez zajímavosti není, že 95 % obcí ve Středočeském kraji již přistoupilo na určitou formu integrace do dopravního systému IDSK, resp. PID. Po zevrubné diskusi na zastupitelstvu s množstvím komentářů a otázek (včetně otázky na zástupce IDSK, PID a Arrivy, zda přijeli na zasedání autobusem – nepřijeli…) a komentářů koaličních i opozičních zastupitelů se zastupitelé 21 hlasy (z 23 přítomných) shodli na částečné integraci, tedy volbě varianty 2. Její uvedení do života je otázka dalšího jednání, systém v upravené podobě by mohl začít fungovat na přelomu letošního a příštího roku.

 

Dlouhá jednání o integraci MHD

Od roku 2018 probíhají jednání se zástupci IDSK ohledně spolupráce na převedení spojů MHD hrazených z rozpočtu města do jízdních řádů příměstských linek, přičemž by podle původních návrhů došlo k velmi citelné redukci městských linek. To byl hlavní důvod, proč se předchozí i současné vedení města stavělo k integraci velmi zdrženlivě. Panovaly obavy o dopad na cestující i kvalitu veřejné dopravy. V rámci dalších jednání od druhé poloviny roku 2021 došlo ze strany zástupců IDSK k předložení finančního požadavku za rok 2022 ve výši asi 8,5 milionu korun, a to za dopravní obslužnost příměstských linek licencovaných a financovaných krajem. Příbram na tento finanční požadavek nepřistoupila vzhledem k tomu, že se jedná o nemalý výdaj z městského rozpočtu. Kalkulovaná částka je díky proběhnuvší integraci pro rok 2023 o něco nižší – propočtem se dospělo nakonec k částce asi sedm milionů korun a zohledňuje inflační růst nákladů (zejména pohonné hmoty), ale také rostoucí tržby především na páteřních linkách do Prahy. Částka by byla požadována po městu Příbram při variantě č. 1. IDSK se vzdal požadavku vůči Příbrami na finančním plnění ve výši 8,5 milionu korun za rok 2022, a to bez případných sankcí.

 

Schéma linkového vedení pro variantu 2 najdete pod internetovou zkratkou 1url.cz/CrPpj nebo po naskenování QR kódu.

 

Stanislav D. Břeň 
s přispěním Dagmar Bětíkové

Finanční vyjádření z pohledu Příbrami

Varianta 1: +7 milionů korun

Varianta 2: +5,5 milionu korun (závisí na dohodě o tarifu a financování u vybraných linek)

Varianta 3: 

Zdroj: město Příbram

Pozn.: Ve všech variantách má město Příbram nadále plně pod kontrolou stávající smlouvu na provoz městské dopravy — ta není ve variantě 2 a 3 jakkoliv dotčena, pouze se uzavře tzv. Přístupová smlouva o vstupu třetího subjektu do současného smluvního vztahu.

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne