Slider

Městská realitní kancelář předchází vzniku nezvladatelných dluhů

Finance | Březen 2020

V roce 2004 Městská realitní kancelář převzala od jiných správcovských společností pohledávky za dlužníky.

 

V roce 2004 Městská realitní kancelář převzala od jiných správcovských společností pohledávky za dlužníky. Po mnoha letech se ukázalo, že jejich evidence a vymáhání neprobíhaly bez chyb. Příslušenství k dluhu dále narůstalo a celková dlužná částka se vyšplhala až k 50 milionům korun. V současnosti se Městská realitní kancelář striktně drží takových opatření, jež bobtnání dluhů z nájmu bytu nebo nebytových prostor zabraňují.

 

V roce 2016 si příbramští radní a následně zastupitelé nechali předložit materiál nazvaný Lustrace pohledávek u dlužníků evidovaných u Městské realitní kanceláře. Dokument k 31. prosinci 2015 shrnoval stav pohledávek za pronájem bytů a prostor sloužících k podnikání a týkal se dluhů za takzvanými starými dlužníky. Tedy osobami, jež bytové jednotky nebo nebytové prostory dávno opustily, ale zanechaly za sebou dluhy. Tyto pohledávky z větší části převzala Městská realitní kancelář ke dni svého založení (rok 2004) od jiných správcovských kanceláří. 

Materiál (Lustrace pohledávek…) vznikl na základě požadavku Policie ČR z důvodu podezření z přečinu porušeni povinnosti při správě cizího majetku a také z rozhodnutí vedení města Příbram. „Bylo třeba zjistit, jaký je dosavadní stav evidence, kolik činí promlčené pohledávky a jaká je celková vymahatelnost evidovaných pohledávek,“ informovala Pavla Sýkorová, jež vede Městskou realitní kancelář od roku 2015.

 

Chyby a nepřehlednost

Lustrace skončila v květnu 2016. Vyplynulo z ní, že ke konci roku 2015 město evidovalo pohledávky za téměř padesát milionů korun (jistina plus příslušenství dluhu). Vzhledem k nedostatečné aktivitě předchozího vedení Městské realitní kanceláře, ale i pasivitě samotných dlužníků se téměř polovina evidovaných pohledávek „přesunula“ do kategorie Promlčené. Příbramským zastupitelům proto v roce 2016 nezbylo nic jiného než schválit odpis této části jednoznačně promlčených dluhů. 

Při ověřování skutečného stavu pohledávek byly zjištěny mnohé problémy – např. s chybějícími listinnými podklady či softwarem realitní kanceláře, který nebyl plně kompatibilní s programovým vybavením Městského úřadu Příbram. Dále se nevedla evidence dílčích pohledávek u jednoho dlužníka, ale souhrnně se evidovalo několik pohledávek k jednomu dlužníkovi za několik období dohromady. Tato praxe vedla k nepřehlednosti a potížím s identifikací plateb. Podle Pavly Sýkorové bylo další chybou, že jakákoliv přijatá platba, od dlužníka nebo z exekučních splátek, byla přiřazována na nejstarší dluh, a to na úhradu jistiny (což nemá oporu v zákoně) a někdy i bez rozlišení, k jaké dlužné pohledávce platba patří. „Zákonný postup ukládá jako první umořovat příslušenství. Úhradou jistiny dluhu však vymáhání často končilo, k vymáhání příslušenství dluhu se často nepřistoupilo, v některých případech se neshodovaly žalované částky (pokud žalovány byly) s evidovanými částkami,“ uvádí současná vedoucí Městské realitní kanceláře. 

K 31. červenci 2019 město evidovalo pohledávky za tzv. starými dlužníky (po provedené právní revizi) ve výši téměř 24 milionů korun. Z toho jistina představovala přibližně tři miliony korun. V průběhu mnoha let ale zásadním způsobem narostlo příslušenství dluhu, a to až na téměř 21 milionů korun. I když najatá právní kancelář dokázala od roku 2016 do loňska vymoci přibližně 300 000 korun od „starých“ nájemníků, vše nasvědčovalo tomu, že městští zastupitelé budou muset odepsat další část letitých dluhů. To se stalo v listopadu 2019, částka pro účetní odpis zněla na asi 6,5 milionu korun.

 

Nový přístup funguje

V posledních čtyřech letech Městská realitní kanceláře podstatně vylepšila praxi vymáhání dluhů a zavedla standardizovaný postup vymáhání pohledávek u takzvaných běžných nájemníků (rámeček Postup při vymáhání). Správa fondu včetně modulu pohledávek je v současné době vedena v novém programu pro správu bytového a nebytového fondu. Evidence dlužníků bytů je podrobně sledována mj. i podle jednotlivých kategorií bytů. K 31. červenci 2019 tak město v přibližně 602 bytech, 76 nebytových prostorách a ve 24 buňkách na ubytovně evidovalo třicet dlužníků s pohledávkou přibližně 670 000 korun (včetně příslušenství). Tyto prostředky jsou městem systematicky a okamžitě po prvním nezaplacení vymáhány tak, aby se neopakovala situace z minulosti, kdy dluhy narostly do takové výše, jež z nich činí dluhy prakticky nedobytné. 

Stanislav D. Břeň

 

Postup při vymáhání

- V případě prodlení s platbami jsou nájemci v prvním kroku upomínáni (písemné upomínky k platbě) s upozorněním na možné důsledky neplacení nájemného řádně, v plné výši a včas. Upomínky jsou zasílány písemně na dodejku, resp. předávány osobně oproti vlastnoručnímu podpisu, a to okamžitě po vzniku první pohledávky za neuhrazené nájemné včetně služeb za první měsíc. Často je využíván i telefonický kontakt, kdy je dlužník i telefonicky upomínán k plnění svých povinnosti. S dlužníky se okamžitě pracuje a individuálně je posuzován každý případ. Sporné případy jsou předkládány k rozhodnuti radě města. Někdy bývá uzavírán splátkový kalendář.

- V druhém kroku se přistupuje k právnímu vymáhání pohledávek. To je v případě, že nájemce nereaguje na písemné upomínky a výzvy, nemá snahu své závazky vůči pronajímateli řešit. Dlužnický spis je předáván právnímu zástupci k dalšímu postupu (po neuhrazení tří měsíčních plateb, resp. je nájemce-dlužník dlouhodobě v prodlení s plnou úhradou, tj. plní pouze částečně). Právní zástupce znovu zasílá dlužníkovi upomínku a výzvu k úhradě dluhu. V případě, kdy dlužník nereaguje, obdrží výpověď, je podána soudní žaloba na zaplacení, resp. na vystěhování či návrh na exekuci.

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne