Slider

Město se školami ladilo systém online výuky

Školství | Říjen 2020

Pro distanční výuku je potřeba dostatek IT prostředků.

Jaro letošního roku zcela změnilo doposud zaběhnuté formy výuky. To je důvod, proč město hledá metody, jakými nejen v případě možných obdobných situací školám pomoci. 

V souvislosti s vyhlášením karantény byly na jaře letošního roku školy ze dne na den postaveny před otázku zcela nového způsobu výuky, kdy dětem musely zajistit přístup k informacím, online výuku, komunikaci s učiteli při zadávání a hodnocení úkolů. To vše školy absolvovaly a v průběhu léta ladily metody. Ani město v tomto směru nezahálelo a přichází s možností pomoci.  

Příbramská místostarosta Zorka Brožíková informovala: „Na začátku září jsme zástupcům příbramských škol, ať už to byli lidé z managementu školy či jejich IT technici, představili možnost spolupráce se zapsaným spolkem Techak. Nabídka spočívá ve zmapování IT technologií všech základních škol a nastavení nejúčinnějších metod online výuky. Součástí tohoto projektu je také zajištění školení pro všechny pedagogy tak, aby byl systém co nejúčinnější.“ Místostarostka města dále uvedla, že školy v průběhu uplynulých měsíců nezahálely, každá z nich si nastavila určité systémy.  

Projekt řeší používání prostředků pro distanční výuku, především prostřednictvím online přenosů, ukládání dat tak, aby k nim měli přístup i rodiče samotných školáků. „Dnešní doba velmi pokročila a je třeba se jí přizpůsobit. Online výuka není potřebná pouze v krizových situacích, ale její využití se najde i v době tzv. míru. Vedle zmapování a zajištění potřebných technologií budou zástupci Techaku pomáhat jednotlivým pedagogům se zaváděním nových metod,“ dodala Zorka Brožíková.  

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vydalo doporučení, ve kterém všechna rozhodnutí a zodpovědnost ohledně distanční výuky zůstávají na vedení jednotlivých škol.  

Eva Švehlová, Městský úřad Příbram 

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne