Slider

Město podpoří 41. ročník příbramské rally

Sport | Červen 2021

Pokud příbramskou rally letos nezastaví nedostatek finanční nebo jiná hrozba, měla by se uskutečnit na konci července. Foto: Marek Pohan, Rally Příbram

V pořadí 41. ročník Rally Příbram se pojede v červenci letošního roku. Město Příbram poskytne pořadatelům dotaci ve výši 200 000 korun, která je určena pro bezpečnostní a technické zajištění závodu.

 

Příznivci motoristického sportu se mohou těšit na konání Rally Příbram, a to ve dnech 23. a 24. července letošního roku (podrobnosti o závodu najdete na webu rally-pribram.cz.). Podporou se zabývali zastupitelé na svém dubnovém jednání a debata svědčila o nejednoznačnosti jejich postojů. 

Už na konci března letošního roku projednala žádost o dotaci Komise pro mládež, tělovýchovu a sport. Většinový názor byl takový, že Rally Příbram nenaplňuje současné priority a cíle schváleného Plánu rozvoje sportu města Příbram do roku 2030, a to pozitivní vliv na rozvoj pohybové aktivity dětí a mládeže. Proto komise schválení dotace nedoporučila. „Finanční podpora Rally Příbram je každoročně ožehavým tématem,“ uvedl příbramský starosta Jan Konvalinka, který při jednání navrhl podpořit soutěž částkou 200 000 korun, což zastupitelé nakonec odsouhlasili. „Na jednání se také otevřela otázka, zda by nebylo vhodné s podporou závodu počítat v příštích letech přímo v rozpočtu města tak, jako je tomu například u Hudebního festivalu Antonína Dvořáka,“ dodal starosta. 

Rally Příbram představuje tradiční automobilovou soutěž v regionu, která se však v nedávné minulosti potýkala s finančními komplikacemi. V dřívějších letech šlo o Mistrovství ČR v rally automobilů současných i historických. Vzhledem k tomu, že pořadatel „Autosport klub Rally Příbram v AČR“ musel v průběhu pěti let dvakrát odstoupit z pořádání závodů (v roce 2015 a 2019), byla mu Autoklubem ČR zamítnuta žádost o přidělení Mistrovství ČR v rally pro rok 2020. 

Letošní ročník Rally Příbram se bude konat jako jednodenní soutěž ve sprint rally a Pohár ČR v rally historických automobilů. Pokud pořadatel uspořádá letošní závod, zvýší se pravděpodobnost, že se Rally Příbram opět vrátí do seriálu Mistrovství ČR v rally. 

V roce 2020 organizátor obdržel dotaci od města ve výši 100 000 korun a přibližně 30 % poskytnutých finančních prostředků využil na podporu prevence bezpečnosti dětských diváků. Zakoupil trička, batůžky, čepice, reflexní pásky a další předměty a všechny tyto předměty byly rozdány dětem při výchovných soutěžích uspořádaných v rámci předstartovního programu. Aktuálně přidělenou dotaci chce pořadatel využít na bezpečnostní a technické zajištění závodu. 

Organizátor uvádí, že celkové náklady závodu činí bezmála tři miliony korun a původně po Příbrami požadoval částku ve výši 400 000 korun. 

Stanislav D. Břeň

Aktuální vyjádření pořadatele akce: 

Vážení příznivci Rally Příbram,

ve dnech 23. 7. a 24. 7. 2021 se měla konat již 41. Rally Příbram. Vzhledem k současné situaci a nejisté době se nám nepodařilo najít generálního partnera a naplnit finanční rozpočet naší rally. Proto jsme nuceni tento ročník zrušit.

Chtěl bych tímto poděkovat městu Příbram za projevenou podporu naší rally, stejně tak Středočeskému kraji, obcím, v jejichž území tratě vedly, spoluobčanům za toleranci, a v neposlední řadě i pořadatelům. Děkujeme, bez vás všech by to opravdu nešlo.

Omlouváme se všem fanouškům, hostům, posádkám i partnerům akce a mohu vám za celý Organizační výbor slíbit, že uděláme vše, co bude v našich silách, abychom mohli pokračovat v následujícím roce.

Budeme velice rádi, pokud naší příbramské rally zachováte přízeň.


Za Organizační výbor Rally Příbram

Petr Šefr, předseda Organizačního výboru

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne