Slider

Máte zajímavý projekt nebo činnost? Požádejte město o podporu

Finance | Listopad 2021

Dotace může jít třeba na opravu památek. Foto: Stanislav D. Břeň

Příbram nabízí klubům, organizacím či jednotlivcům podporu pro činnosti a projekty, které jsou prospěšné pro obyvatele města. Žádat o dotaci je možné na webu dotace.pribram.eu, a to během listopadu.

 

Kulturní aktivity

Dotační program Kulturní aktivity je tradičně zaměřený na podporu nekomerčních kulturních projektů, které přispívají k rozšíření a obohacení kulturního života ve městě. Jedná se zejména o kulturní a společenské akce, slavnosti k významným výročím, festivaly, přehlídky, soutěže a další. Program je zaměřený také na podporu celoroční činnosti subjektů, které se zabývají kulturními aktivitami v oblastech, jako jsou například tradiční lidová kultura, divadlo, hudba, tanec, fotografie, výtvarné umění a literatura. 

Podpora projektu z dotace až do výše 100 %, maximálně však 200 000 korun.

 

Památky místního významu

Pro dotační program Památky místního významu je pro rok 2022 navržena výrazně vyšší alokace oproti minulým letům. Město tak chce podpořit opravy památek a objektů ve veřejném prostoru či veřejností využívané jako křížky, kapličky atd. V minulosti byly v trámci tohoto programu poskytnuty dotace na opravy kostela Mistra Jakoubka ze Stříbra, fary patřící ke kostelu sv. Jakuba Staršího, na pomoc s vybudováním varhan v bazilice na Svaté Hoře nebo například na opravy malých uměleckých objektů v katastru Březových Hor.

Podpora projektu z dotace až do výše 100 %, maximálně však 200 000 korun.

 

Zahraniční a meziobecní spolupráce

Dotační program Zahraniční a meziobecní spolupráce je určený na podporu projektů, které přispívají k rozšíření a obohacení vztahů města s jeho partnerskými městy a také s ostatními městy a obcemi v rámci ORP Příbram. Nově se mohou podávat žádosti i na projekty s jinými než partnerskými městy, podmínkou však je, že se akce musí konat na území města Příbram. V minulých letech byla podpořena např. spolupráce příbramských základních a základních uměleckých škol s jejich partnerskými školami, spolupráce hasičských sborů atd. Město Příbram podporuje také výstavu betlémů z Valle di Ledro, která je v posledních letech pravidelnou součástí vánoční výstavy betlémů na Svaté Hoře.

Podpora projektu z dotace až do výše 100 %, maximálně však 150 000 korun.

 

Výchova a vzdělávání

Program Výchova a vzdělávání je určený na podporu projektů, které přispívají k obohacení forem vzdělávání ve městě. Jedná se zejména o vzdělávací projekty pro děti, žáky a studenty příbramských škol, pro jejich pedagogy i rodiče a projekty organizací, jež se věnují mimoškolním výchovným a vzdělávacím aktivitám. Možnou oblastí podpory je i tvorba výukových materiálů nebo publikací či projekty zaměřené na organizaci vědomostních nebo dovednostních soutěží. V rámci tohoto programu je možné podpořit i celoroční činnosti subjektů zabývajících se výchovně vzdělávacími aktivitami. 

Podpora projektu z dotace až do výše 100 %, maximálně však 80 000 korun.

 

Reprezentant

Dotační program Reprezentant je zaměřený na podporu a zajištění přípravy reprezentantů a jejich účasti na mezinárodních soutěžích a je primárně určený pro sportovce starší 15 let. Jedná se o finanční podporu při zajištění přípravy a účasti sportovců na mezinárodních soutěžích, jako jsou mistrovství světa, mistrovství Evropy, světové poháry, světové ligy a obdobné soutěže. Účelem programu je snaha města podpořit reprezentanty, kteří svou sportovní činností reprezentují Českou republiku a město Příbram v zahraničí.

Podpora projektu z dotace až do výše 100 %, výše maximální možné požadované částky není stanovená.

 

Činnost sportovních organizací

Program Činnost sportovních organizací je určený pro financování sportovních aktivit a sportovního vyžití dětí a mládeže do 23 let včetně financování potřebného materiálního a výchovného zázemí. Podpora vyjadřuje snahu města o rozvoj tělesné zdatnosti příbramských dětí a mládeže a úsilí dát dětem a mladým lidem možnost vyplnit svoje volnočasové aktivity. Důležitou podmínkou pro žadatele v této oblasti je povinnost doložit žádost o podporu i v dotačním programu vypsaném MŠMT či Národní sportovní agenturou, v současnosti se jedná o dotační program Můj klub. Při nesplnění této podmínky musí být žádost z dotačního řízení vyřazena.

Jako podklad pro poskytnutí dotace slouží údaje o členské základně žádající sportovní organizace. 

 

Podpora vrcholového sportu

Program Podpora vrcholového sportu je zaměřený na podporu sportovních aktivit zahrnujících účast sportovních týmů ve vrcholových postupových soutěžích a na podporu budování stabilního sportovního kádru, a to i v rámci dětských a mládežnických sportovních týmů. Podpora je určena pro financování činnosti sportovních klubů v oblasti přípravy dětí a mládeže, ale i pro týmy dospělých. Podpora se poskytuje v návaznosti na počet aktivně sportujících dětí a mládeže příslušného sportovního klubu a na míře jejich úspěšnosti na závodech a soutěžích. Účelem programu je snaha města podpořit sportovní kluby s vysokou mírou úspěšnosti výchovy sportovců.

 

Jednorázové sportovní akce

V rámci dotačního programu Jednorázové sportovní akce jsou podporovány akce soutěžního charakteru, které se konají na území města Příbram. Jedná se o akce, které přispívají k podpoře a propagaci sportu ve městě, propagaci a zviditelnění města Příbram a rozšíření společenské a sportovní nabídky občanům města. Často se jedná o již tradiční sportovní akce v různých sportovních disciplínách, jako jsou například běžecké závody, soutěže bruslařů, plavecké závody, cyklistická klání, závody ve šplhu, zápasy v bojových sportech, tenisové turnaje, hokejové a fotbalové zápasy atd. Velmi známou podporovanou akcí v rámci tohoto programu je i Běh hasičů do Svatohorských schodů.

Podpora projektu z dotace až do výše 100 %, maximálně však 200 000 korun.

 

Rozvoj a údržba sportovišť

Poměrně nový dotační program Rozvoj a údržba sportovišť je zaměřený na financování rozvoje, oprav a technického zhodnocování sportovišť a tělovýchovných zařízení na území města Příbram, která slouží sportovnímu vyžití dětí nebo mládeže do 23 let. Podmínkou je, že žadatel musí být buď vlastníkem, nebo dlouhodobým uživatelem sportoviště, k jehož opravě nebo technickému zhodnocení je dotace určena. Účelem programu je snaha města o zajištění materiálního zázemí pro sportovní vyžití a rozvoj tělesné zdatnosti příbramských dětí a mládeže, a tedy i zajištění možnosti dětí a mládeže vyplnit své volnočasové aktivity způsobem, který nepovede k patologickým sociálním jevům.

Podpora projektu z dotace až do výše 80 %, maximální požadovaná částka není stanovená, a to z důvodu, aby mohly být podpořeny i finančně náročnější projekty.

 

Oblast zdravotnictví

Program pro poskytování dotací v Oblasti zdravotnictví je zaměřen na podporu činnosti poskytovatelů zdravotních služeb, sdružení zdravotně postižených se sídlem v Příbrami, organizací sdružujících seniory a další subjekty, které nejsou založeny za účelem podnikání a poskytují zdravotní služby. Poskytuje se především na projekty se zaměřením na zdravotní péči a zdravotní stav občanů města Příbrami. Dále na vzdělávací akce v oblasti zdravotnictví (např. v oblasti zdraví, výuky první pomoci, ochrany života) pro občany města Příbram. V rámci tohoto programu je možné podpořit i činnost organizace, tedy konkrétně úhradu nájmu, pronájmu a služeb na plánovanou (jednorázovou i opakovanou) akci organizace, úhradu provozních nákladů.

Podpora projektu z dotace až do výše 100 %, maximálně však 200 000 korun.

 

Sociální oblast

Program pro poskytování dotací v Sociální oblasti je zaměřen na podporu činnosti poskytovatelů sociálních služeb, charitativních organizací, sdružení zdravotně postižených se sídlem v Příbrami, organizací sdružujících seniory, handicapované občany nebo jiné subjekty, které nejsou založeny za účelem podnikání a poskytují sociální služby nebo aktivity v sociální oblasti, jež se realizují na území města Příbram. Dále je zaměřen na vzdělávací akce v sociální oblasti, (např. zajištění pronájmu prostor, nákup odborné literatury související s akcí). V rámci tohoto programu je možné podpořit i činnost organizace, tedy konkrétně úhradu nájmu, pronájmu a služeb na plánovanou (jednorázovou i opakovanou) akci organizace, úhradu provozních nákladů.

Podpora projektu z dotace až do výše 100 %, maximálně však 2 500 000 korun.

 

Životní prostředí

Program Životní prostředí je určený na podporu projektů v oblasti environmentálního vzdělávání, osvěty, výchovy, projektů na podporu péče o životní prostředí na území města Příbram. Jedná se např. o pořádání výchovných, vzdělávacích a osvětových akcí zaměřených na životní prostředí, rozšiřování informací o životním prostředí – oslavy svátků Země, akce na záchranu živočichů (obojživelníci, ptáci, motýli apod.), výchovné pobyty v přírodě, komentované vycházky, výukové programy, vydávání tiskovin s tematikou ochrany přírody, poradenství pro obyvatele, podpora chovu včel se související osvětou pro širokou veřejnost, podpora péče o živočichy, o významné přírodní prvky – významné stromy, biotopy, hnízdní budky pro zvláště chráněné druhy ptáků.

Podpora projektu z dotace až do výše 80 %, maximálně však 60 000 korun.

 

Dobrovolní hasiči

Dotační program s tematickým zadáním Dobrovolní hasiči je zaměřen na podporu činnosti
spolků – sborů dobrovolných hasičů a organizací, které je sdružují. Cílem programu je podpořit preventivně výchovnou činnost mládeže, napomoci získat nové zájemce o členství ve spolku a přispět k rozvoji požárního sportu, jenž je základem odborné přípravy členů jednotek sboru dobrovolných hasičů obce. Dotace je poskytována ve dvou podoblastech. První podoblast je zaměřena na podporu požárního sportu a preventivně výchovnou činnost, konkrétně na práci s mládeží v souvislosti s její výchovou a vzděláváním na úseku požární ochrany. Druhá podoblast dotace je určena na podporu spolkové činnosti spočívající například v příspěvku na reprezentaci spolku, nákup slavnostních uniforem nebo úhradu nákladů spojených s oceněním aktivních členů spolku za jejich spolkovou činnost a práci s mládeží.

Maximální objem peněžních prostředků vyčleněných v rozpočtu města na podporu spolků dobrovolných hasičů je 200 000 korun.

dotace.pribram.eu

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne