Slider

Marek Toman vydává nový román o Příbrami

Kultura | Říjen 2022

Obálku knihy navrhla Markéta Kudláčová, která kromě obrysu Panny Marie Svatohorské použila mapu spojnic mezi klíčovými místy románu. Repro: red

Na počátku 90. let dvacátého století kupují noví vlastníci od restituentů dům na Březových Horách. Vystěhovávají jeho obyvatele a v bytě důchodkyně objeví starého pána bez dokladů, který nemluví česky. Podle městské legendy to byl vlasovec, jenž se tam ukrýval od konce II. světové války.

Spisovatel Marek Toman si tento příběh zvolil jako východisko pro svůj nový román Panna (vydává nakladatelství Akropolis). Kniha ovšem nepopisuje jen drama ukrývaného muže, ale také historii Příbrami od konce třicátých do počátku devadesátých let dvacátého století. Dramatický přerod, který nastal se změnou společenského systému a s těžbou uranu. A také duchovní zápas, vedený komunistickým vedením s kultem zázračné sošky Panny Marie na Svaté Hoře.

Marek Toman je známý svými romány, které na historickém základě budují aktuální příběh. Chvála oportunismu (2016) líčila příběh pražského Černínského paláce, jenž se stal svědkem panování demokratů, nacistů a komunistů, i tragické smrti Jana Masaryka. Panna z nejnovějšího Tomanova románu je Panenka Maria Svatohorská i hlavní hrdinka knihy, tvrdohlavá Ema Dolejšová, která se snaží prosadit si svou ve světě ovládaném muži. Autor založil svůj popis intimních a obecných dějin jak na rozhovorech s pamětníky, tak na studiu pramenů. 

Kniha bude v Příbrami představena v sobotu 22. října, kdy proběhne od 10.00 akce v Pražské ulici před knihkupectvím Pistorius & Olšanská a od 19.00 křest v Čajovně na Zemi, V Brance 138. Kromě autorského čtení s hudebním doprovodem dojde na obrazové dokumenty, stejně jako na koncert příbramské kapely Russian Sleep Experiment. Vstup je zdarma. 

red

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne