Slider

Malující básník Ondřej Maleček vystaví svá nejnovější díla v Příbrami

Kultura | Červenec - srpen 2022

Chobotnice, 2020

Přestože na začátku července začínají prázdniny a lidé míří za zaslouženým odpočinkem, galerie nejsou zavřené, ale mají pro zájemce připravený zajímavý program na celé léto.

V Galerii Františka Drtikola Příbram je od 17. června do 31. července 2022 otevřena výstava The Best of Czech Press Photo. Ta je přehlídkou vybraných nejlepších fotografií z minulých ročníků soutěže a také vítězných fotografií z posledního ročníku 2021. Kromě toho však bude 11. srpna 2022 v 17.00 slavnostně zahájena kurátorkou Radkou Schmelzovou a ředitelem Galerie Františka Drtikola Janem Freibergem výstava malíře Ondřeje Malečka s názvem Jako sopka v ledové krajině. Výstava potrvá do 2. října 2022.

Hra se slovy a barvami

Ondřej Maleček vystudoval pražskou AMU (Divadelní fakultu, obor scénografie) a také Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze (ateliér malby u prof. Pavla Nešlehy a doc. Stanislava Diviše). Je držitelem řady ocenění a jeho dílo je zastoupeno v řadě předních českých i zahraničních galerií.

Jak napovídá poetický název výstavy, Ondřej Maleček si rád hraje nejen se slovy, ale také s tradičními náměty a barvami. Melancholická přírodní zákoutí (cesty, údolí), opuštěná místa (pole, mýtiny) či dramaticky vyhraněné scenérie (noční lesy, skalní útvary) odlehčuje osobitým naivizujícím tvaroslovím. Základním experimentálním polem jsou pro umělce „Deníky“, které zpracovává v ucelených sériích. Jedním z témat Malečkových sérií jsou „Hlavy“, ve kterých malíř kombinuje z paměti portréty smyšlených lidí a vlastních autoportrétů, coby prostoru pro projekci umělcových emocí a nálad. Dále autor zpracovává motivy „Zátiší – Vanitas“, jako montáže fragmentů světa, která autor staví podle svých vlastních pravidel. Některé ze svých představ rozvíjí Maleček v cyklu obrazů „Rámy“, kde v malovaných rámech třídí, kategorizuje či dává do kontrastu expresivní obsah uvnitř výrazně ohraničeného prostoru. Celou výstavu uzavře nová série erotických motivů.

 

Bravurní malíř teskných nálad

Výstava bude doplněna o zápůjčky děl významných autorů, která jeho tvorbu zásadním způsobem ovlivnila. Všechna díla pro Zámeček-Ernestinum vybrala kurátorka Radka Schmelzová. Ta o malbě Ondřeje Malečka říká: „Ačkoli se Ondřej Maleček posouvá od lazurní, téměř monochromní černobílé malby až k žhnoucímu barevnému akcentu, kde stopa štětce vytváří výraznou strukturu a tvary jsou ještě více redukované, stále zůstává bravurním malířem teskných nálad, nekonečného koloběhu.“

Galerie po celé léto nabízí divákům zážitky ve svých stálých expozicích: Život a dílo příbramského rodáka Františka Drtikola a Měkkou arénu Vojtěcha Rady – několik headsetů pro virtuální realitu nejen v umění. V rámci soutěže příbramské Rally, která se koná 22.–23. července 2022, chystá Galerie Františka Drtikola do Arnoštových sadů tematicky zaměřený doprovodný program.

Jindřiška Pavlišová
Galerie Františka Drtikola Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne