Slider

Maloobchodní řetězec Billa podpoří revitalizaci svatohorských sadů

Rozvoj města | Leden 2022

O krásný Svatohorský sad se dobrovolnicky stará spolek Svatohorské sady Příbram. Foto: archiv

Svatohorské sady byly založeny před více než 100 lety. Významným způsobem se podílejí na obrazu Svaté Hory, jednoho z nejstarších a nejvýznamnějších poutních areálů u nás, a jsou nedílnou součástí urbanismu města. Sady představují klidný protipól rušných ulic a jsou veřejností vyhledávanou lokalitou. Myšlenka na obnovu ovocného sadu vznikla na základě jeho jedinečnosti v rozloze a stáří v celorepublikovém měřítku i snahy o řešení současného neutěšeného stavu. Příležitostí ke změně je dotace od společnosti Billa.

 

Firma Billa letos vybrala tři města, ve kterých se bude v příštím roce podílet na obnově sadů. Jsou jimi Most, Mikulov a také Příbram. V rámci strategie udržitelného rozvoje investuje tento maloobchodní řetězec do revitalizace sadu na Svaté Hoře celkem 1 523 833 korun. 

Příbram spojila síly se spolkem Svatohorské sady Příbram a Římskokatolickou farností u kostela Nanebevzetí Panny Marie Příbram a společně připravily projekt, který zahrnuje celkem 2,9 ha ve vlastnictví města a římskokatolické farnosti. Chystaná obnova se týká prostoru mezi ulicemi Balbínova, Na Leštině a K Mýtu a kolem Sportovního areálu pod Svatou Horou. „Díky spolupráci všech subjektů obnovíme sad, který ke Svaté Hoře jednoznačně patří. Vznikne prostor pro setkávání a odpočinek občanů i návštěvníků,“ uvedl příbramský starosta Jan Konvalinka. 

V první etapě bude obnova sadů zahrnovat především odborný prořez stávajících ovocných stromů, vykácení neovocných a nemocných stromů, výsadbu nových ovocných stromů a živého plotu kolem sportovního areálu. Peníze poplynou i do mobiliáře. Sady budou vybaveny novými informačními panely, lavičkami, odpadkovými koši a turistickým přístřeškem u parkoviště. Město Příbram podpoří právě vybudování této stavby. 

Práce potrvají rok. Ještě letos začnou kácení a odborný prořez stromů a příprava terénu pro výsadbu. Na podzim příštího roku pak revitalizace sadů vyvrcholí osazením nových dřevin. Veškeré práce by se měly uskutečnit bez omezení vstupu do sadů. 

Projekt Billy na podporu sadů ve volné přírodě vznikl před čtyřmi lety v rámci strategie trvalé udržitelnosti, který koresponduje s dlouhodobou vizí a cíli vedoucími k ochraně přírody v lokalitách, v nichž řetězec provozuje své prodejny. Projekt si klade za cíl navracení ovocných stromů zpět do přírody, Billa dosud finančně podpořila šest návrhů.

Zuzana Kučerová, Městský úřad Příbram

 

Dobrovolníci v akci

O Svatohorský sad, který je největším parkem v Příbrami (23 h), se od začátku roku 2021 stará skupina dobrovolníků. Prořezávají stromy a keře, sekají trávu, odstraňují náletové dřeviny a obnovují průhledy do okolní krajiny. Od léta 2021 aktivisté fungují v rámci zapsaného spolku Svatohorské sady Příbram. Spolek najdete na Facebooku, kde pravidelně informuje o své činnosti, vybízí další dobrovolníky k zapojení a žádá o finanční podporu přes transparentní účet.

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne