Slider

Málokoho napadlo, že v rodině budou dvě nebo více aut

Rozhovor | Červen 2023

Josef Vomáčka, vedoucí Odboru silničního hospodářství

V České republice půjde na prstech jedné ruky spočítat ta města, která mají zcela vyřešenou záležitost dopravy. Příbram patří do skupiny ostatních sídel, která se v posledních letech snaží eliminovat problémy zejména s parkováním. „Když se většina našich měst rozrůstala a budovala v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století, málokdo předpokládal, že přijde doba, kdy v rodině není jedno auto, ale dvě i více,“ říká Josef Vomáčka, nový vedoucí Odboru silničního hospodářství příbramského městského úřadu.

 

Pod Odbor silničního hospodářství spadá mnoho činností. Které to jsou primárně?

Příbram je obec s rozšířenou působností a ve svém obvodu spravuje agendu pro téměř 80 obcí a tři města, tedy Příbram samotnou a dále Březnici a Rožmitál pod Třemšínem. Odbor silničního hospodářství vykonává působnost speciálního stavebního úřadu ve věcech silnic II. a III. třídy, místních komunikací a veřejně přístupných účelových komunikací. Dále vykonává působnost silničního správního úřadu a výkon státního dozoru ve věcech silnic II. a III. třídy a místních komunikací. To se týká například ochranných pásem, staveb, koordinovaných stanovisek, sjezdů, objížděk, povolení připojení k sousední nemovitosti, zvláštního užívání či záborů. Dále odbor stanovuje místní a přechodnou úpravu provozu na silnicích II. a III. třídy a místních komunikacích, zajišťuje opravy místních komunikací, řeší problematiky městské mobility, vykonává působnost dopravního úřadu pro městskou dopravu, zajišťuje obslužnost území města formou MHD, parkování a tak dále.

 

Je toho tedy poměrně hodně…

Určitě, a to jsem nevyjmenoval všechny činnosti odboru.

 

V posledních měsících prošel odbor výraznou personální obměnou. Je už situace stabilizovaná?

Jak se to vezme. Dnes je stabilizovaná, a zítra být nemusí. Všichni víme, že o dobré a kvalitní zaměstnance je zájem a soukromý sektor nám je dokáže přetahovat.

 

Vy jste novým vedoucím. Jaké úkoly stojí před odborem v následujících měsících?

Přišel jsem ze soukromého sektoru a pro mne je osobní úkol zvyknout si na dodržení zákonných procesů, než se začnou věci skutečně realizovat, a vzdělávat se v legislativě a zákonných předpisech samosprávy a státní správy. Co se týká odboru, tak jsem nastoupil do rozjetého vlaku, který pádí a na nikoho nečeká. Se začínající stavební sezonou se na odbor hrnou velké spousty žádostí o povolení staveb, záborů, zvláštních užívání, a to v rámci celé obce s rozšířenou působností. Firmy musí využít počasí pro stavby, výkopové práce a tak dále.

 

Když přicházíte ze soukromé sféry, napadá vás, jak dále posunout vztahy mezi městem jako zadavatelem mnoha veřejných zakázek a firmami coby jejich realizátory?

Určitě budeme více než doposud jezdit na kontroly při ukončení jakékoliv akce oprav silnic, chodníků, po výkopových pracích při ukládání inženýrských sítí a podobně, aby nám stavební firmy předávaly chodníky a silnice ve stavu, který musí zajistit další užívání bez toho, aby město muselo vynakládat další finanční prostředky na opravy a naši občané chodili nebo jezdili po dobrých silnicích a chodnících.

 

Odbor se zabývá také oblastí městské mobility. Co vše si lze pod tím představit a jaké máte zadání či vize z hlediska městské mobility?

Na Odboru silničního hospodářství byl vypracován generel dopravy ještě v předcovidových letech a do toho nám vstoupila hospodářská recese, což ve své podstatě změnilo všechny dosavadní zažité činnosti a i pohled na životní potřeby obyvatel. Jsem domluven s místostarostou Vladimírem Karpíškem, pod jehož vedení náš odbor spadá, že vypíšeme soutěž na zpracování Plánu mobility města, který Příbram zatím nemá. Potom budeme vědět víc.

 

Město je zahlceno automobily a na rychlý růst osobní mobility se Příbram nedokázala včas připravit, ostatně jako drtivá většina jiných měst v Česku. Co chcete dělat pro to, aby lidé mohli auty jezdit snáze a měli kde parkovat?

Ano, jak správně říkáte, stejně jako drtivá většina měst v České republice. Když se většina našich měst rozrůstala a budovala v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století, málokdo předpokládal, že přijde doba, kdy v rodině není jedno auto, ale dvě i více. Města na budování nových parkovacích míst a parkovišť v centrech prostě nemají místo.

 

V minulosti se hodně psalo o parkovacích zónách, zatím ale nejsou v provozu. Budou zaváděny ještě letos?

Vedení Příbrami se v současné době otázkou parkování a nových parkovacích míst intenzivně zabývá, ale jak říkám, je to věc velmi těžká a složitá. Rozhodnutí, které bude mít vliv na život ve městě na spoustu let dopředu, nelze přijmout zbrkle. Zástupci z vedení města, městské policie, Odboru silničního hospodářství, jmenovitě Martina Nuslová, jezdí do různých měst, kde jsou již dále než my, abychom sbírali zkušenosti a rady, a vyhnuli se tak stejným problémům a chybám. Je to dlouhodobý proces a vedení města chce, aby se celý parkovací systém – parkoviště, parkovací domy, P+R parkoviště (park and ride, tedy zaparkuj auto a jeď dál veřejnou dopravou – pozn. red.) či parkovací zóny – stal pro občany města službou, a ne věcí k obecné naštvanosti.

 

U nádraží vzniká nový parkovací dům. Můžete trochu popsat jeho parametry? Kolik aut a kol se sem vejde?

Parkovací dům u autobusového nádraží bude mít kapacitu 176 automobilů a měl by sloužit občanům, kteří půjdou na finanční úřad nebo pojedou dál. A to buď městskou hromadnou dopravou, nebo přesednou na autobus Pražské integrované dopravy či vlak, a z parkovacího domu se tak částečně stane parkoviště P+R.

 

Budou se stavět další parkovací domy?

Předpokládám, že se budou stavět další parkovací domy, a to ve vlastnictví města, soukromých firem nebo v rámci společného vlastnictví. Otázkou bude umístění takových parkovacích domů. V centru města už není mnoho lokalit, kde by se dal takový dům postavit, tak budou spíše na okrajích Příbrami.

 

Naplno se rozeběhla stavební sezona. Ve Školní se vyměňují oba mosty, ale tuto akci realizuje Středočeský kraj. Jaké opravy a modernizace silnic chystá na letošek město Příbram?

Město má v plánu několik velkých rekonstrukcí v letošním roce. Uskutečnila se oprava autobusových zastávek na nám. 17. listopadu, kompletní rekonstrukce schodišť, a to u průchodu z nám. 17. listopadu k ulici Bratří Čapků a schodiště na Rynečku. Dále počítáme, a jsme ve stavu výběru zhotovitele, s opravou zpomalovacího přejezdu v ulici Jana Drdy u vrátnice do areálu nemocnice. Máme naplánovánu opravu prvního kruhového objezdu a navazujících chodníků v Seifertově ulici, rekonstrukci chodníku před prodejními stánky na Svaté Hoře, vybudování nových přístřešků autobusových zastávek či osvětlení vybraných přechodů pro chodce. Vše vyjmenované je již schváleno v rámci rozpočtu na letošní rok.

 

Další téma, kterým se zabýváte, je městská hromadná doprava. Ta bude nyní částečně zapojena do Pražské integrované dopravy a Integrované dopravy Středočeského kraje. Je to pro občany přínosné?

Městská hromadná doprava se částečně zapojí do Integrované dopravy Středočeského kraje a Pražské integrované dopravy. Opět další velmi složitý a v detailech velmi náročný úkol pro vedení města, kde je na cestě spousta úkolů a otázek, což by bylo být ve výsledku pro občany města výhodnější. Za náš odbor se na MHD zaměřuje Dagmar Bětíková a tomuto úkolu se věnuje s maximální péčí.

 

Nebylo výhodnější integrovat MHD plně do PID, což by přineslo nižší náklady pro město?

Místostarosta Vladimír Karpíšek, který je gestorem za vedení města, se snaží pro občany města vyjednat ty nejlepší služby, a přitom si zachovat systémově maximálně možný vliv na dopravce, společnost Arriva, ale i na tvorbu a změny v jízdních řádech a tras jednotlivých linek.

 

Změní se výrazně vedení nebo číslování jednotlivých linek? A kdy by to mělo nastat?

V současné době probíhají jednání o jednotlivých trasách linek a případného sloučení linek do jedné trasy. Co se týká přečíslování, tak je předpoklad, že do konce tohoto roku dojde k uzavření smlouvy se Středočeským krajem a přečíslování linek.

 

Vraťme se ještě obecněji k městské mobilitě. Někteří městu vyčítají, že výrazně podporuje výstavbu nových parkovišť pro auta, připomeňme, že dům u autobusáku vyjde na 100 milionů korun, ale třeba infrastruktura pro cyklisty nebo pěší dost zaostává. Jak byste na to reagoval?

Není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem. Naše město se snaží pro jedny postavit parkoviště a pro druhé i infrastrukturu pro cyklisty a pro pěší. Příbram se každoročně zapojuje do akcí jako je například 10 000 kroků nebo Do práce na kole, zároveň se pracuje na označování stávajících cyklotras či projektově se zpracovávají nové cyklotrasy. Město rovněž nově vytváří takzvaný Hornický cyklookruh, který bude začínat v Trhových Dušníkách a povede přes Příbram na Podlesí. Pokud jde o cyklistiku, Příbram by měla být jedním z páteřních měst cyklotras Středočeského kraje.

 

Neměla by radnice vynakládat více úsilí na podporu využívání MHD, kol či chůze po městě?

Jsem přesvědčen, že radnice dělá pro využívání MHD maximum možného. Vezměte například parkoviště P+R u nemocnice ve Zdaboři nebo na zastávce Nový rybník. Ta byla vybudována hlavně pro ty občany, kteří do Příbrami přijíždějí za prací. Aby pro svůj vůz nemuseli pracně hledat parkoviště uvnitř města, ale mohli zaparkovat na parkovišti P+R a dále pokračovat do centra za pomoci MHD, kde i s využitím předplatného jízdného mají určitý benefit.

 

Stanislav D. Břeň

Josef Vomáčka

Absolvoval Střední odborné učiliště v oboru automechanik, poté v denním režimu studoval Střední průmyslovou školu strojní (obor strojírenská technologie), později získal titul bakalář. V minulosti pracoval především v soukromé sféře, a to v oblasti stavebnictví, dopravy a hlavně retailu. Vedení Odboru silničního hospodářství Městského úřadu Příbram převzal k 1. březnu letošního roku.

 

Činnost Odboru silničního hospodářství

  • Vykonává působnost speciálního stavebního úřadu – silničního, ve věcech silnic II. a III. třídy, místních komunikací a veřejně přístupných účelových komunikací.
  • Vykonává působnost silničního správního úřadu a výkon státního dozoru ve věcech silnic II. a III. třídy, místních komunikací a veřejně přístupných účelových komunikací.
  • Stanoví místní a přechodnou úpravu provozu na silnicích II. a III. třídy a místních komunikacích.
  • Zajišťuje opravy místních komunikací.
  • Řeší problematiku městské mobility.
  • Vykonává působnost dopravního úřadu pro městskou autobusovou dopravu.
  • Zajišťuje dopravní obslužnost území města formou MHD.
  • Řeší problematiku vozidel dlouhodobě odstavených na místních komunikacích.
  • Koordinuje činnost dopravní komise rady města.

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne