Slider

Magdaléna testovala nejvíce v Příbrami

Život v Příbrami | Únor 2020

Obecně prospěšná společnost Magdaléna, která poskytuje systém zdravotních a sociálních služeb v oblasti prevence a léčby závislostí, se opět připojila k Evropskému testovacímu týdnu. Nejvíce testů provedla organizace v Příbrami.

Během Evropského testovacího týdne obecně prospěšná společnost Magdaléna otestovala na infekční nemoci nejvíce lidí v celé historii této akce. Zaměstnanci terénních programů a center adiktologických služeb provedli celkem 221 testů.

Nejvíc testů, právě 170, bylo provedeno v Příbrami. V Benešově Magdaléna uskutečnila 24 testů, v Berouně 19 a ve Vlašimi osm. Celkem jsme otestovali 63 zájemců. „Kromě prevence šíření HIV a žloutenek a poskytnutí odborných informací a rad se povedlo plno nástavbových věcí. Pracovníci testovali kolegy a kolegyně z městských odborů i některé strážníky městské policie,“ řekl odborný ředitel služeb snižování rizik Jiří Zatřepálek s tím, že v rámci Evropského testovacího týdne se podařilo domluvit vzdělávací akce se zaměstnanci městských odborů a se strážníky. „Všichni tím získají nové kvalitní informace, které budou moci předávat dál,“ dodal Jiří Zatřepálek.

Kampaň Evropský týden testování na HIV a žloutenky probíhá již několikátý rok v mnoha státech Evropy s hlavním cílem zpřístupnit bezplatné testování na HIV infekci a také na žloutenku typu B a C, případně na syfilis, a tím předejít pozdnímu odhalení infekce.

Jak vyplývá z dat Národní referenční laboratoře pro HIV, k 30. září 2019 bylo na území hl. m. Prahy evidováno 1729 HIV pozitivních lidí a u 288 osob se projevily klinické příznaky samotného onemocnění AIDS. Od ledna do konce září letošního roku bylo v hl. m. Praze nově diagnostikováno celkem 82 HIV pozitivních případů, přičemž v září bylo HIV prokázáno u šesti lidí. V celé České republice bylo k 30. září 2019 evidováno 3385 HIV pozitivních, z toho v 708 případech se již u pacientů objevily klinické příznaky nemoci AIDS.

Magdaléna je nestátní nezisková organizace, která působí ve Středočeském kraji a v Praze a poskytuje ucelený systém zdravotních a sociálních služeb v oblasti prevence a léčby různých typů závislostí. Organizace má svou pobočku i v Příbrami.

Petra Martínková
Magdaléna

 

 

Výsledky testování

město

počet otestovaných

počet testů

Příbram

50

170

Benešov

6

24

Vlašim

2

8

Beroun

5

19

 

63

221

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne