Slider

Magdaléna působí v Příbrami a okolí už 20 let

Život v Příbrami | Leden 2023

Magdalena sídlí v bývalém školním areálu v Žežické ulici. Foto: Magdaléna

Dvě desetiletí pomáhá obecně prospěšná společnost Magdaléna v Příbrami a okolí.

Centrum adiktologických služeb (CAS) provozuje adiktologickou ambulanci, kontaktní centrum a terénní služby pro závislé nebo pro jejich rodiny a blízké. Zapojeno je i do projektu ve Věznici Příbram. Centrum primární prevence Magdaléna působí na příbramských školách i v okolních obcích. Za dvacet let prošly našimi službami tisíce dětí, dospívajících či dospělých lidí z Příbrami a okolí. 

Začátky příbramských adiktologických služeb jsou spojeny zejména se službami pro drogově závislé v rámci terénních programů. „Dnes nabídku služeb v oblasti prevence a léčby závislostí doplňují preventivní programy, kontaktní centrum, projekt ve věznici, ale i adiktologická ambulance, která se jako jedna z mála specializuje i na dospívající klienty,“ přibližuje činnost Magdalény její ředitel Ondřej Sklenář. 

Ročně projde adiktologickou ambulancí více než 200 klientů, v roce 2021 se magdalénští adiktologové věnovali 283 klientům. Za pět let fungování proběhlo 6707 konzultací. Nejčastěji naši pomoc vyhledávají lidé závislí na alkoholu, následují uživatelé nelegálních látek – pervitinu a THC, rodinní příslušníci, lidé závislí na lécích a gambleři. „Cílem je nejen léčit klienta ze závislosti, ale pracovat s ním na tom, aby žil spokojený a plnohodnotný život,“ upřesňuje Hana Vavřincová, vedoucí CAS. 

V rámci služeb harm reduction (snižování rizik) provozuje příbramské CAS kontaktní centrum, tedy nízkoprahovou sociální službu pro závislé klienty, a poskytuje terénní služby. Záměrem je snižovat rizika spojená s užíváním drog a tím chránit i veřejné zdraví. Vedoucí harm reduction služeb Magdalena Chaloupková dodává: „Kromě distribuce zdravotnického materiálu, potravin a ošacení poskytujeme klientům odborné poradenství. Realizujeme tréninkové zaměstnání pro závislé osoby s cílem dosažení stabilizace a začlenění se na trhu práce. Provozujeme klubové socioterapeutické aktivity, například úklid veřejných míst.“ Od roku 2004 došlo k 45 454 kontaktům s klienty. Bylo vyměněno přes půl milionu injekčních stříkaček a v terénu jich bylo nalezeno 3272. 

Výměnný program spolu s edukací pomáhá ke snížení výskytu infekčních onemocnění, ke kterému přispívá i anonymní testování klientů i široké veřejnosti. Pravidelně v listopadu nabízíme anonymní a bezplatné testování veřejnosti v Příbrami a v okolních městech (Sedlčany, Dobříš, Březnice, Rožmitál pod Třemšínem nebo Mníšek pod Brdy). 

Za dobu své existence prošly preventivními programy Centra primární prevence tisíce žáků a stovky místních učitelů. Odborná ředitelka Centra Kristýna Baumová vzpomíná i na jednoho ze studentů, se kterým se na našich kurzech setkala opakovaně: „Aleš navštěvoval sportovní třídu, kde byl outsiderem, cíleně vystrkovaným na okraj kolektivu. Pracovali jsme s ním na schopnosti vytvářet zdravé vztahy s vrstevníky a s celým kolektivem na zlepšení třídního klimatu. Po letech jsme Aleše potkali znovu, na adaptačním programu na střední škole. Stal se z něho sebevědomý student, který se aktivně zapojoval do skupinových aktivit. Jeho třída ho bez problému přijímala, díky své inteligenci patřil mezi spolužáky k autoritám. Podobné příběhy dodávají našemu týmu sílu pouštět se i nadále do místy divokých vod tématu vztahy ve třídě a hledat s žáky cesty, jak zajistit dobré místo v kolektivu pro každého z nich.“ Jen v loňském roce Centrum primární prevence spolupracovalo s Obchodní akademií Příbram, ISŠ Příbram, Gymnáziem pod Svatou Horou, Gymnáziem Příbram, Waldorfskou školou, OU, PrŠ, ZŠ a MŠ Příbram IV, ZŠ Školní, ZŠ Hvožďany, ZŠ Bohutín, ZŠ Obecnice a SOU Hluboš. 

CAS Příbram dlouhodobě spolupracuje i s příbramskou věznicí, ve které poskytuje závislým odsouzeným lidem adiktologické poradenství. Závislost je totiž velmi často jedním z důvodů, proč se do vězení dostali. Cílem je připravit je na propuštění tak, aby nevedlo zpátky do kolotoče užívání drog, alkoholu nebo ke gamblingu, ale s naším provázením k léčbě a běžnému životu. 

Na příbramské služby navazují i ostatní služby organizace, např. léčba v terapeutické komunitě v nedalekém Mníšku pod Brdy, nebo doléčovací program v Praze-Podolí. 

Šárka Slavíková Klímová
Magdaléna

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne