Slider

Lidé si sami vyberou způsob dopravy

Názory | Květen 2022

Nová parkovací stání zpravidla vznikají tam, kde jsou rozježděné rozbahněné koleje nebo jiná nevzhlednost.

Parkovací místa budujeme tam, kde je jich zapotřebí. Stavíme je v místech, kde je po nich poptávka a mají smysl. Neexistuje jediné parkovací místo, které by bylo vybudováno zbytečně a o které by dlouhodobě nebyl zájem. 

S budováním parkovacích míst se dost často pojí výraz revitalizace. Parkovací místa však nikdy nebudujeme tam, kde je nějaká cenná a lokálně významná část zeleně. Zpravidla vznikají tam, kde jsou rozježděné rozbahněné koleje nebo jiná nevzhlednost. 

Ve městě máme velice funkční a cenově dostupnou MHD. Město na její provoz vynakládá desítky milionů korun ročně. Nastavili jsme kontrakt s dopravcem tak, že je, oproti dřívější době, zajištěn vysoký kvalitativní standard přepravy. Jízdní řády jsou sestaveny s ohledem na potřeby občanů, institucí i zaměstnavatelů. 

Na základě Koncepce cyklodopravy realizujeme opatření, která jdou ve prospěch cyklistů. Příkladem je propojení z Drkolnova s tzv. Zelenou páteří. Aktuálně vypisujeme tendr na službu sdílených elektrokol, která budou občané užívat pro pohyb po městě. 

Realizujeme taková opatření v dopravě, která mají za cíl zlepšit situaci na našich přetížených silnicích. Kupříkladu jsme první, kdo zadal projekční práce na bypass mezi ulicí Jinecká a průmyslovou zónou na Balonce. Jde o řešení, po kterém je voláno mnoho let a jež uleví přetížené Evropské. Ve prospěch chodců vzniká např. zcela nový třísetmetrový chodník ve vnitrobloku Gen. Kholla. 

Výrazně jsme se posunuli i v bezpečnosti chodců. Příkladem budiž osvětlení několika nejnebezpečnějších přechodů ve městě – v ulicích Čs. armády, Školní, Březnická. Nyní se připravuje realizace osvětlení série přechodů v ulici E. Beneše. 

Příbram je v posledních letech výrazně vstřícnější k chodcům i cyklistům. Rozhodně ale nechceme jít cestou jiných, zejména velkých měst, kdy jsou cyklisté a chodci vůči motoristům protežováni takříkajíc násilně, to není ani pěkné, ani účinné. Naším cílem je dávat možnosti k jinému způsobu dopravy tak, aby si lidé sami vybrali, co je pro ně vhodnější. Nejsme tu od toho, abychom někomu nutili, že má chodit pěšky, když chce jezdit autem. 

Jan Konvalinka, starosta města

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne