Slider

Lidé by měli kočky kastrovat, shodují se příbramské spolky

Život v Příbrami | Říjen 2020

O zatoulané kočky se starají tři příbramské spolky. Foto: Kočičiny

Anglické přísloví prý praví – Kočka má devět životů. Tři si hraje, tři se drží doma a tři se toulá. Toulající se kočky v mnoha lidech nevzbuzují příjemné dojmy. Někteří se obávají šíření nemocí, jiní vidí za každou kočkou u frekventované ulice potenciál pro dopravní nehodu, dalším je bezprizorních zvířat líto, zkušenější chovatelé si představí kupu nechtěných koťat za pár měsíců…

Město dlouhodobě vydává nemalé částky na kastraci koček. V loňském roce proplatilo 119 kastrací, které včetně léčby, vakcinace a dalších souvisejících nákladů stály přibližně 440 000 korun. Přesto volně žijících koček v Příbrami neubývá. Co s tím lze dělat? „Přestože někteří lidé kočky a kocoury kastrují a v této činnosti se příkladně angažují i místní spolky, zdá se, že počet kastrací by měl stoupnout,“ domnívá se Dagmar Vaňousová Pešková z příbramské komise životního prostředí s tím, že apeluje na všechny majitele koček a kocourů, aby byli zodpovědní a včas zvířata kastrovali.

Místní spolky zaměřené na pomoc kočkám pracují podle Dagmar Vaňousové Peškové velmi dobře a dokážou s kastrací poradit a někdy se také bezprostředně po zákroku dokážou o zvířata postarat. Kastrace kocoura vychází na 540 korun, zákrok u koček kočky stojí 1450 korun. Kastrace nalezených koček spolkům proplácí město. V Příbrami se nachází také několik takzvaných krmicích míst, kde „kočičí“ spolky svým zvířecím chráněncům pomáhají. Přinášejí krmení, zjišťují zdravotní stav zvířat a případně je i berou k veterináři. 

Z ekonomických i praktických důvodů nebude v dohledné době možné vybudovat podobný útulek, který slouží například psím „běžencům“ v Lazci. Jak řešit, aby se nezvyšoval počet bezprizorních koček? Podle Dagmar Vaňousové Peškové je potřeba posilovat prevenci (tedy kastraci), ale zároveň apelovat na občany, aby odebírali kočky od příbramských spolků. „Mohlo by se to jmenovat Příbramská kočka do příbramské rodiny,“ podotkla s úsměvem Dagmar Vaňousová Pešková.

 

Bramborový salát není vhodné krmení

Jak o zatoulané nebo zraněné kočky pečují tři příbramské spolky? Spolek pro kočku se každoročně postará o přibližně 200 koček, minimálně 80 % z nich si lidé adoptují. Ročně předají ke kastraci asi 90 koček a kocourů. „Zájemci o adopci mohou spolek kontaktovat kdykoliv, v případě odebrání koťat nejlépe pak od dubna do září,“ uvedla předsedkyně spolku Soňa Čápová. 

Spolek Příbramské kočky oficiálně vznikl 13. září 2019, avšak samostatně pracuje od července 2019, kdy se jeho členové odpojili od Spolku pro kočku. Předseda organizace Václav Štefan řekl: „Zůstalo nám 12 koček ve dvou depozitech, devět starých nebo postižených koček a asi 40 bezprizorních koček (venkovek) na krmicích místech. V současné době nám přibylo několik dalších krmicích míst, protože nás občané upozornili na větší výskyt bezprizorních koček v určitých lokalitách, takže jich máme na starosti asi osmdesát.“ Některé z nich se již podařilo odchytit, dát vykastrovat, vypustit zpět (pokud je kočka plachá, a tudíž nevhodná k adopci) a sledovat jejich zdravotní stav. „Někteří lidé jsou proti krmení venkovek, avšak neuvědomují si, že hladová kočka je náchylná k nemocem a může je pak přenášet i na domácí zvířata,“ upozornila členka spolku Jarmila Potůčková. Spolek se snaží, aby krmicí místa byla „neviditelná“, avšak ne vždy to lze. „Velice nás mrzí, že někteří lidé zřejmě v dobé víře krmí kočky zbytky své kuchyně, našli jsme tam například i bramborový salát. Několikrát se naopak stalo, že nám někdo boudičky zničil – mrzí nás oba případy,“ dodal Václav Štefan. 

V loňském roce spolek nechal vykastrovat osm koček a pět kocourů, letos do konce srpna to bylo 28 koček a 22 kocourů. „Budeme-li počítat, že kočka může mít 10 koťat ročně, zabránili jsme narození nejméně 290 nikým nechtěných koťat. A pokud by z nich jen polovina přežila, jistě si dovedete představit, o kolik by se zvýšil počet bezprizorních koček ve městě,“ vysvětlila Jarmila Potůčková. I v případě tohoto spolku si lze kočku osvojit celoročně, koťata pak v období od května do října. Členové sdružení kočky do nových domovů dovezou, aby se přesvědčili, v jakém prostředí budou žít.

 

Obrovské kočičí kolonie na ústupu

Spolek Kočičiny je spíše menší a má tři členy. V letošním roce i přes problematické období spojené s karanténou nechal kastrovat 14 koček a kocourů (leden–červen). Za stejné období prošlo péčí dohromady 20 koček. Deset zvířat odešlo do nového domova, čtyři kočky byly vypuštěny zpět do své lokality (divoké kočky nevhodné k adopci) a jedno zvíře bylo vzhledem k vážnému zdravotnímu stavu uspáno. Zbytek zůstává v útulku a čeká na adopci. Předsedkyně spolku Lucie Čornyjová-Brokešová informovala: „Nám i ostatním příbramským spolkům se podařilo celkem úspěšně eliminovat obrovské kolonie dvaceti a více divokých koček, které se zde nacházely. Pokud se nějaká další vyskytne, jedná se o spíše rodinku, například kočka a odrostlá koťata, která také již zabřeznou a porodí koťata. Postupně se snažíme tyto kočky kastrovat a buď vypouštět zpět do lokality či umístit do adopce.“ Předsedkyně spolku upozornila, že přemnožení koček v určité lokalitě lze téměř vždy přičíst na vrub lidí: „Dopustí množení svých koček, situaci nezvládnou a řeší to vyhazováním nechtěných koťat.“ 

Spolek se stará o několik krmicích míst, kde žijí plaché nebo opuštěné kočky a kam bývají vypouštěny kočky nevhodné k adopci. Jde většinou o původní kolonie divokých koček. „Na těchto místech udržujeme pořádek, pravidelně zajišťujeme krmení a monitorujeme zdravotní stav a kondici koček. Dbáme, aby všechny kočky byly kastrované,“ doplnila Lucie Čornyjová-Brokešová. 

Příbramské kočičí spolky dostávají finance od města, které většinově směřují právě na kastrace a zdravotní úkony. Spolky využívají i podporu jednotlivých dárců (některé mají zřízen transparentní účet) a vstřícného přístupu veterinářů. Institucionální podpoře, práci dobrovolníků a úsilí zvěrolékařů by tak mohlo korunovat už jediné – větší zájem některých lidí o to, aby jejich kočičí souputníci trávili méně času svými třemi „toulavými životy“

Stanislav D. Břeň 

Adopce a bezprizorní kočky pohledem kočičích spolků

Existují nějaká rizika pro zdraví koček nebo kocourů, pokud postoupí kastraci? Co by nejvíce prospělo tomu, aby se snížil počet bezprizorních koček a kocourů v Příbrami?

Spolek pro kočku (Soňa Čápová):

První otázka je spíše na veterinární kliniku, ale když na to budu odpovídat já, tak je to spíše pro jejich zdraví. Někteří lidé si myslí, že kočka nebo kocour po kastraci neloví myši. To však není pravda.

Nejvíce by prospělo, kdyby lidé nebyli lhostejní, kastrovali své mazlíčky a přestali je vyhazovat na ulici. Není to věc, které se jen tak můžete zbavit, ale dlouholetý parťák a člen rodiny.

Kontakt: spolekprokockupribram.cz

 

Příbramské kočky (Václav Štefan, Jarmila Potůčková):

Ještě se nám nestalo, že by kočka měla po kastraci zdravotní problémy. Naopak kastrace může zabránit vzniku některých onemocnění – např. infekci dělohy nebo rakoviny mléčné žlázy u koček. A kočky se také většinou zklidní, jsou mazlivější a tolik se netoulají.

Výskyt bezprizorních koček v každém městě i vesnici má na svědomí člověk. Proto je právě důležitá kastrace nejen koček, ale i kocourů. Koťata nekastrovaného kocoura zřejmě nikdy neuvidíte, ale zcela jistě zanechal po sobě spoustu potomků, kteří jsou odsouzeni k živoření někde venku, často i ke smrti. Bohužel výsledek kastrací neuvidíme hned, je to totiž práce mnoha let. Tím že kastrovaná venkovka nemůže mít koťata, jejich počet se logicky nezvyšuje a sníží se až její smrtí. Pokud ovšem nějaký nezodpovědný člověk vyhodí kotě nebo nekastrovanou kočku či pouští ven nekastrovaného kocoura, koloběh začne znovu. Apelujeme na všechny majitele koček i kocourů – dávejte je kastrovat. Jestli na to nemáte finance, pomohou vám kastrační programy Feliti, KasPro nebo kastruj.cz.

Kontakt: Facebook (Příbramské kočky)

 

Kočičiny (Lucie Čornyjová-Brokešová):

Divoké kočky jsou po kastraci a zotavení vypuštěny zpět, přítulným kočkám a koťatům hledáme nový domov. Otázku na rizika spojená s kastrací by nejlépe zodpověděl veterinář (my spolupracujeme s veterinární klinikou Na Zdaboři). Ze svého laického pohledu mohu říci, že výhody kastrací mnohonásobně převažují rizika. Za celou dobu své práce s bezprizorními kočkami (12 let) jsem se nesetkala s jedinou vážnou komplikací spojenou s kastrací. Stoprocentně tedy doporučuji kočky i kocoury (včetně domácích) kastrovat a kočky dále nemnožit. Výhody kastrace jsou velké a z hlediska zvířat i lidí je zákrok stoprocentním přínosem.

Příbram má naštěstí vlastní kastrační program, který je podle mého názoru velice důležitý a prospěšný. Pro soukromé osoby a lidi z okolních obcí mohu doporučit i další celorepublikové soukromé kastrační programy, kdy mohou lidé získat až 100% plnění za kastraci i vlastních koček.

Kontakt: facebook.com/Kocicinyzs

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne