Slider

Letos oslavíme už 30. výročí založení hudebních tříd

Školství | Listopad 2021

Pro děti je práce v hudebních třídách obohacením a na společná vystoupení dlouho vzpomínají.
Foto: ZŠ 28. října

V roce 1990 vznikly na dnešní ZŠ 28. října třídy s rozšířenou výukou hudební výchovy. Na jejich ustavení měl velkou zásluhu tehdejší ředitel školy František Brož, kterého oslovila hudební pedagožka Eva Káčerková. Díky nim se 1. září 1990 mohla otevřít první třída s hudebním zaměřením. 

V době založení hudebních tříd na dnešní ZŠ 28. října byly ve Středočeském kraji pouze dvě takto zaměřené školy – v Praze a v Poděbradech. Příbramská veřejnost tuto nabídku ocenila. K zápisu přišlo 40 dětí a po talentových zkouškách bylo vybráno 25 žáků, na které čekalo příštích devět let radostné objevování tajuplných krás „paní Hudby“. Výuka zahrnovala pěveckou, rytmickou a taneční výchovu, hru na zobcovou flétnu a Orffovy nástroje. Třída vytvořila vlastní pěvecký sbor – Koťata – a hned v prosinci 1990 se děti společně s pěveckým sborem Radovánek, který na škole již působil, představily na svém prvním koncertě v příbramském Zámečku-Ernestinu. Úspěch byl obrovský. A tak na sebe nenechal dlouho čekat další koncert, tentokrát jarní. 

V září dalšího roku přišli do hudební třídy noví prvňáčkové a do dnešních dnů je o hudební třídy stále velký zájem. Hudební nabídka se postupně rozšířila o hodiny muzikoterapie a možnost hrát na různé nástroje ve školním orchestru. Děti se účastní Mezinárodních přehlídek pěveckých sborů, vystupují pravidelně dvakrát do roka na svých koncertech v příbramském Divadle A. Dvořáka, jezdí na výchovné koncerty do pražského Rudolfina a účastní se různých kulturně společenských akcí. 

Pro děti je práce v hudebních třídách velkým obohacením. Na společná vystoupení dlouho a s radostí vzpomínají. Někteří žáci se rozhodli hudbě věnovat dokonce profesionálně. Myslím, že v dnešním přetechnizovaném světě je ještě více potřeba dětem nabízet estetické předměty. 

K 30. výročí (oslava byla vloni zrušena) založení hudebních tříd chystá naše škola koncert, který se bude konat 15. prosince od 18.00 v Divadle A. Dvořáka v Příbrami. Na klavír děti doprovodí Mikoláš Troup, večerem bude provázet Miroslav Langer. 

Eva Káčerková, ZŠ 28. října

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne