Slider

Letní stavební sezona: Poběží hlavně projekty z minulosti

Rozvoj města | Červenec - srpen 2023

Tento most ve Školní ulici je již zrekonstruován a vydrží dalších 100 let. Foto: redakce

V létě vrcholí stavební a rekonstrukční činnosti, a nejinak tomu bude letos. Některé stavební projekty ovlivní hladký pohyb po městě, jiné budou probíhat skryty za zdmi v létě uzavřených škol či jiných zařízení.

 

Během prázdnin panuje v Příbrami tradičně čilý stavební ruch. Letošek nebude výjimkou, i když počet stavebních míst je oproti předchozím rokům omezen. Jednak se podařilo dokončit některé projekty, které trvaly více let, a jednak se na počtu investic a oprav podepisují úsporná rozpočtová opatření.

 

Nová parkovací místa u nádraží

Začněme současnou největší investicí města Příbram, kterou je parkovací dům u autobusového nádraží. O samotné stavbě obsáhle referoval březnový Kahan a červnové vydání přineslo postřehy vedoucího projektu z průběhu výstavby. Proto jen ve stručnosti připomeňme základní informace: Po dokončení parkovacího domu na začátku příštího roku by mělo být v dolní části nádraží 176 nových parkovacích míst a skoro stovka míst pro jízdní kola. Parkovací dům byl původně navržen bez obsluhy, nakonec však bude zřízena místnost pro pracovníka dohledu. Objekt bude několikapodlažní a má rozměry přibližně 45 × 26 metrů. 

Zakázku, kterou vypsalo město Příbram, vysoutěžila společnost Metrostav, a to za částku 85 789 120 korun bez DPH. Stavbaři se hned při zakládání stavby potýkali s komplikacemi. „Na základě předané zadávací dokumentace se předpokládalo, že objekt bude založen na pilotách šíře 600 milimetrů opřených v šesti metrech o skalnaté podloží. Při realizaci prvního vrtu jsme skalnatého podloží nedosáhli ani v 11 metrech. Založení objektu muselo být kompletně přepočítáno a nyní je objekt založen jako takzvaný plovoucí na pilotách délky od čtyř do 11 metrů a šíře 600 a 900 milimetrů,“ uvedl Jonáš Frouz, vedoucí projektu Parkovací dům Příbram.

 

Mosty na dalších 100 let

Další velký stavební projekt, který bude pokračovat v průběhu letních prázdnin, představuje výměna dvou mostů v ulici Školní, jež byly původně uvedeny do provozu v roce 1970. Práce zde probíhají a ulice je pro dopravu uzavřena od jara. V současné době je hotov první most 1911-2a (blíže k hasičárně) a budou na něm dále pokračovat dokončovací práce (schodiště, osazení zeleně, finální asfaltový kryt). V pondělí 12. června začalo frézování druhého mostního objektu označeného 1911-2b, který se nachází blíže škole, o den později začaly demoliční práce. 

„V obou případech jde o železobetonové přesypané polorámy o jednom poli. Mosty jsou založeny plošně na základových pásech. Spodní stavba je tvořena železobetonovými opěrami a zavěšenými a dilatovanými křídly. Nosná konstrukce je tvořena železobetonovou deskou. Nedílnou součástí mostů je i vybudování chodníku pod nimi a nová železobetonová schodiště s ocelovým zábradlím,“ popsala parametry mostů Petra Kučerová, tisková mluvčí Krajské správy a údržby silnic. Právě tato příspěvková organizace Středočeského kraje je zadavatelem stavby, rekonstrukci provádí firma Porr. Navržená zatížitelnost mostů bude splňovat zatěžovací třídu A, což znamená normální zatížitelnost 32 tun, výhradní zatížitelnost 80 tun a výjimečnou zatížitelnost 196 tun. Plánovaná životnost mostů činí 100 let. U obou budou zachovány podchody i schodiště do parku. Stavební náklady činí 35 590 158 korun bez DPH. 

Podle Petry Kučerová zatím (do 15. června) nedošlo k nějakým komplikacím a stavba probíhá v souladu se zadáním, projektem i harmonogramem. Předpokládá se, že po kolaudaci obou mostních objektů bude obnoven provoz do 30. srpna letošního roku. A jakým způsobem bude silnice opět zprovozňována? „Silnice přes mostní objekt 1911-2a blíže k hasičské stanici byla již uvolněna s omezením, že vozidla projíždějí stavbou. Podchod pod tímto mostem je již plně přístupný kromě schodiště. Mostní objekt 1911-2b u základní školy bude pod úplnou uzavírkou do dokončení, tedy do 30. srpna. Podchod bude otevřen pro pěší také v tomto termínu,“ upřesnila mluvčí krajských silničářů.

 

Prokopská nová od trubek po osvětlení

Prázdninové práce budou pokračovat také v ulici Prokopská na Březových Horách. Ulice je kompletně rekonstruována včetně výměny kanalizace, vodovodu a vybudování nového plynovodu. V současnosti probíhá úprava povrchů, výstavba veřejného osvětlení, hotovy jsou už polozapuštěné kontejnery na odpad. Dvacátého března začala druhá etapa stavby mezi křižovatkami s ulicemi Ke Korábu a Pahorková. Dodavatelem stavebních prací, které by měly skončit letos v listopadu, je společnost 1. SčV a hodnota modernizace činí 55 292 511 korun včetně DPH.

 

Konec zpustlé Cihelny

Od začátku roku se pracuje na hřišti Na Cihelně vedle třídy Osvobození, které se ze zchátralého prostoru mění na jeden ze „sportovních plácků v sousedství“. Na výstavbu hřiště žádá město dotaci od Národní sportovní agentury. Celkové náklady rekonstrukce činí 16 589 468 korun včetně DPH. Oproti původnímu projektu bylo třeba navíc sanovat podloží hřiště, kácelo se více stromů, odtěžen byl částečně val a bylo nutné zrušit studnu pod malým hřištěm. Práce provádí společnost Invessales a hřiště by mělo být funkční od začátku školních prázdnin.

 

Dolejší Obora bez bahna

Staveništěm svého druhu bude přes prázdniny také vypuštěná Dolejší Obora. Na základě projektu od firmy VRV bude rybník odbahněn v prostoru spodní výpusti. Cílem je zajistit správnou manipulaci s touto výpustí. V mezičase se ale objevil požadavek Finančního úřadu, jehož budova stojí na okraji, na zpevnění břehu rybníka. Odbahnění provádí společnost VHS – Vodohospodářské stavby za vysoutěženou částku 3 313 827 korun včetně DPH, hotovo by mělo být v září letošního roku.

 

Most také pro bruslaře

Ke svému závěru se chýlí oprava mostu u Fialova mlýna na tzv. staré Milínské v úseku, kudy též prochází bruslařská dráha z Nového rybníka. Most byl kompletně demolován a od loňského roku probíhá nová výstavba a zkapacitnění kanalizace. Opravu mostu na základě výběrového řízení realizuje společnost Invessales za částku 6 641 000 korun včetně DPH.

 

Přivést vodu a opravit vodojem

Do konce června (po odchodu Kahanu do tisku) se očekává dokončení a zkolaudování přivaděče mezi vodojemem Kozičín a vodojemem Orlov. Stavební činnost tu začala v létě loňského roku. Přivaděč buduje společnost 1. SčV za cenu 7 587 411 korun včetně DPH. V druhé polovině roku se uskuteční výběrové řízení na zhotovitele zkapacitnění orlovského vodojemu.

 

Aquapark zatím jen s nutnými opravami

Při sledování investic či oprav jsme v průběhu posledních let opakovaně psali o rekonstrukci aquaparku. Výběrové řízení na zhotovitele nedopadlo pro město úspěšně, protože se přihlásil pouze jeden uchazeč, a navíc svou nabídkovou cenou o desítky milionů korun překročil maximum stanovené zastupitelstvem. Od té doby, tedy začátku tohoto roku, se uskutečnilo několik jednání městského zastupitelstva, kde se problematika diskutovala. Vedení Sportovních zařízení města Příbram (SZM) vypracovalo projektový záměr ve formě předběžné studie proveditelnosti, který se komplexně zabývá dalšími možnými kroky ve věci rekonstrukce. Tento materiál projednali zastupitelé a zastupitelky na svém květnovém jednání a po dlouhé debatě se přiklonili k rozpracování jedné z variant. Po získání dalších podrobností ke zvolené variantě se k bazénu „vrátí“ na podzim tohoto roku, aby opět rozhodovali, jak postupovat dál. 

To ovšem nemění nic na skutečnosti, že také v rámci plaveckého bazénu bude třeba realizovat nutné opravy. Během letních prázdnin se uskuteční např. opravy částí střechy, rizikových partií odpadávajícího stropu strojovny, dámských a pánských sprch, hydroizolací pochozích ploch a sprch, akumulační nádrže vody ve strojovně, nosníků potrubí bazénové technologie, parní kabiny, plynové infrastruktury či skříněk. Dále se počítá s výměnou osvětlení strojoven či kabelových tunelů, části elektroinstalace, průmyslových vysoušečů vlasů, šatnového či pokladního systému. SZM mají v plánu i údržbu pískové filtrace (kompletní výměna filtračního písku), vyčištění a nové spárování pochozích ploch v bazénové hale, servis a doplnění UV lamp (vířivky, bazén), opravu a kompletní servis vzduchotechnických jednotek, opravu a výměnu tepelných výměníků, vyztužení nosných částí vířivých van nebo instalaci nového vybavení saunové kabiny. „Tyto opravy si celkově vyžádají částku přibližně 8,5 až 9,5 milionu korun. Vše závisí na výběrových řízeních, poptávkách, dostupnosti, neočekáváných pracích či haváriích,“ dodává ředitel SZM Jan Slaba.

 

Most přes Litavku a lávka ve Špitálské

Před podpisem smlouvy o dílo jsou dvě kompletní rekonstrukce, a to mostu v ulici Pod Kovárnami (5 957 552 korun včetně DPH) a lávky ve Špitálské ulici (5 520 319 korun včetně DPH). Práce by měly být zahájeny v červenci a dokončeny ještě v tomto roce.

 

Milínská čeká na ŘSD

Nového povrchu by se měla dočkat ulice Milínská. V úseku od křižovatky s ulicí Mixova po kruhovou křižovatku u Drupolu jej má položit Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Podle vyjádření příbramské radnice má však ŘSD velmi omezené možnosti uzavírat nové smlouvy, a to vlivem policejního vyšetřování. Stále však existuje možnost, že v letním období začnou opravy i v této části města.

Stanislav D. Břeň

 

 

Naplánované opravy ve školách

 

ZŠ Jiráskovy sady 273, Příbram II
Oprava topení v suterénu budovy
Náklady: 402 310 Kč

ZŠ Jiráskovy sady 273, Příbram II
Oprava podlahy v aule
Náklady: 3 022 580 Kč

Waldorfská škola, Hornická 327, Příbram II
Oprava střech
Náklady: 9 028 984 Kč

MŠ 28. října 55, Příbram VII
Výměna plynových kotlů
Náklady: 1 690 000 korun

MŠ Pohádka, Hradební 66, Příbram I
Oprava oplocení zahrady v ulici Charvátova
Náklady: 1 400 000 korun

MŠ J. Drdy 496, Příbram VII
Oprava střech
Náklady: 5 100 000 korun 

SZŠ a VOŠ Příbram
Oprava hygienického zařízení ve třetím nadzemním podlaží
Náklady: 1 820 000 korun

Pozn.: Všechny ceny jsou uváděny včetně DPH.

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne