Slider

Lepší odměňování pracovníků ve školství

Školství | Březen 2021

Místostarostka Zorka Brožíková

Druhým rokem platí novela financování regionálního školství, kterou se významně změnil způsob stanovení výše prostředků určených na platy. Díky této novele a nedávnému procentuálnímu navýšení platů ve školství mohou být pracovníci ve školství odměňováni za svoji společensky důležitou práci lépe, než tomu bylo před zmíněnou novelou.

 

Ředitelé škol jsou za svoji práci odměňováni platem, který podle příslušných ustanovení zákona o obcích a školského zákona schvaluje zřizovatel, tj. rada města. Zařazení do platové třídy odpovídá v souladu se zákoníkem práce nejnáročnějším pracím, které buď ředitel školy sám vykonává, nebo jejichž výkon řídí. Zařazení do platového stupně je stanoveno podle započitatelné praxe příslušného ředitele. 

Město Příbram se při odměňování ředitelů škol a školských zařízení řídí ještě i metodickým pokynem, který v souladu se zákoníkem práce upravuje výši příplatku za vedení a kterým se určují také nadtarifní složky platu, tj. osobní příplatek a odměny. Osobní příplatek je ředitelům škol stanovený podle kritérií, která lze shrnout do třech oblastí: vzdělávací a výchovná činnost školy, spolupráce se zřizovatelem a hospodaření s finančními prostředky a svěřeným majetkem. Práci ředitelů oceňuje město formou odměny, která je jim stanovena samozřejmě opět v souladu se zákoníkem práce za splnění mimořádných nebo zvlášť významných úkolů a je vyplácena zpravidla dvakrát ročně. 

Díky novele financování regionálního školství a díky nedávnému procentuálnímu navýšení platů ve školství mohou být učitelé, ředitelé i nepedagogičtí pracovníci našich škol a školských zařízení za složité období, do kterého se školství kvůli pandemii dostalo, odměňováni odpovídajícím způsobem. 

Zorka Brožíková, místostarostka města Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne