Slider

Květen v HMP: zkáza domu Jechů, dětská výstava a symbolické vstupné

Kultura | Květen 2024

Pohled na dům čp. 9 v Plzeňské ulici směrem k náměstí, rok 1961. Zdroj: archiv Hornického muzea Příbram

Hornické muzeum Příbram zve v květnu k návštěvě expozic za symbolickou kačku, otvírá novou výstavu a geopark a prezentuje výsledky spolupráce s rožmitálskými dětmi.

 

Ve školním roce 2023/2024 navázalo Hornické muzeum Příbram spolupráci se ZUŠ J. J. Ryby v Rožmitálu pod Třemšínem spolupráci na celoročním projektu výtvarného oboru. Tématem projektu pro tento školní rok jsou rostliny a učitelka Lucie Králová si ke spolupráci přizvala botaničku Hornického muzea Příbram Lindu Trunečkovou. Botanička připravila žákům třídílný vzdělávací program nazvaný Tajemství rostlinné říše, ve kterém se děti postupně seznámily s pestrostí rostlin, s nejrůznějšími zajímavostmi jednotlivých jejích zástupců a s řadou dalších důležitých poznatků. Detaily rostlin se naučily pozorovat pomocí botanické lupy a mikroskopu a následně svá zjištění zakomponovaly do kreativní práce. 

Zajímá i vás, jak se děti s tématem vypořádaly a co vše se jim na rostlinách líbilo? Výtvarné práce budou k vidění na výstavě v budově ZUŠ v Rožmitálu pod Třemšínem, přičemž výzdobu školy budou tvořit nejen v tomto, ale i v příštím školním roce. Dne 16. května od 17.00 se uskuteční vernisáž výstavy.

 

Symbolické vstupné

V souvislosti s Mezinárodním dnem muzeí zpřístupní muzeum své expozice a podzemní trasy v sobotu 18. května za symbolické vstupné jednu korunu. „Za kačku“ mohou zájemci od 9.00 do 18.00 navštívit jak expozice a podzemní trasy na Březových Horách, tak i pobočky Památník Vojna Lešetice, Skanzen Vysoký Chlumec, Muzeum zlata Nový Knín a Muzeum Špýchar Prostřední Lhota. 

Ve 14.00 se navíc koná slavnostní otevření nově vybudovaného geoparku na dole Vojtěch. V něm muzeum prezentuje 20 velkorozměrových vzorků místních typických hornin a geologických zvláštností z různých období starohor a prvohor, které časově pokrývají období zhruba 300 milionů let. Vystaveny jsou objemné ukázky tří vybraných typů rudních žil z prostoru příbramského uran-polymetalického revíru. Navezený materiál z Jinecka návštěvníkům ukáže, jakým způsobem se dají nalézt zkamenělé schránky trilobitů v prvohorních břidlicích.

 

Zkáza příbramského domu Jechů

Nová výstava Hornického muzea Příbram ilustruje život v Příbrami na přelomu 19. a 20. století na příkladu rodiny Jechů, obývající dům č. p. 9 v Plzeňské ulici v Příbrami I. Zároveň podává svědectví o zvůli moci a o křivdě, jež se stala lidem i městu v rámci asanace ulice v letech 1961–1962, a kterou mnozí Příbramané dodnes mají v živé paměti. Na výstavu mohou zájemci zavítat během běžné návštěvní doby muzea od 29. května do 29. září 2024, zváni jsou také na slavnostní zahájení, které se koná v úterý 28. května od 18.00. 

Patrový měšťanský dům vystavěla rodina mlynáře Jana Jecha (1817–1905) krátce po roce 1860. V přízemí zřídili krupařský krámek s bytem, další tři byty v patře měly sloužit nejstarším členům rodiny jako útočiště ve stáří. Dům se zapsal do kulturního povědomí jako vůbec první v Příbrami, na který byla osazena pamětní deska zdejšímu rodákovi Janu Karlu Škodovi (1810–1876). Nakonec se objektu stal osudným objev nového uranového ložiska v roce 1947, následovaný obratem politického systému v Československu po Vítězném únoru 1948. S vyššími nároky na dopravní obslužnost a s bytovou krizí spojenou s budováním „nové socialistické přítomnosti“ bylo rozhodnuto o asanaci celé Plzeňské, resp. Stalinovy ulice. Dům čp. 9 s přilehlou zahradou i přes odpor poslední majitelky zdemolovala těžká technika v únoru 1962. 

V expozici návštěvníci najdou dosud nepublikované fotografie domu, okrasné zahrady, podobenky a řadu rodinných památek. Zvláštní pozornost bude věnována příbramskému učiteli a členu výboru zdejšího muzea Čeňku Jechovi (1860–1954) a Anděle Jechové (1902–1984), dámské krejčové a majitelce módního salonu v Praze. V rámci doprovodného programu muzeum nabídne tematické přednášky a komentované prohlídky. Partnerem výstavy je příbramské květinářství Ateliér Viju viju. 

Stanislava Charvátová
Hornické muzeum Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne