Slider

Křížová cesta Františka Zahrádky

Příbramské osobnosti | Květen 2024

X. zastavení křížové cesty. Foto: Martin Jindra

Již několik let jsme s rodinami a přáteli plánovali vytvořit nedaleko někdejšího Nápravně pracovního tábora Vojna mozaikovou křížovou cestu, která by byla symbolicky věnována politickým vězňům. Nakonec jsme se vydali trochu jinou cestou…

 

Před Velikonocemi (2022) v nás uzrál nápad vytvořit symbolickou křížovou cestu společně s dětmi (Andělkou, Matyášem, Jolankou, Františkem a Matoušem). Příbram je známá jako historické hornické město. V 50. letech minulého století tady v místních dolech političtí vězni z Nápravně pracovních táborů Vojna a Bytíz v nelidských podmínkách dobývali uranovou rudu. A na jednoho z nich jsme chtěli vzpomenout. Skaut, člen protikomunistického odboje, kurýr, politický vězeň, šťastný manžel, věřící křesťan, představitel K 231 a Konfederace politických vězňů, spoluzakladatel Muzea třetího odboje v Příbrami a Památníku obětem komunismu Vojna, filmový odborný poradce, milovník přírody, zvláště pak Šumavy, člověk oceněný řadou vyznamenání, kterému byl v roce 2007 prezidentem republiky propůjčen Řád Tomáše Garriguea Masaryka. Jméno tohoto nebojácného a obdivuhodného muže zní František Zahrádka. 

A právě na životě tohoto srdcaře jsme chtěli s dětmi ukázat, jak se dá žít s rovnými zády, i když vás přitom přibíjejí na kříž. Obstarali jsme reprodukci křížové cesty od B. Skrbkové, kterou ukovali studenti Střední školy Oselce pod vedením J. Wallnera a s dětmi ji doprovodili čtrnácti okamžiky Františkova života. Ježíšovo odsouzení jsme dotvořili pasáží z Františkova rozsudku, který ho poslal na 20 let do vězení. Šimona z Kyrény, který chvíli pomohl Ježíši Kristu nést kříž, v pátém zastavení reprezentuje vězeňský lékař, díky němuž byl František Zahrádka přesunut na lehčí práci na povrch. Veroniku zase důlní na táboře Nikolaj, který Františkovi na šachtu tajně propašoval balíček z domova. Ježíšův druhý pád symbolizují četné kázeňské tresty, které nepoddajný vězeň Zahrádka vyfasoval a musel s minimálním přídělem jídla takzvaně do díry. Svlékání ze šatů vyjadřuje 13 let ve vězeňském mundůru bez civilního oblečení. Smrt na kříži jsme představili skrze širokou amnestii, která se na Františka Zahrádku ale nevztahovala, a musel tak „sedět“ dál. K poslednímu čtrnáctému zastavení jsme chtěli přidat něco z naděje ve vzkříšení. A tak jsme připomněli jeho „druhý“ život po roce 1989, kdy se mj. zasloužil o vybudování Památníku obětem komunismu Vojna u Příbrami. 

Právě do speciálního koridoru od bývalého Nápravně pracovního tábora Vojna, kterým vězni procházeli na šachtu č. 4 a dnes tudy vede žlutá turistická značka, jsme v sobotu 4. června 2022 Křížovou cestu Františka Zahrádky umístili. Sešlo se nás kolem čtyřiceti poutníků z různých koutů. Při zavěšení každého ze zastavení zazněla přímluvná modlitba, některé si děti samy vybraly. Po společné modlitbě Otčenáš jsme při lahodné medovině poděkovali za prožitek živé vzájemnosti člověka s člověkem a přípitkem pozdravili zvěčnělého Františka Zahrádku. Přestože od roku 2022 došlo k částečnému vykácení přírodou vytvořeného koridoru, kde se Křížová cesta Františka Zahrádky nachází, každoročně ji na Velikonoce obnovujeme a na místo, které má svou osobitou sílu, se vracíme. 

V 60. letech minulého století se začala v Plzni-Doudlevcích rodit Meditační zahrada s Památníkem obětem zla, za jejímž vytvořením stojí Františkův kamarád, politický vězeň Luboš Hruška. Na katastru původního ovocného sadu vzniklo během desítek let místo hlubokého, věrohodného svědectví. Třeba své ovoce začne vydávat i Křížová cesta Františka Zahrádky… 

Martin a Iva Jindrovi, Iva Šípová

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne