Slider

Kriminalita v Příbrami klesá několik let v řadě

Bezpečná Příbram | Duben 2022

Celková kriminalita v Příbrami již nekolikátým rokem klesá, přispívá k tomu i osvětlování přechodů. Foto: archiv

Celková kriminalita v Příbrami již nekolikátým rokem klesá a zároveň tak potvrzuje i celorepublikový trend. Je ale potřeba říci, že svoji roli hraje mimo jiné i změna v trestním zákoníku, v němž došlo ke zvýšení hranice škody pro trestní stíhání. Od 1. října 2020 se veškeré částky stanovící zejména hranici škody zdvojnásobily. Například limit pro trestní stíhání za krádež a jiné trestné činy byl zvýšen z částky 5000 na 10 000 korun. Při meziročním srovnávání statistik je také potřeba brát v úvahu, že v důsledku pandemie covid-19 platila na našem území omezení, která výrazně limitovala konání veřejných akcí, pohyb osob, provozování podniků a zařízení, kde docházelo k většímu shromažďování osob a tím i zvýšenému riziku výskytu trestné činnosti.

 

Níže uvedené statistiky zpracovalo Obvodní oddělení Příbram Policie ČR. Do územní působnosti příbramského obvodního oddělení spadá jednak město Příbram, dále pak Brod, Bytíz, Jerusalém, Jesenice, Kozičín, Lazec, Orlov, Zavržice a Žežice. V obvodu služební působnosti příbramského obvodního oddělení bylo v roce 2021 evidováno celkem 739 trestných činů, jejichž objasněnost činí 44,93 %. Ve srovnání s rokem 2020 došlo k poklesu evidované trestné činnosti o 20 skutků při současném snížení objasněnosti o 3,82 %. 

Nejpočetněji se na celkové kriminalitě podílí majetková trestná činnost (55 %). Následují pak násilné trestné činy (16 %), ostatní kriminální činy (15 %), hospodářské trestné činy (7 %), zbývající kriminalita (5 %) a na posledním místě mravnostní činy (2 %). 

V oblasti majetkových trestných činů jsme za minulý rok zaznamenali celkem 406 skutků, oproti roku 2020 je to zvýšení o 55 trestných činů. Podle druhového členění této trestné činnosti došlo k nárůstu u krádeží vloupáním, a to o 107 skutků. Naopak k výraznému snížení meziročnímu poklesu došlo u krádeží prostých. Počet klesl o 55 registrovaných případů oproti roku 2020. Tento trend u majetkové trestné činnosti je shodný s vývojem majetkové kriminality v celé ČR a lze ji odůvodnit zejména úpravou vnitřního systému statistického vykazování trestné činnosti od 1. ledna 2021, a je proto důležité na majetkovou kriminalitu nahlížet z celkové perspektivy. 

Násilné trestné činy se nejvíce dotýkají společnosti, resp. společnost je k této skupině kriminality nejvíce vnímavá. Oproti roku 2020 došlo k poklesu o osm skutků. Vývoj tohoto druhu trestné činnosti nelze hodnotit nijak významným posunem v jejich zaznamenávaném počtu a četnosti výskytu, ovšem tím nelze snižovat významný zásah do života obětí tohoto druhu kriminality. Nejčastějšími trestnými činy v této oblasti jsou úmyslné ublížení na zdraví, porušování domovní svobody, nebezpečné vyhrožování, loupež a vydírání. 

U hospodářské kriminality evidujeme v minulém roce 55 skutků, což je oproti roku 2020 pokles o 29 trestných činů. Nejčastějšími registrovanými hospodářskými trestnými činy jsou podvody, úvěrové podvody a zpronevěry. 

Pod skupinou s názvem ostatní kriminální činy nalezneme trestné činy vykazované jako výtržnictví, poškození cizí věci – sprejerství, ohrožování výchovy dítěte, nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, maření výkonu úředního rozhodnutí, legalizace výnosů z trestné činnost, tzv. praní špinavých peněz a další. 

Označení zbývající kriminality nese skupina trestných činů vykazovaných jako neposkytnutí pomoci, poškození cizích práv, křivé obvinění, nepravdivý znalecký posudek, silniční dopravní nehody z nedbalosti, ohrožení pod vlivem návykové látky, zanedbání povinné výživy a další. 

Michal Volf, Policie ČR Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne