Slider

Kriminalita statisticky klesá, pocit bezpečí ale mnozí nemají

Bezpečná Příbram | Březen 2024

Hodně informací se dozvíte z webu Bezpečná Příbram.

Příbram, ale i mnoho dalších českých měst má za sebou docela zajímavý vývoj v otázce bezpečí. Pryč, snad nenávratně, je období, kdy Příbram vévodila celorepublikovým statistikám kriminality, u některých občanů ale přetrvává pocit nebezpečí. V první části tohoto materiálu se spíše komentářovou formou zaměříme na důvody, proč tomu tak je, v druhé polovině si pak přiblížíme základní aktivity a opatření z čerstvě schváleného plánu prevence kriminality na letošní rok.

 Když Kahan oslovil respondenty, aby se vyjádřili k tématu bezpečnosti v Příbrami, část z nich řekla, že to vlastně není téma. Ano, dnes už není, ale kdo si vzpomeneme na situaci před deseti patnácti lety (nemluvě o divokých devadesátkách), kdy se město pravidelně umísťovalo na špičkách žebříčku kriminality, může tento námět považovat za velký příběh. Příběh úspěšný, ovšem zdaleka ne pouze příbramský. Kriminalita se v posledním desetiletí snížila celorepublikově a dá se říci, že klesá i celoevropsky.

O tom, jaké jsou skutečné důvody, se vedou debaty. Může jít o celkové bohatnutí společnosti včetně bohatnutí nejchudších, výsledky vzdělávání a kultivace společnosti, preventivních kroků, změn ve statistikách, přesunu části kriminality do celospolečensky méně viditelných skupin trestných činů (kriminalita „bílých límečků“ či kyberkriminalita) a nakonec se „tak nějak“ i změnila doba.

Zásluhy nelze samozřejmě upírat státní ani městským policiím, jejichž činnost se výrazně zlepšila a ve všech ohledech profesionalizovala. Jde také o pozitivní výsledky působení předchozích vedení radnic, které pod tlakem veřejnosti a občanské společnosti musely vyvinout patřičné úsilí. V širším pohledu svou významnou roli hraje také lepší fungování úřadů v sociální podpoře nebo při hledání práce.

 

Statistika versus pocity

Byť jsme načrtli veskrze pozitivní obrázek, který pro Příbram, která měla s kriminalitou opravdu velký problém, je dvojnásob příznivý, lze na celou problematiku nahlížet i z trochu jiné perspektivy, totiž se zohledněním pocitu bezpečí občanů. Navzdory tomu, že statistiky poukazují na pokles nebo minimálně stagnaci kriminality, lidé občas situaci vnímají jinak. Při sledování map kriminality (tedy map, do nichž jsou zaneseny konkrétní spáchané trestné činy v dané oblasti) a map pocitu bezpečí (tedy grafického vyjádření míst, kde se občané necítí dobře) může pozorovatel zaznamenat někdy dost zřetelný rozpor. Oblasti, které jsou „napadeny“ kriminalitou minimálně nebo průměrně, často pod dohledem kamerových systémů, jsou vnímány jako nebezpečné. 

Důvodů může být opět několik (a pomiňme samotný fakt, že jsme se občanů na pocit bezpečí vůbec začali ptát). Do statistiky kriminality se nedostanou případy, kdy kdosi – docela poeticky označovaný jako závadová osoba – na někoho nepěkně haleká přes půl ulice třímajíc přitom v ruce čtvrté pivo. Taková situace může být v dané chvíli postiženým člověkem vnímána jako nepříjemná, obtěžující a potenciálně nebezpečná, ovšem do statistik kriminality tento přečin proti pravidlům společenského chování nevstoupí. Pokud ve městě existují, a v Příbrami rovněž jsou takové lokality, pak logicky u části veřejnosti roste pocit, že dané místo je nebezpečné. Někdy jsou v mapách pocitu bezpečí označovány i oblasti, kde na člověka nikdo nehaleká, ale prostě se zde „pouze“ srocují lidé, kteří jiným nevyhovují. V Příbrami jsou to Ryneček, okolí obchodního dobu Skalka či u Billy na Drkolnově. 

K pocitu nebezpečí některých občanů paradoxně přispívá i skutečnost, že kriminalita objektivně klesá. V lidské povaze je, že si zvykne takříkajíc na všechno, pochopitelně i na bezpečí. A protože jsme si v poslední dekádě zvykli na to, že je ve městech bezpečno, zapomněli na často dramatické situace devadesátých let nebo přelomu tisíciletí, naše výchozí pozice je úplně jiná. Když se i v Příbrami dávaly výbušné systémy pod auta nebo se městy pohybovaly skupinky ochotné zmlátit na potkání každého, kdo se provinil třeba nápisem na bundě, určitě mnoha lidem vadil hluk u nějaké restaurace, ale to hlavní byla ona „kriminalita pod autem“. Dnes je do velké míry na ulicích bezpečno, a tak více vadí hluk z restaurační zahrádky. Tím ovšem nepopíráme, že i ten dokáže být pořádně otravný a tyto projevy nelze ze strany policie přecházet bez povšimnutí. 

Další důvod, proč lidé občas vnímají kriminalitu jinak, souvisí s tím, že se mnoho činů nehlásí. Ukradený kus okapu nebo žebřík ze zahrady občané často neoznámí, protože si řeknou, že čas strávený spojený s vyřizováním se prostě nevyplatí a okap se stejně nenajde. A někteří i vědomě nechtějí s takovými „prkotinami“ zatěžovat policii. Ať už je důvod k nenahlášení jakýkoliv, do statistik se tento čin nedostane, současně však ale nemusí přidat na pocitu bezpečí všem, kteří žijí v domě, do jehož sklepa nebo zahradu se někdo vloupal. 

V závěru této části je třeba připojit ještě jeden poznatek psychologického nebo sociálně-psychologického rázu. Strach je silná emoce. Pokud hrozí, že se něco stane vám nebo vašim blízkým, nemusí ani k nepříjemné nebo vážné situaci dojít, aby člověk přinejmenším zbystřil, ne-li znervózněl, nebo dokonce zpanikařil. Bezpečí je pro nás klíčová jistota, která nás historicky přivedla k tomu, že jsme s komunitou, panovníkem či později státem uzavřeli nepsanou dohodu, že se podvolíme určitým pravidlům (např. v našich končinách téměř přenecháme monopol násilí ozbrojeným složkám státu), ale naproti tomu očekáváme jistotu bezpečí.

Graf ukazuje počet trestných činů v příslušném roce. Oproti roku 2007, kdy byla kriminalita na nejvyšší úrovni, došlo v loňském roce k poklesu kriminality o 64 %. 
Zdroj: Policie ČR Příbram

Na vzestupu je kyberkriminalita

V roce 2023 jsme na obvodním oddělení Policie ČR v Příbrami zaevidovali celkem 886 trestných činů. V tomto směru došlo k nárůstu ve vztahu k roku 2022 o 51 skutků. Tato skutečnost však není nijak alarmující, jelikož nárůst z roku 2021 na rok 2022 byl o 96 skutků. I přes nárůst kriminality o necelých 6 %, došlo ke zvýšení objasněnosti o 2 %. Co se týká kriminality, značný nárůst zaznamenáváme zejména na úseku kyberkriminality. Majetková trestná činnost se ve značné míře přesouvá do kybernetického prostoru, příčinou je přesun běžného života do virtuálního prostředí, ruku v ruce s neznalostí a zejména nezodpovědným přístupem poškozených.

Zdroj: Policie ČR Příbram

 

Prevence je nejúčinnější

Ve zbytku tohoto článku si přiblížíme opatření, která město Příbram realizuje nebo uskuteční v rámci prevence kriminality. Většina těchto aktivit je vtělena do dokumentu, který se jmenuje Program prevence kriminality města Příbram na rok 2024, který 5. února projednala rada města (příbramští zastupitelé pak 12. února schválili Koncepci prevence kriminality na období 2024–2026).

 

Prázdninový sociálně rehabilitační program

Projekt bude probíhat pět dní o letních prázdninách. Každý den bude obsahovat blok dopoledních a odpoledních aktivit. Dopolední aktivity budou pojaté formou her a budou zaměřené na vzájemnou spolupráci, řešení problémových situací a překonávání překážek. V odpoledních hodinách se uskuteční odborné aktivity pod vedením pracovníka Ambulantního oddělení Střediska výchovné péče v Příbrami, kde bude celý týdenní program probíhat. Součástí odpoledních aktivit budou expresivní terapie a aktivity zaměřené na psychosociální výcvik. Odborné aktivity budou také zaměřené dle průběhu celého programu a řešení případných problémových situací, které během programu nastanou. Do programu budou zařazené i volnočasové aktivity s cílem nabídnout cílové skupině dostupné alternativy pro bezpečné a podnětné trávení volného času. Cílovou skupinou projektu jsou děti ve věku 7–14 let, které pocházejí z nepodnětného či znevýhodněného sociokulturního prostředí, jsou ohrožené nebo obětmi sociálně patologických jevů, mají výchovné problémy a problémy s přijetím do kolektivu.

 

Cestou Sdílení

Projekt Cestou Sdílení je určen rodinám, v nichž je dítě, které vykazuje rizikové chování nebo je již pachatelem kriminálního činu. Do projektu jsou zařazeny především rodiny, na které se podle zákona zaměřuje sociálně-právní ochrana dětí a předpokládá se účast deseti rodin. V rámci projektu Cestou Sdílení se uskuteční celkem tři pobytové výjezdy, které budou obsahovat expresivní terapie, psychosociální hry zaměřené na rozvoj komunikace a spolupráci v rodině, zážitkové aktivity, při kterých se upevňují a rozvíjejí vztahy v rodině. S rodiči budou probírány techniky pozitivní komunikace s dítětem, a jaké kompetence mohou používat v situacích, které mohou být zdrojem ohrožení pro zdravý vývoj a bezpečnost dítěte.

Projekt je postavený na třech vzájemně propojených pilířích:

  • 1. Podpora vlastních zdrojů v rámci eliminace sociálně patologických jevů rizikových rodin a jejich aktivizace;
  • 2. Příležitosti vzájemného sdílení společných rodinných aktivit;
  • 3. Poskytování potřebných informací a pomoci při odstranění kriminálně rizikového chování.

 

Terapeutický pobyt pro děti s rizikovým chováním

Terapeutický pobyt pro děti s rizikovým chováním je specializovaný a odborně vedený týdenní pobyt, který se uskuteční v srpnu 2024. Uplatňují se zde ověřené moderní postupy práce s kriminálně rizikovými dětmi za účelem snížení výskytu dětské delikvence, včetně podpory osvojení a udržení si prosociálních vzorců chování. Vedle běžných táborových aktivit bude pobyt obsahovat i specificky zaměřené programy jako např. psychosociální výcvik, expresivní terapie, nácvik komunikace a zdravého sociálního fungování, zaměření na osobnostní rozvoj či podchycení zájmů pod vedením dalších odborníků. Cílovou skupinou terapeutického pobytu jsou děti od 8 do 14 let, které jsou klienty Ambulantního oddělení Střediska výchovné péče v Příbrami, Azylového domu v Příbrami nebo jsou do projektu zapojeny na základě doporučení metodiků prevence základních škol, protože vykazují známky rizikového chování. Předpokládá se účast 20 dětí.

 

Bezpečná Příbram 2024

Den Bezpečné Příbrami je vzdělávací a preventivní výukový program pro děti zejména základních škol, ale i širokou veřejnost. Jedná se již o pátý ročník této akce, na které město Příbram spolupracuje se složkami integrovaného záchranného systému a dalšími. Den Bezpečné Příbrami je naplánovaný na 7. června 2024 v areálu Nový rybník. Během této akce bude pro návštěvníky připraven bohatý program v podobě statických i dynamických ukázek jednotlivých složek.

 

Seniorská akademie

Senioři jsou z hlediska ohrožení kriminalitou specifickou skupinou. Trestné činy páchané na seniorech lze zpravidla zařadit do jedné ze dvou oblastí – majetková kriminalita nebo násilná kriminalita. V letošním roce Městská policie Příbram zahájila první Seniorskou akademii, která bude obsahovat šest přednášek. Témata budou zaměřená na prevenci seniorů v dopravě, zdravovědu, domácí násilí, finanční bezpečnost, kyberpodvody. Seniorská akademie probíhá ve spolupráci se Senior Pointem.

 

Forenzní značení majetku občanů pomocí syntetické DNA

Forenzní značení majetku, především kol, v Příbrami funguje od roku 2018. Cílem projektu je chránit majetek občanů, předcházet trestné činnosti anebo ji alespoň snižovat a tím zvyšovat pocit bezpečí. Forenzní značení umožňuje za pomoci unikátní technologie mikroteček s obsahem syntetického kódu DNA, doplněné výstražnými prvky a ve spojení s rozsáhlou mezinárodní databází chráněných předmětů, jednoznačnou identifikaci majetku a zároveň je silným nástrojem při jeho ochraně. Předmět bude označen syntetickou DNA, zároveň bude označen samolepkou s informací, že předmět je označen touto tekutinou a následně zapsán do mezinárodního registru Refiz. Forenzní značení provádí Městská policie Příbram pro občany bezplatně.

 

Podpora škol v oblasti primární prevence

V roce 2024 bude všem příbramským základním školám poskytnut finanční příspěvek v předpokládané výši 60 000 korun na podporu aktivit v rámci primární prevence. Pro tyto účely je vyčleněna částka pro sedm základních škol (ZŠ Jiráskovy sady, ZŠ 28. října, ZŠ Bratří Čapků, ZŠ Březové Hory, ZŠ pod Svatou Horou, ZŠ Školní, ZŠ Waldorfská). Z tohoto příspěvku budou hrazeny zejména přednášky na téma různých druhů závislostí, prevence šikany a kyberšikany, internetového bezpečí a posilování právního vědomí.

 

Právní povědomí – pro žáky 5. ročníků základních škol

Žákům 5. ročníků základních škol je nově připravena přednáška základů právního povědomí. Dozvědí se základy chování ve společnosti, co je již bráno jako přestupek nebo trestný čin.

 

Dopravní výchova – pro žáky 4. ročníků základních škol

Městská policie Příbram ve spolupráci s organizací Besip od letošního roku bude na základních školách pořádat přednášky pro 4. ročníky. Žáci absolvují teoretickou a praktickou část, kde se naučí základní pravidla bezpečného pohybu a provozu na pozemních komunikacích a první pomoc. Kurz je zakončen průkazem mladého cyklisty.

 

Bezpečnost a používání zábavní pyrotechniky – pro žáky 4. ročníků základních škol

Pro žáky 4. ročníků Městská policie Příbram nově připravila přednášku o bezpečném používání zábavní pyrotechniky. Žáci se dozvědí, kdo a jak může bezpečně zábavní pyrotechniku používat a co může způsobit.

 

Vzdělávací dopoledne – pro žáky 3. ročníků základních škol

Městská policie Příbram ve spolupráci s Armádou ČR, Hasičským záchranným sborem ČR, Vězeňskou službou ČR, Policií ČR a Oblastní nemocnicí Příbram realizuje vzdělávací dopoledne pro žáky 3. ročníků základních škol v Příbrami, které proběhne přímo ve školách. Během čtyř vyučovacích hodin budou žáci seznámeni se základními zásadami první pomoci při úrazech, používáním linek tísňového volání, jak správně nahlásit požár a bude jim představena výstroj a výzbroj všech těchto složek.

 

Bezpečně do školy a ze školy – pro žáky 2. ročníků základních škol

Přednáška Městské policie Příbram seznámí děti s tím, jak bezpečně absolvovat cestu do školy a ze školy. Důležitá jsou upozornění na všechna rizika, se kterými se mohou setkat, a možnosti jejich řešení.

 

Základní bezpečnost a doprava – pro žáky 1. ročníků základních škol

Žákům v prvních třídách je představena práce strážníků městské policie a jsou postupně seznamováni se základy bezpečného chování. Dozvědí se i jaká je každodenní náplň práce strážníků (např. odchyt zvířat, názorná ukázka pracovních pomůcek).

 

Přednáška pro mateřské školy

Strážníci Městské policie Příbram při této přednášce seznamují předškolní děti s náplní své práce, mají pro ně připravenou nejen ukázku vybavení, které při své práci využívají. Děti se tak již v předškolním věku setkávají s uniformou a učí se základy, např. jak se správně pohybovat na pozemní komunikaci.

Podrobnosti o kriminalitě v roce 2023 publikoval Kahan 2/2024, ve vydání 1/2024 najdete výsledky ankety o pocitu bezpečí.

Bezpečná Příbram

Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne