Slider

Kriminalita na Příbramsku vloni mírně vzrostla

Bezpečná Příbram | Únor 2024

V oblasti podvodů páchaných v online prostředí se stále setkáváme s provázanou sériovou trestnou činností.

V loňském roce došlo na Územním odboru Příbram k nárůstu kriminality o 107 případů, tj. o 6 % více než v roce 2022. Na Příbramsku bylo spácháno celkem 1824 trestných činů, z toho bylo objasněno 836 případů, což je téměř 46 %. Vyplývá to z údajů zveřejněných příbramskou policií. I přes nárůst kriminality se podařilo zvýšit objasněnost o 5 %. Navíc z uplynulých let bylo doobjasněno 223 případů. Na Obvodním oddělení Příbram loni evidovali 886 trestných činů, což je 48,6 % z celkové kriminality.

 

Nejvíce se na kriminalitě podílí majetková trestná činnost (téměř 54 % z celkové kriminality). Nejčastější majetkovou trestnou činností je vloupání do ostatních objektů – 167 a poté krádeže věcí z vozidel – 119 případů. Sedmdesát vykradených aut a vloupání do 102 ostatních objektů bylo přímo ve městě Příbram. Loni zmizelo 24 automobilů a 47 jízdních kol. Krádeží vloupáním bylo evidováno 438, a to zejména do ostatních objektů (např. garáže, sklepy, kůlny), obchodů, domů, restaurací, bytů, chat. 

Co se týká další majetkové trestné činnosti, řešili policisté 155 podvodů, 95× šlo o krádeže prosté v obchodech (72× spáchali recidivisté) a dále 55 případů neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V oblasti podvodů páchaných v online prostředí se stále setkáváme s provázanou sériovou trestnou činností. Typický je nábor legalizátorů výnosů z trestné činnosti na sociálních sítích a dalších online platformách,“ vysvětlila policejní komisařka Monika Schindlová. 

Phishing probíhá skrze e-mailovou komunikaci, sociální sítě a placenou inzerci na webových stránkách. Speciální variantou je phishing v podobě podvodných telefonátů a SMS zpráv. „V podvodných telefonátech významně převažuje legenda falešného bankéře ve spojení s legendou napadeného bankovnictví. V těchto případech je často využíván vzdálený přístup k zařízení oběti a následný vklad peněz oběti do vkladomatů na virtuální měny,“ říká Monika Schindlová. Přetrvává rozesílání podvodných SMS zpráv, které předstírají, že jsou zasílány institucemi nebo přepravními společnostmi. Cílem je vylákat přístupové údaje do internetového bankovnictví oběti a neoprávněně odčerpat její finanční prostředky. 

Násilná trestná činnost stoupla pouze 119 případů na 120, loni nedošlo k žádné vraždě. Úmyslné ublížení na zdraví bylo spácháno 31×, 29× porušování domovní svobody, 15× vydírání, 11× loupež, 10× nebezpečné vyhrožování, 8× týrání osoby žijící ve společném obydlí a 7× nebezpečné pronásledování. 

Počet hospodářských trestných činů stoupl z 95 na 101. Nejčastějšími případy jsou podvod 18, neoprávněný přístup a poškození záznamu v počítačovém systému, zkrácení daně, zpronevěra či úvěrový podvod. 

U mravnostní kriminality došlo k poklesu z 26 na 21 činů. Z toho je celkem deset případů znásilnění, čtyři případy dětské pornografie a zneužití dítěte k ní, tři případy pohlavního zneužívání. 

„Co se týká drogové trestné činnosti, kriminalistům se podařilo během loňského roku odhalit 33 případů trestného činu nedovolená výroba a držení psychotropních látek a jedů. Drogové problematice je věnována velká pozornost, protože je úzce spojena s majetkovou trestnou činností,“ dodala Monika Schindlová. 

Recidivisté spáchali celkem 68 % objasněných trestných činů. Nejčastěji se dopouštěli různých krádeží, hlavně v obchodech, mařili výkon úředního rozhodnutí, neplatili výživné, vloupávali se do ostatních objektů a jezdili pod vlivem návykových látek. Mladiství ve věku od 15 do 18 let se podíleli na 19 trestných činech. Kriminalisté během loňského vyhlásili pátrání po 278 osobách. 

Policie ČR Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne