Slider

Kozičínský Klabánek přivítal jaro

Školství | Květen 2023

Spálit Moranu a začíná jaro. Foto: Kozičínský Klabánek

Mořena, Mařena, Smrtholka – i tak se říkalo Moraně, která představuje zimu a temné období. Její podoba byla různá, základem však téměř vždy bývá figura ze slámy umotané na dřevěné tyči, neměly by chybět ani ozdoby z pentlí a náhrdelník z vejdumků. Spálením takové symbolické figury se tradičně vyháněla zima a vítalo jaro.

K slavnosti vynášení Morany patří veselé zpěvy, popěvky, a především radost z končící zimy a nastávajícího jara. Pálení Morany bylo hlavním bodem programu na dni otevřených dveří v Lesní mateřské škole Kozičínský Klabánek, který se uskutečnil v sobotu 25. března.

Den otevřených dveří měl velký úspěch a návštěvníky neodradilo ani aprílové počasí – během hodiny jsme totiž zažili déšť, kroupy, vítr i slunce. Vedle tradičních prvků spojených s vítáním jara a blížícími se Velikonocemi nabízel den otevřených dveří tvůrčí workshopy pro děti, naučnou stezku ze zimy do jara, ale také bohaté občerstvení, stánky s výrobky dětí a hudební recitál.

Den otevřených dveří představoval skvělou příležitost nahlédnout pod pokličku toho, jak to v mateřské škole vypadá, jak to tam chodí a třeba i zjistit, co vlastně poslední dobou na těch lesních mateřských školách všichni vidí. Jak říká ředitelka zapsaného spolku Lesní mateřská škola Kozičínský Klabánek Eva Ostřížková: „Popularita lesních školek rozhodně stoupá. Zvýšenou poptávku v posledních letech zaznamenává i naše školka, proto jsme se pro školní rok 2023/24 rozhodli navýšit kapacitu.“ Datum zápisu do Kozičínského Klabánku je letos stanoveno na 3. a 10. května, vždy od 15.00 do 17.00. Více informací získáte na webu kozicinskyklabanek.cz.

Tereza Petřek Todorová
Lesní mateřská škola Kozičínský Klabánek

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne