Slider

Kouzelné Vánoce pohledem dětí

Osadní výbory | Únor 2022

Dětské práce jsou k vidění i v kapli v Brodu. Foto: Josef Hovorka

Vánoční obrázky pro Ježíška každoročně míří na Svatou Horu. Do jedinečné mezinárodní soutěže Vánoce v Čechách a Ledru se zapojilo více než 200 dětí i z Afriky.

Každý rok je možné nahlédnout s námi až do Itálie a poznat tradice adventu, Vánoc v Čechách a Ledru. Již 5. rokem přibližuje společné tradice projekt betlémářů z Příbrami a Valle di Ledro. Frontová linie vyhnala obyvatele za 1. světové války z údolí Valle di Ledro do Příbrami a dalších měst v tehdejším Rakousku-Uhersku. Region Valle di Ledro nepojí s Příbramí pouze osud vyhnanců za 1. světové války, ale i tradice betlémářství. V letošním roce byly představeny betlémy nejen z Čech a Itálie, ale pro děti byla zároveň připravena výtvarná soutěž. 

Nejdelší cestu v letošním roce urazily obrázky z Burkiny Faso, a to více než 7000 km. Děti zaslaly na Svatou Horu obrázky, kde je hlavním motivem vánoční strom nebo betlém. Nechybí ani netradiční věci jako vlajka této země, motýli nebo rostliny. Tato africká země patří k jedněm z nejchudších zemí na světě, kde přístup ke zdravotní péči je velmi obtížný. 

Každý obrázek představuje jedinečný příběh Vánoc a malého Ježíška pohledem dětí s možností vlastních přesahů, experimentů a volného kombinování. Někdo nakreslí pouze vánoční stromeček, jiní zase doplní vzkaz „Forza Milano“ (podpora fotbalového klubu z Itálie), další zaměří svůj obrázek na hvězdy. 

Výtvarné aktivity jsou mnohdy inspirovány vystavenými originály uměleckých děl, s nimiž se děti i mladí mohou seznámit. Svatá Hora nabízí nespočet možností, jak získat zkušenosti v celé škále klasických technik jako kresba, malba, grafika, sochařství nebo fotografie. 

Do soutěže v kreslení se za dobu trvání zapojily děti nejen ze Středočeského kraje, italského Ledra, ale i Chorvatska, Indonésie nebo Burkiny Faso. Výstava vánočních obrázků dětí je umístěna v blízkosti svatohorského betlému na Svaté Hoře. V části Příbram-Brod jsou v oknech kaple k vidění betlémy z Čech a Itálie. Obě výstavy probíhají do 2. února 2022. Děti obdrží zajímavé ceny od Středočeského kraje, Spolku pro tradiční Vánoce – Náš Ježíšek nebo poutního místa Svatá Hora a dalších. 

Josef Hovorka, Osadní výbor Brod

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne