Slider

Koronavirus testuje schopnosti škol při distančním vzdělávání

Školství | Květen 2020

S účinností od 11. března byla zrušena kontaktní výuka ve školách v České republice.

S účinností od 11. března byla zrušena kontaktní výuka ve školách v České republice. Podle vyjádření Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy se žáci a studenti budou do škol vracet postupně v průběhu následujících týdnů, mnozí však půjdou asi až po školních prázdninách.

Koronavirová nákaza uzavřela nejen příbramské školy. Ze dne na den se pedagogové, vedení škol, žáci, studenti i jejich rodiče museli přeorientovat na domácí výuku. Všichni byli najednou „hozeni do vod“ vzdělávání na dálku. Jak se školy naučily v novém prostředí pohybovat, aby po návratu do školních lavic žáci v učivu zcela „neplavali“? Oslovili jsme příbramské základní, střední i vysoké školy se dvěma jednoduchými dotazy:

- Jak u vás probíhá výuka na dálku?
- Máte zajímavý nápad nebo tip, který může zkvalitnit nebo zpestřit výuku?

 

ZŠ 28. října

Markéta Špaková, ředitelka: Nikdo z učitelů, žáků ani rodičů nemohl být na tuto situaci připraven. Školy v souladu s nařízením vlády utlumily svůj standardní provoz a v ten samý okamžik se výuka přesunula do domácností. Každý učitel v souladu s filosofií a možnostmi školy nadále komunikuje se žáky a jejich rodiči prostřednictvím všech komunikačních prostředků – e-mailu, telefonu či dopisu. Zvládnout časovou ztrátu a současně splnit zákonem dané učivo se stalo noční můrou všech učitelů. Zejména v českém jazyce, matematice či angličtině lze těžko očekávat dobré zvládnutí nového učiva během domácího samostudia, přestože se všichni zapojení snaží ze všech sil.

Některé školy nabízejí telefonickou podporu školního psychologa pro žáky a jejich rodiče, který může pomoci zvládnout domácí výuku (poradí s motivací k učení, plánováním učiva, dodržováním režimu dne apod.). Další výzvou pro školy, rodiče i předškoláky jsou zápisy žáků do prvních tříd. Bohužel se budoucí prvňáček do školy nemůže podívat v rámci každoročně organizovaných dnů otevřených dveří, ale nezúčastní se osobně ani zápisu. Letošní zápisy proběhnou pouze administrativní formou mezi rodičem a školou.

Ve velké nejistotě se letos ocitli žáci 9. tříd, kterým bylo posunuto přijímací řízení na červen – po 14 dnech po návratu do školy. Po dvouměsíčním uzavření škol bude pro deváťáky těžké vrátit se do správného tempa a pohody, které jsou tolik nutné pro úspěšné zvládnutí přijímacích testů. Těmto žákům v srpnu končí povinná školní docházka a rozhoduje se o jejich budoucím profesním zaměření (na rozdíl od žáků 5. a 7. tříd, zájemců o studium na víceletých gymnáziích, kteří mohou případně v září pokračovat na základní škole). Ne vždy se podaří dostat se na vytouženou školu a je nutné hledat školu náhradní. Na to nebude zbývat moc času a klidu.

 

ZUŠ Antonína Dvořáka

Petr Kollert, ředitel: V ZUŠ Antonína Dvořáka Příbram probíhá výuka na dálku podle možností a schopností jednotlivých pedagogů. Někteří učí po Skype, někomu posílají žáci videa a učitel je pak komentuje, někdo posílá žákům skladby a cvičení v pdf formátu emailem a radí jim po telefonu. Výuka v ZUŠ je oproti výuce na ZŠ nebo SŠ specifická, žák má s učitelem při normální výuce jednu hodině týdně hry na nástroj a pak musí doma cvičit sám a plnit pokyny učitele.

Na kanálu YouTube lze najít různá výuková videa nebo lze žákům doporučit sledování koncertů jejich oblíbených interpretů. Také přeposíláme odkazy na různé webové stránky, které dostáváme z MŠMT nebo Asociace základních uměleckých škol.

Za normálních okolností jsme měli naplánovaný zápis do školy v druhé polovině května, ale vzhledem k současné situaci nelze momentálně říci, kdy zápis proběhne, a nový termín bude stanoven, až budeme vědět, kdy se vrátíme do škol. Rodičovskou veřejnost budeme včas informovat na webových stránkách školy, pomocí sociálních sítí a dalších dostupných možností (plakáty atd.).

 

OU, PrŠ, ZŠ a MŠ Pod Šachtami

Pavlína Caisová, ředitelka: Vzhledem k tomu, že v naší škole je velká část dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí, nemůžeme s dětmi dělat videokonference, výuku přes YouTube a ani jinak zvyšovat jejich digitální gramotnost. Jsme odkázáni na telefon a email. Učitelé volají rodičům, konzultují s nimi věci, s kterými si děti samy nedokážou poradit. Když je to možné, posíláme rodičům pracovní listy přes emaily a stejnou cestou nám je rodiče posílají nafocené zpátky. Ti žáci, kteří nemají připojení k internetu, si jednou týdně přijdou ke škole, kde za dodržení všech bezpečnostních pravidel dostanou pracovní listy a zadání učební látky. Žákům jsme doporučili sledovat pořady České televize UčíTelka, posíláme jim odkazy na online procvičování, které zároveň příklady či gramatiku opraví, čímž chceme ulehčit práci rodičům. Jednou týdně telefonujeme všem žákům, abychom měli zpětnou vazbu a aby věděli, že v tom nejsou sami.

Na střední škole máme žáky, kteří mají přístup k digitálním technologiím a ty také využíváme. S žáky jsou v kontaktu nejen učitelé teoretického vyučování, ale také učitelé odborného výcviku. Ti zadávají úkoly typu: Seznam se s postupem… Jak bys zadělal těsto… Žákyně oboru Pečovatelské služby pak nabízely svoje síly v domovech pro seniory, kde běžně dělají praxi. Učitelé jim také posílají pracovní listy, podklady pro přípravu k závěrečným zkouškám (žákům 3. ročníku), také využívají všechna možná online cvičení, nechávají žáky zpracovávat referáty a seminární práce na témata, která by se měli aktuálně učit. S žáky vše konzultují přes Skype, Google Meet, různé sociální sítě, messengery apod.

Pro zkvalitnění a zpestření výuky jsou z mého pohledu důležité digitální technologie. Učitelé mohou nahrávat výklad látky na YouTube, mohou se setkávat ve videokonferencích, kde pak žáci mohou vidět své spolužáky, mohou jim dávat úkoly, kdy se děti musí domluvit na nějakém společném projektu a ten třeba na dálku zpracují. Důležitá je pestrost a střídání činností, které pomůže k rozvoji logického a tvořivého myšlení. Důležitá je také podpora týmovosti a práce ve skupině.

 

ZŠ Bratří Čapků

Alena Mašiková, ředitelka: Od zavření škol jsme začali dávat domácí práci pro naše děti (máme i přípravnou třídu) a žáky v provizorním režimu zadáváním práce každého vyučujícího na webové stránky školy, zároveň s odkazy na televizní vysílání a odkazy na další vzdělávací portály. Po dvou týdnech však provizorium skončilo, protože je jasné, že se bude jednat o záležitost dlouhodobou, takže systém zadávání domácí práce jsme sjednotili. Jedná se o základní učivo, pro devátý ročník učivo zaměřené především na přijímací zkoušky. Některé třídy pracují také v režimu našich školních emailů office.com.

Některé učitelky točí pro své žáky videa, která potom společně sdílejí. Pro žáky, kteří nemají z domova možnost připojení k internetu nebo nemají počítač, je práce od vyučujících připravena ve škole, kde si po telefonické dohodě s vyučujícími zákonní zástupci učební materiály vyzvedávají. Zároveň jsme sjednotili systém hodnocení této práce. Řídíme se zdravým rozumem, žáci určitě nezahálí, ale přetěžování žáků i jejich rodičů není na místě.

 

ZŠ Březové Hory

Josef Strejc, ředitel: Výuka probíhá přes školní informační systém – Edookit. Všichni učitelé mají stejné zadání, pro lepší orientaci žáků a rodičů. V pondělí zadají úkoly na celý týden, úkoly pošlou dětem i rodičům, právě přes Edookit. Po žácích požadujeme zpětnou vazbu, nejčastěji učitelé využívají WhatsApp, Edookit nebo e-mail. Někteří vyučující využívají i videokonference přes Skype. Zapojit žáky se nám poměrně daří, úkoly se dostávají elektronicky k 95 % z nich. Žákům, kteří nemají internet, se doručí jiným způsobem po domluvě rodičů s třídním učitelem.

Zpětná vazba dětí učitelům se stále zvyšuje, všichni si na dnešní situaci zvykáme a komunikace se stále zlepšuje. Instituce uvolnily spousty materiálů k online výuce, které hodně využíváme (např. Nová škola, Taktik, Scio, videa na YouTube a další). Chtěl bych pochválit všechny učitele, jak vzniklou situaci zvládají, jak se učí novým výzvám, jak se snaží zapojit žáky do výuky. Tento typ výuky je pro většinu učitelů mnohem náročnější, než kdyby žáci chodili do školy.

 

ZŠ Jiráskovy sady

Petr Šlemenda, ředitel: Učitelé jsou denně k dispozici svým žákům online a na webové stránky zadávají učební požadavky. Každý pedagog vytváří učební materiály podle svých možností, k dispozici jsou například učební listy, výuková videa, odkazy na externí zdroje nebo různé formy sdíleného prostředí. Pedagogové pravidelně poskytují žákům zpětnou vazbu a komunikují s nimi i zákonnými zástupci.

 

ZŠ pod Svatou Horou

Roman Behún, ředitel: Výuka na dálku je jak pro učitele, tak pro žáky a jejich rodiče nová a nevyzkoušená záležitost. Klade velké nároky na učitele, žáky i rodiče, a to jak po stránce přípravy výukových materiálů ze strany vyučujících (obsahově i množstevně) a následně získávání a vyhodnocování zpětné vazby od žáků, tak i na žáky a jejich rodiče v časovém uspořádání dne a zpracování informací poskytnutých k domácímu vzdělávání. V mnohých rodinách se o PC musí podělit i více sourozenců a rodič na home office. Materiály pro domácí vzdělávání k našim žákům plynou několika cestami. Po loňském zkušebním provozu jsme od začátku školního roku 2019/2020 začali plně využívat elektronické žákovské knížky. To nám umožnil program Bakaláři. Díky tomu, že všichni zákonní zástupci mají přístupové údaje, mohou vyučující adresně do Bakalářů vkládat vzdělávací materiály, přesně podle tříd a svých úvazků a rodiče se k nim jednoduchou cestou proklikají. Na webových stránkách školy jsme pro zákonné zástupce vytvořili velmi podrobný návod, jak se ke vzdělávacím materiálům v Bakalářích dostat.

Všichni vyučující jsou denně online a mohou obratem reagovat na emaily od zákonných zástupců. Je dost početná skupina vyučujících, kteří využívají i další možnosti elektronické komunikace po sociálních sítích. Někteří vyučující zasílají svým žákům vzdělávací materiály, prezentace či výuková videa přes službu Úschovna. Odkaz na takto uložené materiály opět posílají přes Bakaláře jednotlivým třídám a žákům. Některé učitelky natáčejí krátká výuková videa (např. Aj), která potom zpřístupňují pro své žáky na YouTube. Jedna pedagožka má svůj vzdělávací portál, který v současné situaci otevřela k využití všem zájemcům. Jedná se o vzdělávání žáčků 1.–3. tříd.

Dále jsme pro rodiče na našich webových stránky zveřejnili velké množství odkazů, pod kterými najdou další materiály k domácímu vzdělávání a zpestření domácího výuky. Informovali jsme i o vyučování prostřednictvím České televize – UčíTelka. Vzhledem k tomu, že v současnosti žáci tráví mnoho času u PC a na sociálních sítích, nabídli jsme jim i jejich rodičům interaktivní online kurz Buď safe online. Témata kurzu se zabývají seznamováním na internetu, vyhrožováním, odhalováním falešných profilů nebo prevencí kyberšikany.

 

ZŠ Školní

Eva Šináglová, zástupkyně ředitelky: Snažíme se zohledňovat situaci v jednotlivých rodinách. Ne všechny děti mohou být několik hodin denně připojeny k internetu. Proto kombinujeme výuku online s úkoly, které děti vypracují bez použití techniky, s pomocí učebnic a pracovních sešitů, pozorováním dění kolem sebe. Při výuce online zadáváme učivo přes web školy, využíváme vzdělávací aplikace, webové stránky a didaktická videa. S žáky a rodiči komunikujeme přes telefon, e-mail a aplikace typu WhatsApp, Messenger, Skype apod. Nezapomínáme ale ani na učení praxí – žáci vyrábějí a kreslí, sbírají přírodniny a poté realizují laboratorní práce na dálku, pozorují probouzející se jarní přírodu, sledují a vyhodnocují současné dění v ČR i ve světě.

Děti natáčejí videa, fotí své práce, stávají se samy učiteli a vymýšlejí úkoly pro spolužáky. Naši žáci jsou kreativní a z toho máme velkou radost. Skvělé je využití přírody pro projekty v rámci výuky přírodovědy a přírodopisu.

 

ZUŠ, nám. T. G. Masaryka

Petra Havlíková, ředitelka: Výuka v hudebním oboru probíhá většinou formou zasílání pracovních nahrávek. Učitelé je pak komentují písemně nebo ústně a pro srovnání nahrávají svá provedení vybraných skladeb. Většinou pokračují v zadávání nových úkolů, vše podle možností distančního spojení a domácích podmínek žáků i učitelů. Komunikace probíhají online v čase původních rozvrhů nebo podle možností žáků a jejich rodin, někde jsou potřeba delší časové intervaly. Většina učitelů si práci žáků chválí, je znát, že kdo chce pracovat, tak to jde dobře i za zhoršených podmínek. Díky přístupným technologiím je pro většinu dětí snadné technicky nahrávku pořídit, ale dávají si velmi záležet, jaký výkon předvedou. Tyto zkušenosti jsou velmi cenné. Žáci dostávají také více prostoru a úkolů k poslechům, samostatným úvahám a formulování zpětné vazby k zadaným úkolům.

Pro literárně-dramatický obor je tento čas dobrý k vlastnímu tvůrčímu psaní, sledování divadelních představení ze záznamu, jejich rozbory, podněty k hlasové průpravě (jazykolamy, dechová cvičení). Komunikace probíhá také distančně přes email, telefon a jiné běžně dostupné aplikace.

Zadávání úkolů pro žáky výtvarného oboru navazuje na předchozí probraná témata, případně je posouvá dále. Žáci využívají domácích možností ke zpracování úkolů a posílají zpět své práce učitelům ke konzultacím. Učitelé poskytují také odkazy na virtuální prohlídky galerií, dokumenty o umělcích a uměleckých směrech. Několik žáků z naší školy s paní učitelkou na dálku spolupracuje na vytváření virtuální hry s Galerií Františka Drtikola Příbram.

V průběhu času se většina učitelů zdokonaluje v práci s novými technologiemi. V současné době probíhají hromadné či dílčí porady pedagogů přes Google Meet a všichni sdílejí své zkušenosti. Snažíme se hledat pozitiva této situace pro výuku i vzájemné vztahy se žáky a jejich rodinami. 

Stanislav D. Břeň

Osvědčily se Google, Office i aplikace Bakaláři

V souvislosti s onemocněním covid-19 musely mimořádná opatření přijmout také učiliště, střední a vysoké školy, které působí v Příbrami. Problematická je zejména příprava středoškoláků, kteří mají před maturitními zkouškami.

 

SOŠ a SOU Dubno

Milan Lehocký, ředitel: Distanční forma výuky je zajišťována pro žáky všech oborů vzdělávání ve všech ročnících s důrazem na maturitní ročníky a ročníky, které budu ukončovat studium závěrečnou zkouškou. Zadání úkolů a komunikace s žáky probíhá těmito metodami: online systém Bakaláři, e-mail, Facebook, mobil, vlastní web, WhatsApp, Kahoot, Google Classroom, Úschovna. Používáme vlastní výukové materiály (interní skripta pro výuku odborných předmětů, zápisky, prezentace, dokumenty, pracovní listy…), učebnice, odkazy na cizí zdroje (dumy.cz, materiály kolegů z jiných škol, jiné weby, články) či YouTube. Kontrola naučené látky probíhá formou ohodnocení zadaného úkolu, ústního zkoušení přes Facebook (videochat) nebo Google Classroom. Na distanční formě výuky se podílejí také externí učitelé odborných předmětů ze strany Policie ČR a HZS Příbram.

 

Gymnázium pod Svatou Horou

Pavel Karnet, ředitel: Gymnázium pod Svatou Horou je uzavřeno v souladu s nařízením vlády. Prostor školy byl mnohokrát dezinfikován. S rodiči i s žáky jsme v elektronickém kontaktu. Škola byla nucena zrušit všechny zimní i jarní kurzy, neuskutečnily se ani výjezdy organizované v rámci projektu Erasmus+. Učíme distančně podle upravených tematických plánů. Učitelé se na začátku mimořádného opatření zúčastnili online školení Učíme pomocí Microsoft Teams. Vedle této možnosti komunikujeme se žáky přes školní e-maily a Moodle. Kromě výuky se někteří žáci a kolegyně zabývají šitím roušek a několik našich žákyň spolupracuje s Adrou.

 

OA a VOŠ Příbram

Marcela Blažková, ředitelka: Přechod od prezenční výuky k distanční byl velmi rychlý. Mám ale velkou radost, když vidím, že studenti i učitelé bez velkých problémů vklouzli do nového způsobu práce. Možností, co vše využít pro výuku na dálku, je dlouhá řada. Podle informací od ředitelů dalších škol, středních i základních vím, že nejčastěji jsou používány systémy Bakaláři a MS Office. Totéž platí i pro Obchodní akademii. I když jsme v počátcích pracovali s více komunikačními kanály, praxe ukázala, že jejich redukce na dva byla ku prospěchu věci. Rozhodně také velmi pomohlo, že byla zdarma k dispozici nabídnuta řada nových a originálních výukových aplikací. Pomineme-li absenci nenahraditelného osobního kontaktu, jsem přesvědčená, že v rámci daných možností dosahujeme maximálního efektu.

Velmi se mi zalíbil přístup kolegyně tělocvikářky, která pro studenty připravila krátká instruktážní videa s různými rozcvičkami. Úkolem studentů je každý den si podle nich zacvičit, natočit se při tom na video a to potom odeslat jako důkaz. V těchto dnech, kdy všichni trávíme hodně času sezením u počítačů, je to velmi užitečné.

 

Gymnázium Příbram

Petr Hrubý, zástupce ředitelky: Na webových stránkách gymnázia byl vytvořen portál, na kterém mají učitelé možnost zadávat žákům úkoly k samostudiu. Vzhledem k tomu, že komunikace byla zpočátku vedena prostřednictvím školního Moodlu, Google Disku, e-mailů a dalších rozličných sociálních sítí, začal být tento způsob po čase značně nepřehledný. V současné době se proto učitelé sjednotili a využívají ke komunikaci s žáky především Google Classroom, který poskytuje dostatek nástrojů k výuce, zadávání úkolů, zpětné vazbě a komunikaci s žáky. Technická stránka je tím vyřešena, ale před učiteli ještě stojí spousta nových úkolů, které je třeba zajistit. Jakým způsobem s žáky při distanční formě výuky učivo procvičovat, jak si ověřovat, zda vše pochopili, a nakonec i to, jak hodnotit jejich výsledky. Tato záležitost se stává čím dál aktuálnější a další vývoj bude třeba řešit v závislosti na termínu návratu žáků do školy.

Za účelem zpestření výuky zařazují učitelé do učebních materiálů odkazy na zajímavé filmy nebo vzdělávací materiály dostupné na internetu. Oblíbená jsou cvičení se zpětnou vazbou, kdy si žáci mohou okamžitě ověřit správnost svých postupů. Někteří učitelé organizují výuku prostřednictvím Google Meet, při které formou přímých přenosů komunikují bezprostředně s žáky nebo prezentují předem nahrané vyučovací hodiny.

 

SZŠ a VOŠZ Příbram

Václav Kočovský, ředitel: Komunikace se žáky a jejich zákonnými zástupci probíhá bez problémů. Všechny třídy využívají třídní emaily, pracují s programem Bakaláři a v případě potřeby využívají telefonické spojení. K dispozici máme vzdálený přístup, prostředí školního internetového informačního systému, e-mailovou komunikaci, sociální sítě či Skype. Distanční vzdělávání je pro většinu výzvou a inspirací. Motivuje k tomu, aby byly hledány nové a pro žáky zajímavé formy předávání informací. Většina žáků se zapojila bezproblémově, případné problémy jednotlivých žáků se řeší individuálně; zapojování žáků do distančního vzdělávání lze hodnotit jako výrazně nadprůměrné. Všechny třídy (až na výjimky jednotlivých žáků) poctivě plní své úkoly, zasílají zhotovené písemné práce, pracovní listy a testy.

Mezi nejčastější online zdroje patří: vlastní výukové elektronické materiály, výuková videa, výukové materiály na webové aplikaci Bakalářů, dumy.cz, novamaturita.cz, statnimaturita.cz, helpforenglish.cz. Jelikož jsou zavřené knihovny a žáci nemají běžně přístup k povinné četbě, pracují i s webovými stránkami, které nabízejí klasickou literaturu volně ke čtení (jako tzv. eknihu). Eknihy nabízí např. portál databazeknih.cz. Dále učitelé žákům doporučují i online záznamy vhodných divadelních a filmových představení. Na YouTube, webových stránkách rozhlasu a dalších online portálech jsou ke stažení i vhodné audioknihy, se kterými žáci také pracují.

Jako zdravotnická škola máme také 23 žáků a studentů, kteří již pracují ve zdravotnických zařízeních, a dalších 21 je připraveno nastoupit. Podobně u nás vyučuje 13 odborných učitelů, z čehož dva jsou zapojeni v přímé praxi včetně například v motolské nemocnici. Ostatní jsou v pohotovosti a připraveni zapojit se do zdravotnické činnosti. Všichni – včetně těch pracovníků a studentů, kteří šijí roušky – si zaslouží velký dík.

 

Vysoká škola evropských a regionálních studií

Růžena Ferebauerová, prorektorka pro studium: V souladu s doporučením Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství přešla vysoká škola dočasně na distanční formu výuky. K přerušení výuky došlo zhruba v polovině letního semestru v různém stupni rozučenosti jednotlivých předmětů. Vedení vysoké školy aktuálně zpracovává několik variant dalšího vývoje letního semestru, které zahrnují kombinaci prodloužení letního semestru, zvýšený počet konzultačních hodin a posun zkouškového období.

Provozní a akademičtí pracovníci pracují převážně formou home office a komunikují se studenty elektronicky, studenti musí průběžně plnit všechny své studijní povinnosti mimo kontaktní výuku. V některých předmětech probíhá výuka formou pravidelných online přednášek, v jiných jim jsou pravidelně zasílány a vyhodnocovány úkoly ke studiu.

Největší komplikací je nynější situace pro studenty posledních ročníků, kteří na konci března dokončují své bakalářské práce a na přelomu května a června by měli skládat státní závěrečné zkoušky. I ty je samozřejmě možné posunout, ale řada studentů, zejména pracujících u IZS, nemůže v nynější situaci čerpat či plánovat studijní volno a připravovat se na řádné ukončení vysokoškolského studia. Další vývoj pak záleží již jen na aktuální bezpečnostní situaci a uvolňování restriktivních opatření Ministerstva zdravotnictví, což ale nyní nejsme schopni odhadnout. Jestli na začátku března některé vysoké školy přerušovaly kontaktní výuku na dva týdny, nyní nepředpokládáme opětovné zahájení letního semestru dříve než v polovině května. Do té doby mohou studenti využívat ze strany školy veškerou podporu distančního studia v elektronické formě, ať se již jedná o zpřístupnění online výukových informačních zdrojů, konzultace či využití softwarových výukových systémů.

 

VŠ zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety

Jan Bydžovský, zástupce ředitelky: Studenti mají k dispozici webový portál s elektronickou studijní podporou, kam vyučující vyvěšují materiály a další informace ke svým vyučovaným předmětům. V reakci na aktuální situaci jsme zde nově zahájili pořádání webinářů, tj. interaktivních online přednášek, kdy vyučující přednášejí s použitím své elektronické prezentace a ke studentům hovoří prostřednictvím mikrofonu, případně i webové kamery. Studenti se k portálu připojují z domova přes internet, kde tímto způsobem zhlédnou přednášku, svého vyučujícího slyší a mohou na něj reagovat též prostřednictvím mikrofonu nebo psaním textových zpráv, tzv. chatu. První reakce jsou velmi povzbudivé a tento způsob oceňují jak studenti, tak vyučující. Pro obě skupiny to znamená minimálně úsporu času a cestování do školy a mnohem větší komfort domácího prostředí.

Nekontaktním způsobem bude řešena i klasifikace tam, kde je to možné. Konkrétně formou online testů a videorozhovorů studentů s vyučujícími prostřednictvím komunikačních programů a internetu. Výuka a ústní nebo praktické zkoušky, které nelze nahradit nekontaktními způsoby, zejména praktická cvičení a zkoušení ve školních odborných učebnách, ale také odborná soustředění jako kurz horské služby pro studenty oboru Urgentní zdravotní péče, budou realizovány poté, co bude zrušeno aktuální opatření zakazující prezenční výuku.

Přihlášky do všech oborů bakalářského i magisterského studia od akademického roku 2020/2021 budeme přijímat až do konce letních prázdnin. Pokyny pro uchazeče jsou na webové stránce školy.

 

Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne