Slider

Koronavirus může ohrozit velké investice, menší budou pokračovat

Rozvoj města | Květen 2020

V polovině března česká vláda vyhlásila nouzový stav.

V polovině března česká vláda vyhlásila nouzový stav v důsledku šíření nákazy novým typem koronaviru a onemocnění covid-19. Tímto a dalšími opatřeními výrazně snížila riziko šíření nákazy mezi obyvateli, ale zároveň tím zásadně omezila ekonomickou aktivitu v celé zemi. Jak se tato situace promítne do hospodaření města?

 Vlivem nižší ekonomické aktivity v ČR už nyní dochází k omezenému výběru daní. Společně s očekávanou dobou trvání určité formy karanténních opatření po dobu několika měsíců vzrůstá pravděpodobnost, že se ekonomice nepodaří vrátit na předchozí normál v krátké době, nýbrž v horizontu jednoho až dvou let. To bude mít za následek poměrně výrazné snížení výběru daní a podstatné omezení příjmů měst a obcí, jež jsou na těchto daních příjmově závislé. 

V následujících měsících a letech Příbram zaznamená o něco nižší příjmy z důvodu již probíhající ekonomické recese v ČR. Ekonomika našeho města je zdravá a silná a pokud zavedeme vhodná opatření, nastávající periodu úspěšně překonáme. Je nutné revidovat příjmy i výdaje, aby nedošlo k drastickému vyčerpání hotovosti. Zároveň je nezbytné, aby město zůstalo aktivní a investovalo do oprav a investic.

 

Příjmy nižší o pětinu

Příjmy města budou nižší téměř ze všech zdrojů a mohou klesnout až na 743 milionů korun. To je o 145 milionů korun (asi -21,1 %) méně, než byl předpoklad v rozpočtu na tento rok. Největší pokles v absolutní hodnotě bude zaznamenán v daňových příjmech, které získáváme ze státního rozpočtu formou přerozdělení daní podle zákona – pokles o 106 milionů korun. Dále dojde k redukci až o 19 milionů korun u nedaňových příjmů a kapitálové příjmy z prodeje majetku mohou v tomto roce klesnout k nule. Pokud jde o transfery od ministerstev a Středočeského kraje na sociální, zdravotní, kulturní a sportovní služby, dosud nemáme žádnou indikaci, zda a případně o kolik by se tyto platby měly snižovat. Spíše je pravděpodobné, že všechny transfery zůstanou zachovány na původní výši, oficiální vyjádření kraje však v první třetině dubna nebylo k dispozici. 

Míra ekonomického rizika pro město je nyní nezanedbatelná. Nacházíme se v situaci, kdy není jasné, jak dlouho se bude nákaza covid-19 dále šířit, jakým tempem a jak dlouho bude trvat stav nouze vyhlášený vládou. Zároveň neexistují jasné odhady a analýzy daňových příjmů státu. V této situaci navrhujeme, aby příjmy a výdaje města počítaly se schodkem rozpočtu, který nepřekročí 150 milionů korun (z původně plánovaných 135 milionů korun). Je potřeba zachovat dostatečnou rezervu finančních prostředků pro další roky pro případ, kdy se ekonomická situace nebude v delším období vyvíjet pozitivně.

 

Stopka i pro aquapark

Navrhujeme zachovat výdaje města na opravy a investice alespoň na úrovni 250 milionů korun (nyní v rozpočtu 362 milionů korun). Je důležité udržet koloběh finančních toků, fungování stavebních firem, fungující ekonomiku a zaměstnanost ve městě a okolí. A to minimálně do doby, než skončí nouzový stav a bude zřejmá výše finančních a ekonomických škod jak v ČR, tak v Příbrami. 

Budeme snižovat výdaje všude tam, kde to půjde a bude to smysluplné. V případě běžných výdajů chceme stanovit limity a pokusit se v těchto mantinelech udržet. Celkový schodek rozpočtu bude pod kontrolou a konečný stav hotovosti na konci roku by neměl klesnout pod 200 milionů korun. Z důvodu vysokého rizika a aktuálního nedostatku informací by měl být předložený plán revidován nejpozději na začátku července 2020. 

Martin Buršík
1. místostarosta a ekonom města

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne