Slider

Koronavirus dostal některé lidi do těžké situace, pomáhá sociální poradna

Sociální péče | Říjen 2020

Sociální poradna pomáhá lidem ve finanční tísni.

Sociální poradna sídlí na adrese náměstí T. G. Masaryka 1 a od roku 2010 nabízí pomoc občanům, kteří se ocitají v nepříznivé životní situaci. Mezi ně patří i finanční problémy a zadluženost. Provoz Sociální poradny je spolufinancován z projektu Evropského sociálního fondu.

V současné nelehké době se na pracovnice Sociální poradny obracejí klienti řešící svou nepříznivou finanční situaci, plynoucí z exekucí a ze ztráty schopnosti splácet závazky. Sociální poradna, která patří mezi střediska Centra sociálních a zdravotních služeb města Příbram, získala v roce 2018 akreditaci od ministerstva spravedlnosti. Ta opravňuje k poskytování bezplatného dluhového poradenství a zpracování návrhů na povolení oddlužení (osobní bankrot).  

Mezi hlavní výhody oddlužení patří: zastavení exekucí; konec růstu úroků a pokut z prodlení; možnost založit a využít vlastní účet; získání přehledu o svých věřitelích a dlužných částkách; přezkoumání oprávněnosti nároků věřitelů (promlčení, úroky z prodlení, rozhodčí doložky); jedna splátka na všechny dluhy; možnost získání snížení měsíční splátky v odůvodněných případech; doba splácení pět let nebo u starobních a invalidních důchodců pro invaliditu II. a III. stupně tři roky (stejnou dobu trvá oddlužení také v situaci, kdy dlužník uhradí 60 % závazků); prominutí zbytku neuhrazených částí závazků.  

Pokud máte závazky po lhůtě splatnosti anebo výše měsíčních splátek je pro vás zatěžující či dokonce likvidační, nacházíte se v úpadku. Od 1. června 2019 neplatí podmínka uhrazení minimálně 30 % nezajištěných závazků, ale přibyla povinnost vynaložit maximální možné úsilí, které lze spravedlivě požadovat k plnému uspokojení věřitelů.  

Při vstupu do oddlužení je třeba mít alespoň dva věřitele, vykázat peněžité závazky minimálně 30 dní po splatnosti a být v platební neschopnosti (tzn. pozastavení placení podstatné části závazků nebo mít peněžité závazky po splatnosti více než tři měsíce).  

Po úspěšném zpracování a podání návrhu na povolení oddlužení nastává fáze povolování oddlužení s přidělením insolvenčního správce. V případě schválení začne splácení na základě plátkového kalendáře nebo formou prodeje majetkové podstaty. Po tří až pěti letech splátkového kalendáře v kombinaci s prodejem majetkové podstaty dochází k odpuštění zbytku neuhrazených závazků.  

Jana Benová, Sociální poradna, CSZS 

Služby, které poradna nabízí

- Individuální posouzení a analýza finanční situace

- Příprava a komplementace potřebných dokumentů k sepsání návrhu

- Zpracování insolvenčního návrhu společně s návrhem na povolení oddlužení a jeho podání k místně příslušnému soudu

- Služby zdarma

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne