Slider

Komu straní Kahan

Názory | Listopad 2020

Zpravodaj Kahan vychází jedenáctkrát ročně a příští rok oslaví 30 let.

V předvolebním období se na některých sociálních sítích objevily diskusní příspěvky, které se zaobíraly obsahem Kahanu a vstřícností redakce publikovat texty externích přispěvatelů. Ctíme otevřenou diskusi a máme respekt k názorům diskutujících. Na následujících řádcích se však pokusíme ozřejmit některé skutečnosti a záměry, abychom předešli „tajnůstkářství“ a nepodloženým domněnkám.

Kahan je autorsky otevřené médium. Svědčí o tom velké množství přispěvatelů, kteří v uplynulých pěti letech v Kahanu publikovali. Lze spočítat na prstech jedné ruky příspěvky, které byly odmítnuty. Pokud má text informační nebo názorovou hodnotu pro čtenáře, vždy usilujeme o to, aby byl autorem nebo ve spolupráci s redakcí přepracován či doplněn do podoby, která bude odpovídat redakčnímu standardu Kahanu.

 

Není to moc politické?

Občas se objeví výtka, že Kahan straní názorům vedení radnice. Autor tohoto textu si to nemyslí. Domnívá se, že na škále mediálních sdělení, kde by na začátku byla reklama jako sdělení téměř plně podřízené záměrům zadavatele a na druhé straně nezávislé zpravodajské médium, se Kahan v současnosti pohybuje na předposlední příčce této škály mapující objektivitu sdělení. Někteří přispěvatelé Kahanu v tomto směru projevují až úzkostné prvky autocenzury. Například při předávání článku se ptají, jestli to není „nějak politické“, a to dokonce, i když se text týká sportu…

Na druhou stranu je třeba být sebekritický. Každé zpravodajství je do určité míry zatíženo kontextem (politickým, ekonomickým, světonázorovým, společenským či historickým), což se projevuje například při výběru témat. Vedle samotného faktu, že o určité události víme, se do konstrukce zpravodajství promítá důležitost, jakou dané události přičítají redaktoři. Záleží také na zaměření média. Do hry vstupují okolnosti spojené s časovou náročností přípravy příspěvku, samotným prostorem v daném médiu, dostupností podkladů. Dále se projevují novinářské, individuální i redakční rutiny, kam můžeme zahrnout způsob předávání a zpracování informací, práci se zdroji, vyhledávání témat či rozhodovací procesy. Svou nezastupitelnou roli mají redakční útvary – jinak se píše reportáž, rozhovor, zpravodajský článek, komentář nebo cestopisná črta.

Neopomenutelnou roli mají styly psaní jednotlivých autorů, snaha o srozumitelnější podání obtížného tématu či potřeba líčit ve větším detailu za použití hodnotících adjektiv nebo citově zabarvených slov. V celém procesu samozřejmě vystupuje také člověk – ne vždy stabilní článek, jehož zpravodajský výstup mohou ovlivnit nadšení, únava nebo momentální emocionální rozpoložení. Chceme tím říci, že veškeré snahy o objektivitu či vyváženost jsou v případě různých médií jen přibližováním k ideálu. A ještě je tu laskavý čtenář, který k textům rovněž nepřistupuje „nezatížen“ okolními vlivy, svými záměry, předpojatostí či nadhledem. 

Někteří diskutující uváděli, že příspěvky jsou schvalovány redakční radou. Není to zcela správné vyjádření. Běžný postup je takový, že redakční rada se schází jednou měsíčně. Šéfredaktor přináší návrh témat pro další vydání, která se zde diskutují. Mluvíme o vhodnosti publikování z hlediska časového (zda bude třeba určitý projekt už dokončen), debatujeme o délce příspěvků (tedy fakticky o informační hodnotě tématu), předávají se kontakty na zdroje informací, řeší se, jak příspěvkem oslovit čtenáře. Témata k zařazení přinášejí také členové redakční rady. Následně přichází na řadu redakční práce. V rozporu s běžnou mediální praxí získávají autoři, ale i citované osoby článek k náhledu. Má to ryze praktický význam – často se informuje o poměrně odborných záležitostech, které je však pro potřebu novin zjednodušit. Médium vydávané radnicí si však nemůže dovolit publikovat chybné informace nebo zprávy bez vyrozumění dotčených osob. Stejně tak externí autoři zpravidla mají k náhledu redigované články. Když je Kahan připraven v grafické podobě, dostávají ho členové redakční rady k přečtení.

 

Lidé mají kde diskutovat

Čas od času se objevují názory, že zpravodaj by měl přinášet více názorových příspěvků. Před časem byla zřízena rubrika Názory a je zanesena také do interní směrnice, která se jmenuje „Zásady č. 1/2019, kterými se stanoví závazný postup pro vydávání zpravodaje města Příbram“. Okolo vzniku rubriky proběhly v redakční radě opakované diskuse. Část členů rady se obávala zpolitizování obsahu zpravodaje. Autor těchto řádek se přiklání spíše k těm, kteří se domnívají, že názorové příspěvky mají v Kahanu své místo. Na druhou stranu je třeba brát v potaz, že názorů na dění v Příbrami se dá za měsíc sebrat na celé vydání. A město musí a chce primárně informovat. Na rozdíl od doby před 15 lety má dnes vlivem sociálních sítí prakticky každý možnost publikovat své názory naprosto veřejně a s relativně velkým dosahem. Nicméně pokud má občan nebo zastupitel zájem publikovat svůj text v Kahanu, možnost tu existuje. Je pochopitelné, že to může být jen v určitém rozsahu, že rozhodnutí o tom, co publikovat, je na redakci zpravodaje. Stejně tak je jasné, že pokud se příspěvek týká fungování města, zareaguje na něj osoba, která má příslušné téma ve své gesci. 

I Kahan je živé médium procházející vývojem, který ovlivňují lidé, jež se podílejí na jeho vzniku. Záměrem redakční rady Kahanu je dobře informovat občany o městě. Jsme otevřeni návrhům zvenčí (ostatně v minulosti jsme realizovali i průzkum mezi čtenáři), které můžete psát na kahan@pribram.eu. 

Stanislav D. Břeň

Výňatek z „Pravidel Kahanu“

Součástí zpravodaje může být nepravidelná rubrika Názory. Slouží primárně pro prezentaci názorů a postojů občanů i volených zástupců města, nikoliv pro propagaci osoby, firmy nebo politických stran či hnutí. Redakční rada chce tímto podpořit svobodnou výměnu názorů skrze médium, které je vydáváno na účet města. Ve vydání, v němž bude rubrika Názory publikována, bude mít zpravidla jednu tiskovou stranu. V případě nadměrného počtu článků si redakce vyhrazuje právo nepublikovat je všechny anebo v plném rozsahu. Důvodem tohoto pravidla je mj. skutečnost, že zpravodaj je primárně zpravodajské, a nikoliv diskusní médium.

Více na kahan.pribram.eu

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne