Slider

Kežmarok: Na skok do Tater

Partnerská města | Říjen 2021

Nový evangelický kostel v Kežmarku. Foto 4x: Marek Hajkovský

Spolupráce Kežmarku a Příbrami byla zpečetěna smlouvou o partnerství z 15. listopadu 1997. Obě města spojuje skutečnost, že ve středověku byla královskými městy. Spolupráci rozvíjejí na úrovni oficiálních návštěv a společnými projekty institucí, především v oblasti školství.

 

Okresní město Kežmarok se nachází v Prešovském kraji. Historické centrum regionu Spiš leží v severní části Popradské kotliny. Obklopuje ho vícero pohoří: na západě Vysoké Tatry a Kežmarská pahorkatina, na východě Levočské vrchy. Město Kežmarok se nachází v údolí řeky Poprad lemované nečetnými přítoky. V blízkosti města je vodní nádrž Kežmarok a také rybník na potoce Zlatná. V současnosti město není oficiálně rozděleno na městské části, významné celky tvoří historický střed města, sídliště Jih a Sever a městská část zvaná Pradiareň.

Tam, kde dnes stojí krásné moderní město, stála ve středověku dřevěná osada. Na město byla roku 1269 povýšena uherským králem Bélou IV. a svobodné královské město Kežmarok získalo mnohé výsady. Mezi ně patřilo právo volby rychtáře, právo konat trh či právo meče. Právo používat erb získalo město roku 1463. Na znaku města jsou umístěny symboly sv. archanděla Michaela. Největší pýchu tehdejšího královského města připomínají znaky řemeslnických cechů, které tehdy šířily slávu a dobré jména Kežmarku po širém okolí i v dalekých krajích. Kežmarok jako důležité centrum obchodu znali kupci a obchodníci ze severu Afriky, Pobaltí, Evropy a blízkého Východu. O tom, že obchodu se v tomto kraji vždy dařilo, svědčí zachované pozůstatky řemeslnických dílen. Nedílnou součástí historie zdejšího kraje byly časté vojenské bitvy, které se zde odehrávaly. Život ve městě a jeho okolí byl hluboce poznamenán téměř 250 let trvajícími spory mezi městem a pány zdejšího hradu, tyto spory často vyústily do ozbrojeného boje. Kežmarok má hned několik historických památek:

 

Dřevěný artikulární kostel na seznamu UNESCO

Dřevěný evangelický artikulární kostel zasvěcený sv. Trojici je od roku 2008 zapsaný na seznamu UNESCO. Stavba kostela započala v roce 1687. V roce 1717 byl přestavěn do dnešní podoby, a to za pouhé tři měsíce. Stavbu kostela finančně podpořili protestanti z celé severní Evropy. Dokonce samotný švédský král a dánský král vyhlásili ve svých zemích sbírky, které přispěly k jeho dokončení. 

Traduje se, že na stavbě pomáhali švédští námořníci a zanechali po sobě památku – strop interiéru připomíná obrácené podpalubí a okna jsou okrouhlého tvaru – jako na lodích. Na stavbě kostela se ovšem podíleli i obyvatelé jiných měst. Hlavním stavitelem byl Juraj Müttermann z Popradu a dřevořezbářské práce vykonával Ján Lerch. Druhý jmenovaný pocházel přímo z Kežmarku. Kostel byl vystavěn ve stylu lidového baroka. Mohutná malovaná klenba se opírá o čtyři točité sloupy a obvodové zdi. Kostel pojme až 1500 návštěvníků. V letech 1991–1996 kostel prošel generální rekonstrukcí a od té doby opět slouží místní evangelické církvi.

 

Bazilika sv. Kříže povýšená papežem

Bazilika sv. Kříže je překrásná gotická stavba, roku 1998 papežem Janem Pavlem II. povýšená na baziliku minor (stejný titul nese i bazilika Nanebevzetí Panny Marie na Svaté Hoře u Příbrami). Tříloďová sakrální stavba je zajímavá i z architektonického hlediska – najdete v ní více typů klenby. Dominantou a vzácnou částí baziliky je ústřední socha dnešního hlavního oltáře – výjev Ukřižovaného Krista. Jedná se o dílo z dílny Mistra Pavla z Levoče.

 

Kežmarský hrad proti nepřátelům i vlastním

Kežmarský hrad patří k tzv. městským hradům – byl postavený přímo na území města proto, aby ho chránil před případnými nepřáteli. Nakonec jeho majitelé ty největší bitvy vedli proti městu samotnému, které se nechtělo vzdát výsad svobodného královského města. Počátky hradu, který byl založen kolem roku 1463, jsou úzce spjaté s rodem Zápoľských. Roku 1528 převzala hrad do svého majetku rodina Lasky. Beata Laska roku 1565 podnikla první oficiální výlet do Vysokých Tater. Na tento výlet se vydala bez svolení svého manžela, který ji po návratu za trest léta věznil v jedné z hradních věží. Dalšími majiteli hradu se roku 1579 stal rod Thököly. Vztahy mezi hradem a městem začaly být velmi napjaté, na denním pořádku byly intriky, pouliční boje, loupežná přepadávání i zákeřné vraždy. Rod Thököly stál proti císaři, který nakonec veškerý jeho majetek zkonfiskoval. Období, kdy byl hrad ve vlastnictví tohoto rodu, znamenalo pro hrad samotný dobu rozkvětu – z původní gotické pevnosti byl přestavěn na přepychové renesanční sídlo. 

V letech 1657–1658 byla přistavěna barokní kaple a konírna. Poté, co byl hrad císařem zkonfiskován a předán do majetku města, sloužil různým účelům; jako sýpky obilí, kasárna nebo řemeslnické dílny. Hrad několikrát vyhořel. Až ve druhé polovině 19. století se objevily snahy zachovat tento cenný historický objekt a využít ho pro prezentaci historie města a kraje. V letech 1962–1985 se uskutečnila generální rekonstrukce celého objektu a dnes jsou v něm umístěné expozice Muzea v Kežmaroku. Návštěvníky láká především expozice dobové lékárny, expozice automobilových a motocyklových veteránů a také hladomorna.

 

Úchvatná reduta a nejkrásnější renesanční věž

V těsné blízkosti radnice se nachází úchvatná stavba reduty, na jejímž místě kdysi stála strážní věž. Majitelé kežmarského hradu ji v 17. století nechali přestavět na panský dům. Roku 1818 byla přestavěna v klasicistním stylu. Jak hlásá latinský nápis na její fasádě, byla určena pro hosty a zábavu. Dnes v ní sídlí kino, různé instituce a obchůdky. Celý objekt čeká v brzké době celková rekonstrukce. 

Nedaleko kežmarské baziliky najdete nejkrásnější samostatně stojící renesanční věž (kampanila). Kdysi se jí přezdívalo Zlatá věž, a to pro její zlatou sgrafitovou výzdobu. Dostavěná byla roku 1591 a má čtvercový půdorys. Pyšní se štítkovou atikou a erby císařského habsburského rodu. Ve spodní části věže jsou střílny, protože v minulosti byla součástí městského opevnění. Horní část věže je lemovaná sgrafity s motivem delfína.

 

Úspěšná současnost

Město Kežmarok je úspěšné ve využívání vlastních i externích zdrojů. V uplynulém období byly zrekonstruovány všechny kežmarské školy, rozšířila se dětská hřiště a podařilo se postavit bytový dům pro 50 rodin. Svoji výrobu rozšiřuje Tatranská mliekáreň a zkvalitňuje ji i společnost Karloff zaměřená na výrobu Tatranského čaje. Kežmarok se pyšní oceněním Digitálna jednotka a Enviromesto. V současnosti se dokončuje výstavba kompostárny a také cyklostezky, která lemuje centrum města. Ve výstavbě je nové Centrum integrované zdravotnické péče a rekonstruuje se renesanční zvonice. 

Podrobnosti o partnerském městu Kežmarok najdete na webových stránkách kezmarok.sk

Nenechte si ujít

Festival Evropské lidové řemeslo

Na slavné řemeslnické a cechovní tradice navázal roku 1991 festival lidových řemesel známý pod zkratkou EĽRO, který je dnes vyhledávaným mezinárodně kulturním setkáním. Každý rok vždy druhý červencový týden se Kežmarok na tři dny promění z moderního na středověké městečko. V podvečer akce prochází městem historický průvod, který je uvítán rychtářem a ctihodným měšťanstvem. Poté je úkolem šermířů dobýt hradby a bránu, skrze kterou následující tři dny mohou návštěvníci města vstoupit do jeho uliček a zhlédnout ukázky lidových řemesel, zaposlouchat se do zvuků historické hudby či jen tak strávit čas v tak trochu jiném světe. Svoje umění zde předvádí na 180 řemeslníků a lidových umělců z celého Slovenska i ze zahraničí. Před očima všech se zde rodí zajímavé výrobky ze dřeva, proutí, slámy, kůže, hlíny, kovu, skla a dalších materiálů. Festivalu se stále více účastní také mladá generace řemeslníků, to dává naději, že budoucnost nejen festivalu, ale především samotných řemesel je v dobrých rukou.

 

Literární Kežmarok

Literární Kežmarok je literární soutěž pro žáky základních škol a studenty středních škol na Slovensku a pro slovenské žáky a studenty studující v zahraničí.

 

Kežmarok v kostce

  • První zmínka: 1251
  • Počet obyvatel: 16 268 (údaj platný k 31. 12. 2020)
  • Hustota obyvatel: 655,18 obyvatel/ km²
  • Nadmořská výška: 626 m n. m.
  • Rozloha: 24,83 km²

 

Udělejte si výlet

Městem prochází komunikace s trasou Banská Bystrica – Brezno – Poprad – Kežmarok – Spišská Belá – Tatranská Javorina – hraniční přechod s Polskem, na které se nachází přivaděč s připojením na dálnici D1 v Matejovciach. Ve městě funguje městská autobusová doprava. Městem prochází železniční trať číslo 185 s trasou Poprad – Kežmarok – Stará Ľubovňa – Plaveč. Přímo v centru města je možné se ubytovat v hotelu Hviezdoslav nebo v hotelu Club. V blízkosti centra je také penzion Na Hradbách a turistická ubytovna Pali.

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne