Slider

Když ubýval personál, nabídla nám pomoc jiná škola

Školství | Březen 2021

Základní škola pod Svatou Horou. Foto: sdb

Jaké to je být takzvanou pověřenou školou, která se stará o děti zdravotníků, policistů, sociálních pracovníků nebo vojáků, popisuje Roman Behún, ředitel Základní školy pod Svatou Horou.

Podle nařízení vlády z 12. října 2020 a z rozhodnutí hejtmanky Středočeského kraje č. 8/2020 o určení školy k vykonávání péče o děti za nouzového stavu byla naše škola pověřena vykonávat nezbytnou péči o žáky během distanční výuky. Děti jsou ve věku 3–10 let, nesmí trpět viditelnými příznaky onemocnění a aspoň jeden z rodičů je policistou, zdravotníkem, příslušníkem ozbrojených složek, sociálním pracovníkem nebo zaměstnancem jiné školy a školky. 

Od nás se žáci připojovali do své kmenové školy

Žáci z jiných škol k nám takto docházeli už od poloviny října. Krajský úřad jich původně nahlásil 32, ale nejvíce v jeden den jich přišlo 19. Žáci do naší školy docházeli zejména v době, kdy byly školy pro prezenční výuku úplně uzavřeny. Shromažďovali se ve velké školní družině a na distanční výuku do svých kmenových škol se připojovali prostřednictvím svých tabletů a notebooků nebo z elektronických zařízení poskytnutých naší školou. Při distanční výuce jim pomáhaly školní asistentky a asistentky pedagoga, a to zejména s připojením do svých kmenových škol a s plněním zadaných úkolů. O volnočasové aktivity se postaraly vychovatelky školní družiny. 

Po částečném rozvolnění od 18. listopadu do školy začali chodit naši žáci 1. a 2. tříd, ale stále jsme byli pověřenou školou. Museli jsme přemístit cizí žáky do jiných prostor, aby se nepotkávali s našimi žáky, a upravit organizaci vydávání školních obědů. Pomoc při distanční výuce byla stále stejná. 

Dne 30. listopadu byla umožněna osobní přítomnost žáků prvního stupně na prezenční výuce ve škole a z tohoto důvodu škola přestala poskytovat službu pověřené školy. Od 4. ledna 2021 byla povolena pouze přítomnost 1. a 2. tříd ve škole na prezenčním vzdělávání. Základní škola pod Svatou Horou byla opětovně zapsána do seznamu škol poskytujících službu pověřené školy pro děti zaměstnanců záchranných složek státu, zdravotníků a podobně. V novém kalendářním roce služby pověřené školy využívá maximálně pět dětí.

 

Obava z nedostatku personálu

Zpětně viděno, komplikace zatím nebyly žádné. Trochu jsem se obával, když dvě pracovnice starající se o cizí žáky onemocněly covidem. Pokud by se situace stupňovala, nemusel bych mít dostatek pedagogického personálu k zajištění naší distanční výuky, zvládání distanční výuky s cizími žáky a ještě zabezpečení chodu školní družiny pro tyto cizí žáky. 

Ve chvíli, kdy mi začal ubývat pedagogický personál, se ozvala s nabídkou personální výpomoci ředitelka ZŠ Jiráskovy sady. Naštěstí se situace stabilizovala a nemusel jsem této pomocné ruky využít. Přesto patří paní ředitelce díky za tuto kolegiální nabídku pomoci. 

Na začátku února byl potvrzen výskyt onemocnění covid-19 u pedagogických pracovníků 1. a 2. tříd, pracovníků školní družiny a školní jídelny. Proto krajská hygiena zakázala osobní přítomnost žáků ve škole, a to do 12. února. Na distanční výuku proto přešly i první a druhé ročníky. Protože hygiena vyhlásila uzavření od středy 3. února a od pondělí 8. února již probíhaly jarní prázdniny, kontaktovali jsme zákonné zástupce žáků z jiných škol (šlo jen o dva případy) a požádali je, aby pochopili naši situaci a pro tři dny před prázdninami si děti nechali doma. 

V souvislosti s nouzovým stavem vyhlášeným vládou 14. února 2021 a vydaným rozhodnutím středočeské hejtmanky je naše škola zařazena mezi ty, které vykonávají péči o děti a mládež za nouzového stavu. Opět tedy vykonáváme nezbytnou péči pro děti zaměstnanců bezpečnostních sborů, zaměstnanců obecní policie, zaměstnanců poskytovatelů zdravotních služeb atd. 

Roman Behún, ZŠ pod Svatou Horou

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne