Slider

Kdybych měl tak vlastní nabíječku

Úvodník | Srpen, září 2021

Starosta města Jan Konvalinka

Večer co večer připojuji ke svému mobilnímu telefonu nabíječku, aby mi mohl následující den zase oddaně a neúnavně sloužit. Má to chudák se mnou těžké. Pořád s někým mluvím, pořád něco píšu, něco sdílím a ve volných chvílích šmejdím po sítích. 

Říkám si, jak by bylo skvělé, kdyby měl člověk také možnost připojit se do zásuvky ve zdi a dobít se energií. Tak jako tomu třeba v poměrně příšerném rádoby sci-fi filmu z třiaosmdesátého „Babičky dobíjejte přesně!“ Člověk by si na chvíli sedl nebo – lépe – lehl, připojil se a jakmile by se dílky na ukazateli baterie pomnožily, vyskočil by a pln elánu sršíc energií by se vrhnul do další práce. Kdo ví, třeba se jednou dočkáme doby, kdy si v autobusu nebo ve vlaku nepřipojíme jen tablet nebo laptop, ale sami sebe. 

Energií je třeba šetřit. Nejen tou vlastní lidskou, ale i se všemi ostatními energiemi je vhodné počínat si hospodárně. Z fyziky víme, že energii vlastně nelze ani vytvořit, ani zničit. Lze ji jen měnit z jedné formy na druhou – třeba z tepelné nejdříve na pohybovou a následně na elektrickou. Velice záleží na tom, jak ten který způsob přeměny energie funguje a jak je efektivní. Důležité je také umět nashromážděnou energii uchovat a nenechat ji zdrhnout nějakou skulinou. 

Městský energetický management a celková energetická koncepce jsou v dnešní době stále častěji zmiňovaná témata. Skloňují se zejména výrazy jako je efektivita, ekologie a úspory. Více se dozvíte na stránkách tohoto čísla Kahanu. Pevně věřím, že se při jeho čtení nabijete na dlouhou dobu pozitivní energií. A pokud ne, tak třeba využijete tu solární ze slábnoucích paprsků letního slunce. 

Jan Konvalinka, starosta města

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne