Slider

Každá škola dostane peníze na uskutečnění nápadů žáků

Život v Příbrami | Únor 2022

V participativním rozpočtování žáci nebo studenti sami rozhodují, jak utratit určenou část školního rozpočtu

Rok 2022 bude ve znamení participativního rozpočtování. Vedle „velkého“ participativního rozpočtu, do kterého můžou přihlásit svůj návrh občané Příbrami starší 15 let, připravilo město v letošním roce také školní verzi participativního rozpočtování tzv. Školní pébéčko Do druhého ročníku se přihlásily všechny příbramské základní školy.

 

V participativním rozpočtování žáci nebo studenti sami rozhodují, jak utratit určenou část školního rozpočtu. Navrhují projekty a snaží se pro ně získat podporu svých spolužáků. Přispívají tak k rozvoji školy, procvičují si prezentační dovednosti, učí se finanční i počítačové gramotnosti nebo třeba tomu, jak správně vést kreativní kampaň. Nakonec hlasují o vítězném návrhu, který škola realizuje. A proč název pébéčko? Vychází z anglického „participatory budgeting”, tedy participativní rozpočtování, ale v případě Příbrami také pěkně navazuje na zkratku města „Pb“. Cílem Školního pébéčka je provést žáky prostřednictvím osobního zážitku demokratickým procesem, přispět k rozvoji vzájemného dialogu pedagogů s žáky, zjistit bezprostředně jejich názory a vynaložit tak finanční prostředky smysluplně, v souladu s jejich přáním. 

„První ročník Školního pébéčka se v Příbrami setkal s velkým ohlasem a děti bavil. Osobně vítám, že je možné opět tento projekt uskutečnit,“ uvedla Zorka Brožíková, místostarostka města. Vítězným návrhem na ZŠ Pod Svatou Horou se stala relaxační zóna. Nejvíce hlasů na ZŠ Březové Hory získal projekt venkovní učebny a renovace školní zahrady. V ZŠ Jiráskovy sady zvítězil nápad na zakoupení automatu na vodu. Žáci ZŠ 28. října se ukázali jako nadšení čtenáři, když si v rámci projektu odhlasovali doplnění školní knihovny. Z hlasování na ZŠ Bratří Čapků vzešel jako vítězný návrh rekonstrukce zahradního altánu. Aktivně odpočinková zóna v zimní zahradě získala největší podporu v pébéčku ZŠ Školní. 

Letošní ročník pébéčka se rozbíhá ve druhém pololetí letošního školního roku. Radnice pro každou školu vyčlenila 20 000 korun. 

Zuzana Kučerová, Městský úřad Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne