Slider

Kam zmizely popelnice a kontejnery na bioodpad?

Život v Příbrami | Leden 2020

V listopadu pracovníci Technických služeb města Příbram odvezli, desinfikovali a uskladnili hnědé popelnice a kontejnery na sběr bioodpadů. Na místo se vrátí zase na jaře, přibližně koncem března.

Svoz biologicky rozložitelných složek komunálního odpadu není v zimním období možný, protože zelený odpad s vysokým podílem vody v kontejnerech zamrzá a nejde vysypávat. V zimním období nejsme schopni nastartovat kvůli nízkým teplotám kompostovací proces, zejména hygienizaci (zničení semen plevelů a zárodků chorob, kdy musí zakládka dosáhnout po nejméně čtyři dny teplot v rozmezí 65–68 °C.

Biologicky rozložitelné složky komunálního odpadu jsou proto přimíchávány spolu se štěpkou ze zahradních výřezů a skladovány odděleně od listí, které je vhodné ke kompostování za studena (termická fáze neprobíhá). Na jaře, při prvním sekání trávy, pak jsou tyto „zimní“ složky promíchány s posečenou travou pro dosažení lepší kvality výsledného humusu.

Během zimního období jsme připraveni bioodpad přijmout ve sběrném dvoru, pokud neobsahuje nepovolené příměsi a je zkontrolovatelný.

Libor Michvocík
TS Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne