Slider

Kam vyrazit v okolí během prázdnin

Názory | Červenec - srpen 2023

A kam se vydáte na prázdniny vy? Foto: TO Brdy a Podbrdsko

Se školními prázdninami začíná „ostrá“ turistická sezona a lidé se vydávají na rozmanitá místa u nás i ve světě. Tentokrát jsme se na jednotlivé zastupitelské kluby obrátili s dotazy, ze kterých vzešla pěkná řádka tipů, kam se může člověk vydat v nejbližším okolí. Jak lze podle vás na Příbramsku nejlépe strávit letní prázdniny? Jaké lokality, památky či přírodní „kouty“ byste lidem doporučili? Odpovědi řadíme podle názvů zastupitelských klubů, jež na anketu zareagovaly, to v abecedním pořadí od A k Z.

 

ANO 2011

Všude dobře, doma nejlépe. Trochu ohrané klišé, nemyslíte? Člověk, který za svůj život viděl alespoň kousíček světa a není beznadějně zahleděný do své domoviny, dokáže uznat, že existují i místa, jejichž kouzlo předčí leccos, co zde vůkol máme. Nicméně. Náš zdejší kraj není na atraktivity vůbec chudý. Obzvláště v létě nabízí příležitosti v podstatě pro veškeré prázdninové povyražení. 

Je libo koupání? První volbou je Vltava, která si poklidně teče pár kilometrů odsud. Nabízí mírné písečné pláže i osamocené skalní výběžky. Nádherná místa jsou třeba v Bukovanské zátoce nebo pláž pod Vystrkovem. Přímo ve městě pak rozhodně stojí za návštěvu areál Nový rybník, který se v posledních letech proměnil v příjemný relaxační resort. Od letošní sezony nabízí i ubytování v pohodlných chatkách nebo supermoderní zázemí pro karavany. 

A co horské túry? Není problém. Za humny nám stoupají nejvyšší brdské vrcholy, ke kterým vedou dobře značené a udržované turistické trasy. V katastru města máme hned dvě nástupní místa do Brd. Jedno v Orlově a jedno v Kozičíně. Druhé jmenované dostalo v předminulém roce „upgrade“ v podobě altánu s posezením a lesního lanového hřiště pro děti. Ve vrcholné sezoně bývá občas problém s parkováním. Alternativou je pak turistická autobusová linka 5B, která projíždí městem a doveze pasažéry až k branám Brd. 

A nějaká kultura by nebyla? Jasně, že byla. Po celé léto je kam chodit, na co koukat a co poslouchat. V rámci Příbramského kulturního léta je připraveno bezpočet událostí rozličných žánrů. Lesní divadlo, Junior klub, open air události, letní kino, poutě a slavnosti. Stačí si jen vybrat. V Příbrami to žije, a nejen o prázdninách. Schválně zkuste do internetového vyhledávače zadat „Městské kulturní centrum Příbram“ a uvidíte, kolik akcí na vás vykoukne. 

Léto v Příbrami bude fajn. Kdo bude chtít, najde si ve městě nebo v jeho okolí přesně to, po čem jeho duše nebo tělo prahne. Voda, hory, relax, zábava nebo kultura, máme tu všechno, stačí si vybrat. Přejeme všem zdejším i přespolním bezvadné prázdniny plné nezapomenutelných zážitků.

 

Spojenci – TOP 09, Starostové a nezávislí, Politické hnutí Hlas, SOS Příbram a nezávislí kandidáti

Co máme osobně a opakovaně vyzkoušeno a mohli bychom doporučit nejen o letních prázdninách?

- Dojet vlakem do Rokycan a vydat se z nich přes vrch Žďár (tzv. rokycanský Plešivec) a Dobřív (tam mají krásný starý hamr, Švédský most a také přívětivou roubenou hospodu) na přechod Brd směr Příbram.
- Sednout na kolo, zamířit do Smolotel a vyšlápnout si na Makovou horu, komorní poutní místo s výhledem na všechny světové strany.
- Vyzkoušet naučnou stezku z Obecnice na Klobouček.
 -Vyrazit vlakem do Dobré vody za Březnicí. Odtamtud se vydat cestou přes minives Strážiště s nádherným kostelíkem do raně středověkého hradiště, skrytého v lese. Jmenuje se Bozeň a kdysi se podle něj jmenoval celý kraj: Bozeňsko.  
- Dobýt vrch Štěrbina nad Rožmitálem, po naučné stezce dojít na vyhlídky U Drtiče a Bílá skála. Procházku si prodloužit o Voltušskou vyhlídku a mohylu J. J. Ryby.
- Navštívit podzemí na dole Anna v Hornickém muzeu.
- Nechat se svézt autobusem na bohutínskou pouť, zchladit se na koupališti, občerstvit v přilehlé restauraci a vzít to domů přes louky a lesopark.
- Zajet si na hrad Vrškamýk a vyběhnout si pro selfie na známou vyhlídku Solenická podkova.
- Sednout na osobák, vystoupit v Rejkovicích, vydat se na Plešivec, přespat a ráno vyrazit přes Lhotku na vlak do Lochovic.
- Prozkoumat meandry Litavky po cestě do Dominikálních Pasek. Možná uvidíte i bobry, minimálně jejich stavby určitě.
- Prohlédnout si Památník Karla Čapka ve Strži u Staré Huti a pak se vydat procházkou ke Kocábě.
- Z Mníšku pod Brdy, pokud se nedostanete na prohlídku bývalého železnorudného dolu, si vyšlápnout do Haloun. Do tamního vyhlášeného hostince U zrzavého paviána lze dojít přes barokní areál Skalka a kolem jezírka a osady El Paso. Po cestě se můžete jako správní trampové zastavit v Čunčí hubě.
- Udělat si výlet na zříceninu hradu Valdek a u toho se podívat na Jindřichovu skálu, kostelík Mrtník, Záskaláckou přehradu a případně nahlédnout i do těžební jámy na Jedové hoře.
- Vydat se do kraje kamenů kolem Petrovic. Husova kazatelna, rozhledna Kuníček nebo Týnčanský kras rozhodně stojí za vidění.
- Nenechat si ujít aspoň jeden z nepřeberného množství hudebních festivalů a koncertů.
- Vykoupat se v nějakém lomu a ve Vltavě a chodit na houby a borůvky.
Každopádně všem přejeme krásné léto a spoustu osvěžujících a inspirativních zážitků. Spojenci 

Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Naše krásné město Příbram se nachází nedaleko hlavního města. Při dostatečné reklamě v Praze můžou turisté zjistit, jaké kulturní a sportovní zážitky je v našem městě čekají. Při příjezdu do Příbrami mohou navštívit Svatou Horu nebo sejít Svatohorské schody a ve staré Příbrami se mohou občerstvit v některé z restaurací či cukráren. Zde se mohou rozhodnout, zda půjdou za kulturou nebo se vydají za sportem. Z kultury lze návštěvníkům doporučit návštěvu Divadla A. Dvořáka Příbram, Památník Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbramě, Hornické muzeum Příbram, kde se děti mohou svést hornickým vláčkem, Galerii Františka Drtikola či Památník Vojna. Dále mohou zajet relaxovat do areálu Nový Rybník, kde se mohou vykoupat, občerstvit i přenocovat v nově zrekonstruovaných chatkách. Děti společně s dospělými si zde mohou zahrát minigolf, který je na téma hornictví. Pro ty náročnější je zde výzva v podobě Brdy, kde mohou podnikat několikakilometrové procházky, přičemž mohou začít u lesoparku Litavka nebo naučné stezky Padák. V případě nepříznivého počasí zde máme pro děti dětské koutky Palmička či Motýlek. Děti se mohou „vyřádit“ také na hřišti na Rynečku nebo v aquaparku. Na společnou procházku mohou rodiče s dětmi vyrazit do nově otevřené klidové zóny Čekalíkovský rybník. 

Návštěvník může vyrazit také za sportem – buď jako divák na fotbal či volejbal, nebo se sám může aktivně zapojit do sportu. Může si přivézt své kolo a najezdit stovky kilometrů po vojenském výcvikovém prostoru Brdy, ale jen po částech, co jsou zpřístupněny pro veřejnost. V Brdech stojí za zhlédnutí vodní nádrže Pilská a Láz, také vyhlídky (např. Kazatelna), která nabízí výhled na celou Příbram a při dobré viditelnosti je vidět i Jaderná elektrárna Temelín. Taktéž zde může provádět pěší turistiku a na podzim vyrazit na houby. Příležitostí v Příbrami je mnoho a míst k přespání také. Přejeme hezkou dovolenou či krásně strávený víkend.

 

Šance pro Příbram

Zdaleka ne každý touží svou dovolenou trávit v nějaké zahraniční destinaci, ať už u moře, na horách či v jinak zajímavém místě. Přibývá lidí, kteří své volno chtějí strávit u nás – a nikoli právě ve své chatě nebo chalupě. I pro ně může Příbramsko mnohé nabídnout. Vyznavačů pasivního trávení volného času je stále ještě dost, jakkoli i oni si rádi svůj relax občas zpestří nějakou aktivitou. Pro tento typ dovolenkářů jsou ovšem ideální oblasti kolem Vltavy a tamních velkých vodních nádrží – Orlíka, Slap a Kamýku. V Nalžovicích na Slapech najdou kempy Maják a Častoboř, další jsou na Cholíně, v Županovicích a u Hřiměždic, proti proudu Vltavy pak jsou podobné možnosti v okolí Kamýku, Roviště, a pak už je tu vyhlášená oblast Orlické nádrže s celou řadou letovisek (jen namátkou: Solenice, Popelíky, Bor, Trhovky, Lavičky, Vystrkov, Podskalí či Pukňov). V těchto střediscích nebo v jejich blízkém okolí pak zájemci najdou i další možnosti rozptýlení, zábavy i poznání, včetně několika rozhleden (Langova na Onom světě, Milada u Předního Chlumu, u Kamýku, Veselý vrch u Mokrska nebo Drtinova rozhledna na Besedné u Chotilska). Kolem Vltavy najdeme i řadu velmi zajímavých značených cest, vhodných i pro cyklisty, i naučné stezky, z nichž některé lze považovat i za adrenalinové (třeba Drbákov – Albertovy skály ve stejnojmenné NPR). 

Milovníci přírody a romantiky, kteří touží po niternějších zážitcích, jež bývají vykoupeny větším výdejem energie, se mohou vydat po spoustě značených turistických a cyklistických tras, z nichž asi ty nejkrásnější vedou v Brdech a v jejich CHKO. Výlety na Tok, horu Praha, Třemošnou, k brdským nádržím Pilská, Láz a Octárna (Obecnice), na Bor, Jordán, Třemšín, Plešivec, Kuchyňku a řadu dalších míst, často spojené s krásnými výhledy a kouzelnou přírodou i v několika přírodních rezervacích, nemají přinejmenším ve středních Čechách konkurenci. Za vhodná východiska k takovým výletům patří kromě samotné Příbrami třeba Bohutín, Obecnice, Láz, Rožmitál, Jince, Čenkov nebo Věšín. 

A ti, kteří zase preferují památky a pamětihodnosti, se mohou vypravit do Příbrami na Svatou Horu nebo do Hornického muzea Příbram, do Rožmitálu, Březnice, na Makovou, na Vysokou, do Drahenic, na Vojnu a Slivici či do Hluboše, ale i do řady dalších obcí v našem okolí. Kdo si chce náš region prohlédnout z výšky, z ptačí perspektivy, aby si sám pak vyhledal cíle svých pozemních výletů, může využít vyhlídkových letů, organizovaných z letiště Dlouhá Lhota.

 

Rubriku zpracoval:
Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne