Slider

Kam se v Příbrami vydat po ukončení základní školy

Školství | Únor 2023

V Příbrami je dost středních škol.

Mnoho „deváťáků“ se v současnosti rozhoduje, kam podat přihlášku po ukončení základní školy. Jednotná přijímací zkouška se letos koná ve dnech 13. až 18. dubna. Přihlášku pro obory vzdělání bez talentové zkoušky lze podat do 1. března 2023. Kam mohou žáci a žákyně posledních ročníků základních škol v příštím školním roce zamířit?

 

Gymnázium Příbram

Gymnázium Příbram je nejstarší školou tohoto typu ve Středočeském kraji. Předloni oslavilo 150. výročí svého založení. Rozhodnutím zřizovatele došlo od školního roku 2022/2023 ke sloučení dvou dosavadních příbramských gymnázií – Gymnázia Legionářů a Gymnázia pod Svatou Horou, přičemž nastupujícím subjektem je Gymnázium Legionářů. V současné době škola přechodně sídlí ve dvou budovách. Jedno pracoviště je umístěno v ulici Legionářů, kde sídlí již od roku 1958, druhé je v Balbínově ulici. Tento přechodný stav bude ukončen v roce 2025, kdy bude výuka soustředěna pouze do budovy v ulici Legionářů.

Pro příští školní rok gymnázium přijímá 90 uchazečů do čtyřletého a 30 uchazečů do osmiletého studijního oboru. Celkově ve škole studuje 850 žáků.

Mezi přednosti školy patří vzdělávací program nabízející přes 40 volitelných předmětů, řada programů tuzemských (Jak se dělá televize, Klub mladého diváka, Čtyři kroky do nového světa, den divadla…) i zahraničních (Erasmus+, Cena vévody z Edinburghu, Evropské literární dobrodružství…) či výměnných programů, široká nabídka kroužků a moderní vybavení. Mezi studentské aktivity patří školní televize GymTV nebo orchestr GymBand. Škola nabízí svým studentům možnost skládat mezinárodní jazykové certifikáty přímo na gymnáziu, využívat široký fond školní knihovny či trávit volný čas ve školním klubu.

www.gympb.cz

 

 

Integrovaná střední škola hotelového provozu, obchodu a služeb

Nabízí nejrůznější obory jak učňovské, tak maturitní. Co se týče učňovských, lze se vyučit v oborech: Kuchař, Číšník, Aranžér či Cukrář. Pokud po získání výučního listu chce student pokračovat, má možnost nastoupit na dvouletý maturitní obor Podnikání. Ryze maturitní obory jsou Hotelnictví, Cestovní ruch, Pedagogické lyceum.

Škola má vlastní provozovny, kde probíhá převážná část praxe. V restauraci Na Plzeňské můžete zhlédnout a ochutnat práci kuchařů a cukrářů, ocenit dovednosti číšníků a „hotelováků“. Aranžéři mají své dílny v budově bývalého Telecomu nad Rynečkem. Studenti oboru Cestovní ruch vykonávají praxi v cestovních kancelářích, infocentrech a dalších místech spojených s cestovním ruchem. Pedagogické lyceum se po prvním roce studia dělí na dvě větve: sportovní a humanitní. Volba zaměření je rozhodující pro vykonávání praxe: mateřské školy, základní školy, zájmové kroužky, sportovní kluby a další.

Škola spolupracuje s mnohými restauracemi nejen v Příbrami, reklamními agenturami, zahradnictvími, prodejnami. Cukráři budou svou praxi vykonávat i v Pekárně a cukrárně Hořovice, kde si mohou zajistit brigádu, nebo i zaměstnání. Žáci oborů Hotelnictví, Kuchař a Číšník projdou i významnými českými hotely. Nejvýraznějšími jsou Grandhotel Pupp nebo Hotel Thermal v Karlových Varech, kde mají možnost setkat se nejen s provozem velkého hotelu, ale i se zajímavými českými osobnostmi.

www.isspb.cz

 

 

Obchodní akademie a Vyšší odborná škola

Škola poskytuje odborné vzdělání v oblasti ekonomika, účetnictví, informační technologie, obchodní korespondence, právo a dva cizí jazyky ve dvou oborech – Obchodní akademie a Ekonomické lyceum. Absolvent může vykonávat činnosti ekonomického charakteru ve všech typech organizací, uplatní se v podnikání nebo pokračuje ve studiu na vysoké škole. Hlavním cílem oboru Ekonomické lyceum je příprava pro vysokoškolské studium. Absolvent získává odborné vzdělání v ekonomických disciplínách. Charakteristické pro absolventy obou oborů jsou samostatné myšlení, cílevědomost, schopnost využívat výpočetní techniku, pracovat s informacemi a vystupovat na odpovídající společenské úrovni. Škola nabízí státní zkoušku z psaní na klávesnici a mezinárodní jazykové certifikáty, mezinárodní projekty v programech Erasmus+ a DofE, exkurze, zájezdy, adaptační, sportovní a lyžařské kurzy. Studenti mohou rovněž uskutečnit odbornou praxi v Německu, Velké Británii, Irsku nebo Řecku. Při přijímacím řízení se zohledňují studijní výsledky v posledních dvou ročnících základní školy a výsledky jednotných testů. Do nového ročníku Obchodní akademie nastupuje 60 studentů, do Ekonomického lycea pak polovina.

www.oapb.cz

 

 

Odborné učiliště, Praktická škola Pod Šachtami

Střední škola má dlouholetou tradici a nabízí vzdělávání ve tříletých učebních oborech typu E zakončených závěrečnou zkouškou s výučním listem – Stravovací a ubytovací služby (vybraní žáci v rámci studia absolvují barmanský kurz zakončený odborným certifikátem), Pečovatelské služby, Zahradnické práce, Strojírenské práce (ve výuce je využíván nový svářecí simulátor a laserový plotter; vybraným žákům hradí škola absolvování kurzu a průkaz kvalifikace svářeče). Žáci mají k dispozici nově vybudované učebny – učebnu mobility, venkovní víceoborovou učebnu a učebnu ergoterapie s hrnčířským kruhem, tkalcovským stavem a keramickou pecí. Žáci oboru vzdělání Pečovatelské služby využívají kompletně zmodernizovanou učebnu s polohovacím lůžkem. Zahradníci se realizují v zahradnictví Růžová školka a v okolí školy. Vykonávání odborné praxe probíhá na vlastních plně vybavených pracovištích, ale i v provozu spolupracujících firem. Žáci mají možnost získat finanční ohodnocení v rámci produktivní činnosti při praktickém vyučování. Dále škola nabízí i střední vzdělávání v Praktické škole jednoleté a Praktické škole dvouleté. Na tato studia jsou přijímáni převážně žáci se zdravotním postižením ze základních škol speciálních, kde získali základy vzdělání. Obě studia jsou zakončena závěrečnou zkouškou. Absolventi získají střední vzdělání a najdou uplatnění v rámci svých možností a individuálních dovedností, při pomocných pracích ve výrobě nebo v chráněných dílnách.

www.ouu.pb.cz

 

 

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno

Škola je regionálním vzdělávacím centrem zejména v oblastech elektrotechniky, strojírenství, automobilového průmyslu, požární ochrany a v posledních šesti letech se specializuje i na bezpečnostně-právní oblast. Celý vzdělávací komplex je situován v areálu, který tvoří jedenáct vzájemně propojených budov. Součástí komplexu jsou moderně vybavené odborné učebny teoretického vyučování, školní dílny, tělocvična, posilovna i víceúčelové hřiště, dva domovy mládeže a vlastní stravovací zařízení. Mezi čtyřleté studijní obory s maturitním vysvědčením patří: Autotronik, Bezpečnostně právní činnost, Požární ochrana, Mechanik elektrotechnik. V rámci tříletých učebních oborů lze získat výuční list jako elektrikář, instalatér, zámečník nebo automechanik.

V rámci projektu Modernizace teoretického a praktického vyučování za podpory Středočeského kraje škola nedávno získala elektronické tablety pro jazykové a polytechnické vzdělávání, které usnadňuje implementaci inovativních vzdělávacích metod, a výukové panely, jež simulují reálnou činnost daného systému v současné automobilové praxi. Systémy jsou složeny z originálních dílů a poskytují možnost připojení diagnostických přístrojů. Zároveň mají mobilní provedení a lze je využít nejen ve školní dílně, ale rovněž při teoretickém vyučování v učebně. Díky finanční podpoře škola dále pořídila technologie pro diagnostiku, opravy a seřizování technických komponentů osobních, užitkových a nákladních automobilů – zkušební stolici s invertorovou regulací otáček, komplexem pro měření emisí s technologií Bluetooth a automatickým přístrojem pro servis klimatizací.

www.dubno.cz

 

 

Střední odborné učiliště, Hluboš 178

Učiliště nově nabízí maturitní obor i s výučním listem. V rámci studia čtyřletého maturitního oboru Operátor dřevařské a nábytkářské výroby mohou žáci ve třetím ročníku vykonat závěrečnou zkoušku a získat výuční list oboru Truhlář. V Hluboši škola nabízí studium maturitního oboru Kosmetické služby a učební obory Truhlář, Tesař a Truhlářská a čalounická výroba. Na pracovišti Dobříš lze studovat učební obory Mechanik opravář motorových vozidel, Opravář zemědělských strojů, Opravářské práce a Kadeřník. Součástí studia strojírenských oborů je získání řidičských a svářečských průkazů. Otevřeno je také pracoviště v Příbrami – Čechovská 112, kde jsou poskytovány kadeřnické a kosmetické služby pro veřejnost. Absolventi učebních oborů mají možnost získat maturitu v nástavbovém studiu Podnikání – dálkovou formou. Škola nabízí kurzy svařování a kurz práce s motorovou pilou. Součástí školy je domov mládeže, přepravu žáků na odloučené pracoviště zajišťuje vlastním minibusem.

Dochází také k výrazné modernizaci vybavení a prostor učiliště tak, aby vyhovovaly moderním učebním i ekologickým podmínkám. Pro dřevařské obory byl zakoupen CNC olepovací stroj, který zkvalitňuje práci při výrobě nábytku. Dále byly pořízeny CNC frézky, 3D tiskárny a brýle pro virtuální realitu, které pomáhají lépe porozumět předmětům a tématům. V novém školním roce přivítal žáky zrekonstruovaný vestibul. Žáci se zúčastňují republikových soutěží v jednotlivých oborech, součástí výuky jsou i pravidelné měsíční stáže v rámci projektu Erasmus+.

www.souhlubos.cz

 

 

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola Příbram

V roce 2021 škola oslavila 170 let nepřetržité činnost, čímž se řadí mezi nejstarší školy v regionu i v České republice. Za svého působení připravila tisíce absolventů, z nichž se mnozí prosadili jako odborníci u nás i v zahraničí. Ve svém vývoji byla škola spjatá s hospodářskými a průmyslovými potřebami regionu. Studijní nabídku tvoří tyto obory: Elektrotechnika – zaměření Počítačové technologie, Stavebnictví – zam. Pozemní stavitelství, Stavebnictví – zam. Pozemní stavitelství a architektura, Strojírenství – zam. Počítačové strojírenství, Informační technologie – zam. Informační technologie v průmyslu. Škola je známá širokou škálou činností (exkurze, kurzy, zahraniční spolupráce, vysoký podíl moderních zařízení apod.). Vysoké procento absolventů postupuje na vysoké školy převážně technického charakteru. Vzdělávací instituce také obdržela ocenění od zaměstnavatelů, Hospodářské komory ČR i profesních sdružení. Vedle výpočetní techniky škola disponuje CNC systémy, 3D tiskem, vstřikováním plastů či roboty. „Průmyslovka“ spolupracuje se zaměstnavateli v regionu i Okresní hospodářskou komorou. Při studiu lze využít podniková i prospěchová stipendia. Studium je možné kombinovat i s dalšími zájmy (sport, technická, vědecká a umělecká činnost) formou úprav organizace studia.

www.spspb.cz

 

 

Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola Příbram

Škola nabízí tyto obory pro absolventy základního vzdělání: Praktická sestra, Masér ve zdravotnictví, Nutriční asistent, Zdravotnické lyceum. První tři maturitní obory jsou zaměřeny k příslušnému výkonu zdravotnické profese a lze po jejich absolvování podle zákona 96/2004 Sb., o nelékařských povoláních, nastoupit rovnou do zdravotnické praxe, nebo pokračovat v dalším studiu. Zdravotnické lyceum je obor všeobecně vzdělávací. Tento obor je vhodný pro žáky, kteří uvažují o dalším studiu na vysoké nebo vyšší odborné škole. Pro maturanty nabízí škola tyto studijní programy: Diplomovaná všeobecná sestra, Diplomovaná dětská sestra, Diplomovaný nutriční terapeut. Student ukončuje tříleté vzdělávání absolutoriem a stává se diplomovaným specialistou.

Erbovními znaky školy zdravotnické jsou odvaha a ochota pomáhat bližnímu, nemocným, člověku, který strádá. Empatie, ohleduplná a povzbuzující komunikace, celostní ošetřovatelství – to jsou základní stavební kameny odborného vzdělávání na této škole. Škola je podle svého vedení neustále modernizována tak, aby byla zdravotnickou školou reagující na požadavky pro vzdělávání zdravotníků v 21. století. Součástí školy je vlastní stravovací provoz a domov mládeže.

www.szs.pb.cz

 

 

Waldorfská škola Příbram

Mateřská škola, základní škola a střední škola působí v Příbrami přes 30 let. Škola poskytuje ucelené vzdělání od mateřské školy po školu střední. Střední škola nabízí hned několik oborů: čtyřleté Kombinované lyceum ukončené maturitou a dále tříleté učňovské obory Reprodukční grafik, Umělecký truhlář a řezbář a Umělecký kovář, zámečník a pasíř, které jsou zakončeny výučním listem. Všechny obory jsou vyučovány v rámci waldorfské pedagogiky. Na škole se k žákům přistupuje individuálně, to umožňuje menší počet žáků. Každoročně se otevírají pouze dvě třídy – víceoborová učňovská třída a třída kombinovaného lycea. Waldorfská pedagogika umožňuje žákům nejen zprostředkování informací formou výkladu, ale také praktickou stránku, která napomáhá správnému pochopení. Žáci jsou tak připravováni na budoucnost ve smyslu vzájemné spolupráce, schopností komunikace a řešení výzev, které je čekají. Studenti lycea si vybírají specializaci humanitní a přírodovědnou. Škola vyučuje též vyučovací předměty, které nebývají tak běžné: dějiny umění, fotografie, knihvazačství, profesní, sociální, biologické, zeměměřičské praktikum a další.

www.waldorf.pb.cz

 

 

Na závěr:

Zpracoval: Stanislav D. Břeň

+ piktogramy

 

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne