Slider

K čemu slouží mapy kriminality

Bezpečná Příbram | Květen 2022

Čím větší a červenější, tím více kriminality. Repro: Policie ČR Příbram

Díky mapám kriminality může Policie ČR znázornit vývoj kriminality v prostoru a čase a díky predikci pak odhadnout, kdy a kde se kriminalita v budoucnu vyskytne. To všechno vede k cílenějšímu a efektivnějšímu nasazování sil a prostředků Policie ČR a vytváření scénářů budoucího vývoje kriminality na úrovni ulic měst a plánování účinnějších preventivních opatření.

 

Tyto mapy kriminality vytvořilo Obvodní oddělení Příbram Policie ČR. U těchto map kriminality neevidujeme žádný zásadní výkyv v nějaké lokalitě. Struktura kriminality se v čase mění a měnit bude i nadále. V mapách vyčnívají nejvíce nákupní prostory, a to vlivem drobných krádeží. Jednotlivé skutky se na mapě většinou „připínají“ na konkrétní adresu známou v mapovém podkladu, která je skutku nejblíže, což znamená, že i když je ikona nad domem nebo místem, nemuselo k činu dojít přímo v tomto konkrétním místě, ale i v jeho blízkém okolí.

Pokud se zaměříme na lokality, které občané v nedávném průzkumu pocitu bezpečí určili z jejich pohledu jako nejvíce nebezpečné (Pod Čertovým pahorkem, Ryneček, prostor u bývalé Mototechny, Mariánská ulice), zjistíme, že tomu vůbec neodpovídají. U map je třeba zdůraznit, že se jedná o skutky za celý kalendářní rok 2021, tedy 365 dní. Průběžně aktualizované a interaktivní mapy kriminality jsou dostupné online na webu kriminalita.policie.cz.

Michal Volf, Policie ČR Příbram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne