Slider

Jindřichova skála: Jeden z nejmohutnějších mrazových srubů v Brdech

Brdy | Březen 2021

Mohutná Jindřichova skála. Foto (2x): Jaroslav Hodrment

 

Až dvacetimetrová skála je rozpukaná, tvoří ji komíny a věže. Charakterizuje ji především pozůstatkový bor na skalnatém podloží.  

Zdaleka viditelný majestátní brdský vrchol Beran (684 m) vysunuje ze svých severovýchodních svahů hřeben, na jehož konci se táhne mohutné skalisko, zvané Jindřichova skála (588 m). Náhorní partie s litinovým zábradlím poskytuje překrásný pohled do protisvahu Berance (663 m), ze kterého z lesa vystupuje nejvýznamnější nemovitá kulturní památka Brd – zřícenina hradu Valdek. 

Bájný Valdek je odsud přes údolí Červeného potoka vzdušnou čarou jen něco málo přes 1 km. Mohutná jihozápadní stěna bývalého paláce, za níž se rýsuje vrchol kruhové věže, vybíhá z rozložitých svahů Berance jako připomínka dávných časů Oldřicha Zajíce z Valdeka. Dále vpravo je vidět Velký Jeskřipec (653 m) a vrcholy Jineckých Hřebenů. 

Níže pod kamenným mořem hledíme do údolí Červeného potoka. Ten, odtud mizící kdesi mezi stromy, je jednou z nejvýznamnějších brdských vodotečí, náchylných k bleskovým povodním. Na své cestě napájí řadu vodních nádrží, výše brdský rybník Pod Valdekem, níže pak mohutnou vodní nádrž Záskalská (zde koupaliště), pod ní pak následuje Dráteník nebo Červený rybník. 

Až 20 m vysoká Jindřichova skála, rozpukaná, tvořící komíny a věže, je charakteristická zejména takzvaným „reliktním“ (tedy zbytkovým, pozůstatkovým) borem na skalnatém podloží. Kromě borovic se tu ovšem vyskytuje i modřín, bříza nebo velmi starý vykotlaný dub, kořenící na samém okraji skaliska. 

Místo se původně jmenovalo Vísecká skála podle nedaleké podbrdské vesničky Malá Víska. Ředitel hořovického velkostatku Johann Liebus však nechal již v roce 1910 toto místo upravit jako turistickou vyhlídku. Tehdy byly vybudovány přístupové cesty a zřízeno pěkné litinové zábradlí, vyrobené v komárovských železárnách. Na skále byla umístěna tabulka Heinrich-Fels (ta se nedochovala), tedy Jindřichova skála. Jméno získala od majitele panství Jindřicha knížete z Hanau. V roce 2014 bylo zábradlí opraveno péčí Vojenských lesů a statků, a to podle původních originálů. Chybějící sloupky byly opět odlity v Komárově. 

Na Jindřichovu skálu nejspíš vyrazíme přímo z Malé Vísky jižním směrem po žluté. Po pár stech metrech se dostaneme do místa, kde již musíme po krátké značené odbočce ze žluté pokračovat vlevo, přímo k vrcholové partii Jindřichovy skály. Ta rozhodně stojí za návštěvu. 

Jaroslav Hodrment 

 

  • GPS poloha startu: 49.7761611N, 13.8736275E
  • Oblast: Hořovicko
  • Trasa: mapy.cz/s/gerasezabo
  • Délka: 2 km (z Malé Vísky)
  • Typ: cyklistická/pěší
  • Náročnost: nízká
  • Značení: turistická žlutá, částečně cykloturistická 8244


Rybník Pod Valdekem, na horním toku Červeného potoka

Zajímavosti na cestě: výhled na Valdek; historické litinové zábradlí z komárovských železáren; mrazový srub; přírodní památka; studánka Pod Čihadlem (na odbočce z Malé Vísky)

 

 Další tipy na výlety najdete na webu Turistické oblasti Brdy a Podbrdsko

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne