Slider

Je tu další výzva. Opět nemotorová

Život v Příbrami | Květen 2023

Cílem výzvy je uvědomit si, jak změna našich dopravních návyků může ovlivnit zdraví nás všech, přírody a planety

Kdo se připojil k dubnové výzvě 10 000 kroků a příjemně se pohybově nastartoval, může nyní ukázat, že mu to vydrží déle než měsíc. Od 1. května totiž platí další výzva zaměřená na všechny cyklisty, koloběžkáře, skejťáky, bruslaře i „pěškaře“. 

Každý, kdo zažil ten pocit, když vám vítr čechrá vlasy či vousy a vy se proháníte po Příbrami na kole rychleji než auta stojící v ranních či odpoledních kolonách, jej může v květnu korunovat výzvou v rámci iniciativy Do práce na kole. V čem spočívá? Po celý měsíc se dopravujte do práce na kole, koloběžce, skejtu, inlajnech, pěšky nebo poklusem. „Sestavte tým a zkuste se po městě pohybovat aktivně, udržitelně, bezmotorově, zkrátka na vlastní pohon. Přidejte se k desetitisícům aktivních lidí z celé republiky a soutěžte s nimi o atraktivní ceny od našich partnerů. Nejde o lámání rekordů, ale o pravidelnost a budování zdravých návyků a bezmotorových komunit. Ze zpětných vazeb víme, že velká část účastníků a účastnic výzvy u aktivní dopravy zůstane i po konci května,“ radí organizátoři na webu dopracenakole.cz, kde získáte podrobnosti pro svůj „nemotorový“ tým.  Loni se zapojilo téměř 25 000 účastníků a účastnic.

„Cílem výzvy je uvědomit si, jak změna našich dopravních návyků může ovlivnit zdraví nás všech, přírody a planety. V praxi to vypadá tak, že přihlášení účastníci a účastnice vyrážejí v květnu co nejčastěji na kole, pěšky nebo poklusem, své cesty si nahrávají do systému, a vzájemně se hecují s kolegy i dalšími příznivci udržitelné dopravy,“ řekla za pořadatele Dominika Lenthárová ze spolku Automat. Letošní ročník výzvy si v Příbrami vzal pod záštitu zastupitel Aleš Barášek. „Aktivně oslovuje například školy a motivuje děti založit si vlastní tým a využívat jiný způsob dopravy než pouze motorovou,“ řekla Martina Nuslová, příbramská manažerka městské mobility.

Pokud budete chtít svou výzvu v Příbrami ještě ozvláštnit, udělejte si do diáře značku v podobě cyklistických beran na úterý 9. května. Od 14.00 do 18.00 se u Junior klubu uskuteční akce Šlápni do toho. Odpoledne ve spolupráci s lokálními partnery bude věnované cyklistice a prezentaci novinek v oblasti cyklodopravy. „Návštěvníci si budou moci vyzkoušet, zkontrolovat a seřídit kola, elektrokola či koloběžky a dozvědět se informace pro letošní cyklistickou sezonu. Od představitelů města zazní novinky, které se týkají cyklokoncepce,“ informoval manažer sportu Jan Hadraba.

Pro rodiny s dětmi bude připravena prezentace odrážedel a koloběžek. „Budou také vyhlášeni nejlepší účastníci dubnové výzvy 10 000 kroků,“ uvedl Jan Hadraba. Martina Nuslová dodala: „Pro zájemce máme přichystanou akci ‚na triko‘. Pokud účastníci výzvy během května přijedou k domluveným partnerům a budou mít na sobě triko výzvy, dostanou malou odměnu – například kávu či pivo takzvaně na triko.“ Akce u Junioru je zdarma a pro návštěvníky bude zajištěno občerstvení a zázemí v Junior klubu. Celým odpolednem provede moderátor Zdeněk Brož.

Z plánovaných cyklistických novinek lze už nyní zmínit zavedení oblasti s rychlostí 30 km/h na Drkolnově nebo zobousměrnění komunikací pro cyklisty v téže lokalitě. Ve spolupráci s okolními obcemi a krajem se připravuje hornický cyklookruh. V září se v rámci evropského týdne mobility uskuteční den městské mobility s cílem podpořit „nemotorový“ způsobem přepravy po Příbrami.

Stanislav D. Břeň

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne