Slider

Nejdříve je třeba starat se o to, co máme

Názory | Květen 2024

Budova bývalých Rudných dolů Příbram. Foto: archiv

Příbram je město s miliardovým rozpočtem. Na opravy svého majetku a nové investice může ročně vydat přibližně 400 milionů korun. Než je vydá, musejí tomu předcházet úvahy, kam tyto prostředky alokovat (stanovit priority), dělají se studie, projekty, soutěží se dodavatel. Jak si Příbram vede v posledním roce?

 

Přístup nového místostarosty Vladimíra Karpíška ve mně vzbudil naději, že se věci obrátí k lepšímu. Pochopil, že základem dobrého řízení města jsou dlouhodobé vize. Tyto vize se musejí promítnout do několikaletého finančního plánu. Základem takového plánu (střednědobý výhled rozpočtu – SVR) je plán investic, který musí být zpracován také na několik let dopředu. Pro ekonoma města je velmi důležité vědět, na jakou investici, kolik peněz a kdy má plánovat. Musí plánovat, aby se vešel do finančních a realizačních možností města. 

V prosinci zastupitelé schvalovali rozpočet na rok 2024, SVR do roku 2028 a plán investic. Uplynulo několik měsíců a já mám dojem, že se dobrý úmysl začíná drolit. Vedení města se nechalo slyšet, že chce zbourat bývalou kotelnu na Rynečku, odstranit ekologickou zátěž a vybudovat zde nové sídlo městské policie (MP). To by byla akce za hodně desítek milionů, přičemž v plánu investic, schvalovaném před čtyřmi měsíci, o ní není zmínka. 

MP nyní sídlí v bývalé budově Rudných dolů (RD), která je majetkem města. Starosta nedávno oznámil, že úředníci města mají málo prostor a že chce pronajmout další. Historická budova RD na náměstí T. G. Masaryka chátrá. Její jediný nájemník by ji měl opustit a my pro něj budeme budovat nový objekt. Předmětem mé kritiky při prosincovém projednávání plánu investic bylo mj. zanedbávání řady stávajících budov města, včetně RD, a směřování finančních zdrojů do nových projektů. Dobrý hospodář se v první řadě stará o to, co již má, a teprve když mu zbyde, tak investuje do nového. V opravené budově RD by bylo dost místa pro MP, nové úředníky a jistě i pro další nájemce. Pokud mi chce někdo namítnout, že by byla oprava této budovy příliš nákladná, tak bych se jej zeptal: A jaký máte plán? Nechat RD dochátrat a spadnout? Nebo to necháte jako kostlivce ve skříni těm po vás? 

Další zpráva z vedení radnice oznámila, že se má cena kanalizace v Kozičíně zvýšit z 90 milionů na 185 milionů, tedy na více než dvojnásobek. Důvodem má být rozšíření projektu o dešťovou kanalizaci a opravu vodovodních řadů. Podle starosty by nemělo smysl budovat jenom samotnou kanalizaci. Potom ale vůbec nechápu, proč byl zastupitelům takový záměr dáván nedávno ke schválení. Dobrý manažer by nepředkládal zastupitelům v prosinci něco a v březnu sděloval, že to nedává smysl a bude to o téměř 100 milionů dražší. Zároveň se mlčí o tom, kde se na to vezmou zdroje. 

Mé kritiky by mohlo být více, ale zatím stačí. Je velice na místě, aby vedení města aktualizovalo plán investic, promítlo jej do nové pracovní verze SVR a seznámilo s ním zastupitele a finanční výbor. Vím, že plán investic i SVR jsou živé materiály, se kterými se musí pracovat průběžně. Tak zásadní novinky za tak krátkou dobu mne ale překvapují a vzbuzují pochybnosti o promyšlenosti kroků vedení radnice. 

Aktualizace po reakci Vladimíra Karpíška v této rubrice: Můj článek v žádném případě nekomentoval velikost investic, nýbrž velké změny plánů starých několik měsíců. Navíc plánů schválených ZM, takže závazných pro RM. Zmínil jsem hledání nových míst pro úředníky nebo městskou policii, přičemž již dávno mohla být opravena budova RD s obrovskou kapacitou. Za budovou bývalého soudu na nám. T. G. Masaryka již desetiletí chátrá zadní trakt, který by stačilo jen rychle opravit a opět by bylo místa nazbyt. V mé kratičké replice se ještě dotknu ratingu města, který místostarosta zmiňuje. Když jsem v roce 2014 přišel na radnici, měli jsme naprosto vymetenou pokladnu. Za čtyři roky jsme uvážlivým hospodařením zvýšili rating města o dva stupně na B+. V následném období se hospodařilo tak, že město spadlo na úroveň B−, a nyní se jen vrátilo tam, kde jsem ekonomiku města v roce 2018 předával. 

Václav Dvořák
zastupitel za Spojence

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne