Slider

Je proti přírodě a svědomí nechat zvíře napospas svému osudu

Rozhovor | Listopad 2023

Foto: Příbramské kočky

Pečující o zatoulané a zraněné kočky se v Příbrami setkávají s velkou podporou, často je to však pouze v rovině morální nebo pomocí srdíček sdílených na sociálních sítích. Organizace by však potřebovaly nové dobrovolníky nebo finanční pomoc. Tu částečně získávají od města Příbram, ale je zjevné, že zcela nedostačuje.

Zeptali jsme se zástupců spolků Příbramské kočky, Kočičiny a Spolek pro kočku, jak vlastně péče o zatoulaná nebo poraněná zvířata funguje.

V Příbrami pracují tři organizace, které se starají o kočky. Narozdíl od psího útulku v Lazci, kde žijí zatoulaní nebo opuštění psi na jednom místě, pečují dobrovolníci o kočky ve svých bytech, dále v takzvaných depozitech nebo na krmicích místech. O kolik koček pečují a v jakých lokalitách. Daří se zvířata kastrovat? Kolik prostředků na tuto činnost vynakládají? Co považují za největší problémy spojené s péčí o zatoulané kočky v Příbrami? Co je na jejich dobrovolné práci těší? Takové otázky jsme položili Václavu Štefanovi (Příbramské kočky), Lucii Čornyjové Brokešové (Kočičiny) a Soně Čápové (Spolek pro kočku).

 

Václav Štefan, Příbramské kočky

Kdo jsme?

Náš spolek vznikl v roce 2019, když několik členů odešlo po neshodách ze Spolku pro kočku. Naším cílem je ochrana a pomoc kočkám bez stálého domova. Odchycené plaché kočky po kastraci vypustíme zpět do jejich lokality. Dále je každodenně krmíme a sledujeme jejich zdravotní stav, protože nemocná kočka by mohla být zdrojem nemocí. Přítulné kočky, tedy kočky a koťata vyhozená svými bývalými majiteli, se snažíme umístit v nových domovech.

 

O kolik koček pečujeme a v jakých lokalitách?

V současné době máme v útulku 83 koček a o dalších asi 160 pečujeme na 51 krmicích místech po Příbrami a v okolních obcích. Místa se snažíme držet v tajnosti, ale bohužel v některých lokalitách to není možné. Někteří nepřátelé koček je nám tam pak likvidují nebo dokonce se snaží kočky otrávit nebo jim ublížit. V současné době zrovna jeden takový případ vyšetřuje státní policie.

 

Jak se daří zvířata kastrovat?

V loňském roce jsme vykastrovali 110 příbramských koček (72 koček a 38 kocourů) a dalších 21 v okolních obcích. Město Příbram nám proplácí kastrace příbramských koček, ale pohonné hmoty platíme ze svých rodinných prostředků. A jsou to nemalé částky, protože ne vždy se podaří odchytit kočku hned napoprvé a odchyt se musí třeba i několikrát opakovat. A pak s ní cesta na veterinu, odpoledne opět pro ni a odvézt ji do její lokality. Jsou to opravdu stovky kilometrů a raději jsme je ani nepočítali.

 

Co pokládáme za největší problémy spojené s péčí o zatoulané kočky v Příbrami?

Největším problémem jsou peníze. Za krmivo platíme přes 2500 korun denně. Od města jsme letos dostali dotaci ve výši 30 000 korun, což nám vystačí na krmivo pro téměř 250 koček na půl měsíce. Někteří milovníci koček nám pravidelně přispívají na náš transparentní účet, za což jsme velice vděční. Další finanční prostředky nebo i krmivo dostaneme z různých akcí. V současné době se koná sbírka Den zvířat od Běhejme a pomáhejme útulkům, dvakrát do roka Kočičí přání, několikrát nám přispěl i nadační fond Psí Naděje a Gertrudy. Zrovna nyní nám nadační fond Psí Naděje daroval přes jednu tunu krmiva a vypsal pro nás sbírku, která stále běží i na našem facebooku. Těší nás, že se již vybrala téměř polovina cílové částky. Velice mile nás překvapil Pojistka Club Příbram, který pro nás v loňském roce uspořádal benefiční koncert. Jsme rádi, že i mladým lidem není lhostejný osud opuštěných koček ve městě. Většinu finančních prostředků ovšem vynakládáme z našich rodinných účtů, takže jsou dokonale vyluxované. Manželka nemůže chodit do zaměstnání, protože by péči o již zmíněných 83 koček v útulku nestíhala. Vždyť co času zabere vybírání záchodků, mytí misek, příprava jídla, úklid místností, a to nemluvím o péči o nemocné kočky či dokrmování koťat. Vše táhneme z jednoho platu. Prostě jdeme od výplaty k výplatě. 

Dalším velkým problémem je čas. Péči o kočky se mohu věnovat až po svém zaměstnání – to jsou cesty na veterinu, pro nalezené nebo zraněné kočky, odvoz adoptovaných koček do nových domovů, odchyty a samozřejmě krmení venkovek – prostě práce takříkajíc na plný úvazek. Každý den končím po půlnoci a ráno zase do práce.


Život opuštěných koček ve městě není snadný. Mnoha lidem vadí již jen samotná existence toulavé kočky. Vždyť kolikrát jsme při krmení slyšeli vzteklé „Odvezte si ty kočky! My je tady nechceme.“ Kolikrát přiběhly na krmicí místo zraněné nebo už nepřišly vůbec. Další nebezpečí jim hrozí ze strany dopravních prostředků. Většina koček střet s autem nepřežije, v lepším případě dožívá v útulku, protože hendikepovaná by venku neměla šanci přežít. Proto jsme žádali město Příbram o větší pozemek, kde bychom pro městské kočky vybudovali vhodné zázemí, kde bychom je pravidelně krmili a sledovali jejich zdravotní stav. Bohužel v současné době nemá město žádný vhodný pozemek, takže kočky budou dál některým lidem překážet a budou umírat pod koly aut.


V neposlední řadě nás mrzí, že i mnozí milovníci koček pro ně nic aktivně nedělají. Na našem facebooku nám dávají srdíčka, do komentářů píší, jak jsme úžasní, že se tak staráme o kočičky – ale to je tak všechno. Byli bychom velice rádi, kdyby nám pomohli – nejen finančně, ale i s krmením venkovek. Ono je ovšem pohodlnější si večer sednout k televizi, nebo jít někam za zábavou, než někde za každého počasí krmit venku kočky. Vše vlastně děláme ve třech lidech, protože většina členů našeho spolku vzhledem ke svému věku již toho není schopna. Pomohl by nám třeba i jen jeden den v týdnu. Najde se nějaký ochotný milovník koček? Těšíme se na vás. 

Co nás na naší práci naopak těší?

Jsme šťastni, jestliže kočka najde domov, kde se cítí dobře a páníčci ji mají rádi. A těší nás, když venkovky, o které se staráme, jsou zdravé a spokojené. Některé žijí na svých krmicích místech i přes deset let a veterináře viděly jen při kastraci. Je vždy zajímavé sledovat, jak původně plachá kočka nám postupně začíná důvěřovat a nakonec se nechá i pohladit. To nás vždy povzbudí v naší nikdy nekončící práci.

 

Lucie Čornyjová Brokešová, Kočičiny

Jak pracujeme?

Základním smyslem zapsaného spolku Kočičiny je pomoc toulavým, opuštěným či jinak znevýhodněným kočkám v našem okolí. Naší prioritou jsou kastrace těchto koček a osvěta v oblasti kastrací. Spolek provozuje i malý domácí útulek pro kočky. Momentálně se staráme o kočičky v našem útulku, přidruženém domácím depozitu a na několika krmicích místech. 

 

Co považujemee za největší problém ve své činnosti?

Velkým problémem je nedostatečná prokastrovanost koček, které mají majitele a pohybují se venku. Lidé svoje kočky nevykastrují, kočka jim porodí koťata, ta se majitelům nepodaří umístit a problém je na světě. Část lidí k problému přistupuje zodpovědně a novým koťatům hledá domov, ale nemalá část lidí se nechtěných koťat zbavuje, a to někdy i dost brutálním a trýznivým způsobem. Ráda bych připomněla, že i pouhé opuštění zvířete je trestný čin. Pohozená koťata často končí pod koly aut, jsou dehydratovaná, vyhladovělá, nemocná. Pokud se dostanou k nám, péče o ně zabere spoustu času a peněz s nejistým výsledkem. V kotěcí sezoně máme týdně desítky telefonátů s žádostí o umístění koťat. Není bohužel v našich možnostech ani silách všem vyhovět a musíme pomoc odmítat. 

 

Jak je to s kastracemi?

Apeluji na všechny majitele koček a kocourů, nechte svá zvířata včas kastrovat, zlepší se kvalita a délka jejich života a nebudete muset řešit, co s nechtěnými koťaty. I v dnešní době se setkáváme s předsudky, že kastrace je proti přírodě a že se kočka o sebe postará. Není to pravda, kočka není volně žijící živočich, je na člověku závislá a člověk je za ni zodpovědný. Proti přírodě a proti svědomí slušného človeka je nechat zvíře nezodpovědně napospas svému osudu, pohodit koťata, nechat je doslova chcípat hlady, horkem či zimou. Žijeme v 21. století a měli bychom se podle toho chovat, tedy zodpovědně a udržitelně. 

 

Co nás těší a naplňuje?

Na této práci mě těší, když vidím, jak ze zbídačeného tvorečka na pokraji života a smrti díky naší péči vyroste krásné a zdravé zvíře. Těší mě, že je má práce přínosem pro společnost. A velice mě těší, že se mohu poznávat a setkávat s dalšími skvělými lidmi, kteří nejsou lhostejní ke svému okolí a nezištně pomáhají. Ráda bych poděkovala všem našim podporovatelům, soukromým přispěvatelům i společnostem, které nám darují například krmivo, a skvělým veterinářům, pro které je pomoc zvířeti víc než finanční zisk. Moc by nám pomohlo sdílení odkazů na aktuální celorepublikovou sbírku na pomoc útulkům. Čast prostředků poputuje i do našeho útulku. Sbírka se jmenuje Den zvířat 2023 a pořádá ji spolek Běhejme a pomáhejme útulkům. 

 

Soňa Čápová, Spolek pro kočku

Jak fungujeme?

Jsme nezisková organizace, která pomáhá bezprizorním kočkám na ulici. Nejsme klasický útulek, ale depozit, který máme v bytě, takže kočičky bydlí s námi. Kočky a koťata, které lze socializovat, vyléčíme, dají se naočkovat a jdou do adopce.

 

Kolik koček máme na starosti?

Loni jsme se postarali o 120 koček (léčba, kastrace, adopce), což stálo necelých 270 tisíc korun, letos zatím 52 koček a částka se pohybuje kolem 200 tisíc korun. Je určitě na místě poděkovat městu Příbram za podporu a finance, ale také lidém, kteří přispívají.

 

S čím se nejvíce potýkáme?

Největší problémy jsou s místem pro kočky, jelikož neexistuje klasický útulek, je málo lidí a málo místa, neboť každý depozit má daný limit koček. Je to fyzicky i časově náročná práce. Momentálně se v depozitech staráme o šest koček. Po městě máme celkem pět krmicích míst. Spíše se snažíme, aby na ulici bylo co nejméně koček, ale je to těžký boj. Je to i o lidech, kteří si pořídí kočičku jako hračku a pak se jí zbaví tak, že ji vyhodí na ulici.

 

Co vám přináší radost?

Moc nás těší, když najde kočička domov, je to pro nás veliká odměna.

 

Rubriku zpracoval:

Stanislav D. Břeň

 

 

Pomozte kočkám

 

Příbramské kočky
transparentní účet: 2401700760/2010
pribramskekocky.proweb.cz

Kočičiny
transparentní účet: 123-309410227/0100
kociciny.cz 

Spolek pro kočku
transparentní účet: 2500408642/2010
spolekprokockupribram.cz

 

Podpora města

Péče o opuštěné a toulavé kočky ve městě Příbram je zajištěna smluvním vztahem se všemi spolky, působícími na území Příbrami – Příbramské kočky, Spolek pro kočku a Kočičiny. Na základě smluv se spolky je tak zajišťován odchyt koček, kastrace, vakcinace, ošetření, dále krmivo, stelivo a dezinfekční prostředky po dobu umístění koček v útulku. Roční náklady města Příbram na zajištění této péče se pohybují v celkové výši 500 000–600 000 korun. Zároveň si spolky (Příbramské kočky a Spolek pro kočku) každoročně žádají v rámci programových dotací města o podporu na svoji činnost – krmivo, pohonné hmoty, osvěta. V letošním roce obdržely tyto spolky každý 30 000 korun.

 

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne