Slider

Jdeme na to! Startuje třetí ročník participativního rozpočtu

Finance | Leden 2020

Máte nápad, jak zlepšit Příbram? Dejte o svém námětu vědět. Právě startuje třetí ročník projektu Společně pro Příbram, kdy lze čerpat z městského rozpočtu peníze na projekt, který jste připravili právě vy.

Společně pro Příbram se rozjíždí už potřetí. Stojí tedy za připomenutí, jaké jsou aktuální výsledky předchozích ročníků. Před koncem roku 2019 byly dokončeny dva vítězné návrhy ještě z prvního ročníku. Do lesoparku Hatě a na Padák se už dostanete po nové lávce u rybníku Kaňka a práci na cyklistické koncepci město uzavřelo setkáním s veřejností.

Nyní se intenzivně pracuje na všech třech vítězných projektech roku 2019. U návrhů Drkoláč a Revitalizace svatohorské aleje připravuje Odbor investic a rozvoje města projektovou dokumentaci. Pro realizaci námětu Luční kvítí nad Haldou dokončily Technické služby přípravné práce ještě před začátkem zimy.

Rok 2020 se změnami

Pro třetí ročník participativního rozpočtu je na návrhy občanů vyčleněna částka dva miliony korun s tím, že vítězné projekty se budou vyhlašovat jednou za dva roky. Sladí se tak doba potřebná pro shromáždění návrhů, hlasování, přípravu vítězných projektů i samotnou realizaci. Zvýšení částky umožňuje také autorům návrhu, aby se více „rozmáchli“. 

Rozpracovat svůj nápad a podat jej v internetové aplikaci může každý občan starší 15 let, který v Příbrami žije, pracuje nebo tráví svůj volný čas, a to od 1. ledna do 31. března 2020. Kromě základních informací by měl návrh obsahovat i vysvětlení, jaký je jeho veřejný přínos a kolik budou dosahovat předpokládané náklady. Maximální částka na jeden návrh byla stanovena ve výši jednoho milionu korun. K podávání nápadů slouží online formulář na webové stránce participativního rozpočtu spolecne.pribram.eu.

Podle jasných pravidel

Participativní rozpočet má jasná pravidla a nastavený proces, aby vše bylo maximálně transparentní pro město, předkladatele návrhů i hlasující. Do procesu přípravy je zapojena také fáze setkání navrhovatelů se zástupci městského úřadu, kteří budou schopni na místě poskytnout konstruktivní zpětnou vazbu k představovaným námětů. V další etapě budou návrhy předány k technické analýze příslušným odborům radnice. U každého podporovaného nápadu bude městem prověřena jeho proveditelnost.

O návrzích, které úspěšně prošly posouzením v rámci městského úřadu, budou občané anonymně a zdarma hlasovat prostřednictvím elektronické aplikace. Vyjádřit své preference půjde také na městském úřadu. To vše s použitím kladných a záporných hlasů podle hlasovacího systému matematika Karla Janečka.

Uskutečněn pak bude nejúspěšnější návrh. Ostatní náměty, o kterých se hlasovalo, budou realizovány v pořadí podle počtu získaných bodů, a to od nejúspěšnějšího až do vyčerpání vyčleněného rozpočtu dvou milionů korun.

Ideální návrh…
- je veřejně prospěšný
- je realizovatelný do 31. prosince 2021
- primárně řeší úpravy veřejných prostor
- musí být proveden na pozemcích ve vlastnictví a na území města
- se netýká údržby či opravy chodníků a komunikací
- odpovídá kompetenci a schopnosti města jej realizovat

Poznačte si do diářů
1. ledna–31. března 2020: sběr návrhů
25. března, 1. a 8. dubna 2020: setkání s navrhovateli
1. dubna–15. května 2020: posouzení proveditelnosti návrhů
1.–20. června 2020: hlasování
22.–26. června 2020: zveřejnění výsledků hlasování
do 31. prosince 2021: realizace vítězných návrhů

Zuzana Kučerová
Městský úřad Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne