Slider

Jakub František Santini-Aichel. Nejen bratr slavnějšího Jana Blažeje

Historie | Leden 2020

Na výzdobě poutního místa Svatá Hora se podílelo velké množství různých řemeslníků, které bychom dnes považovali spíše za umělce, nicméně oni ve své době patřili především mezi cechovní nebo svobodné výrobce užitného zboží.

Mnohá díla na Svaté Hoře zůstala anonymní, o mnohých autorech víme jen pár údajů, a bez dalšího náročného výzkumu v archivních pramenech je nemožné o jejich životě vytvořit alespoň krátký a věrohodný medailonek. Někteří takoví řemeslníci se v našem městě usadili natrvalo, většina z nich však po čase odešla z Příbrami za jinou prací, podstatná část z nich sem pouze krátkodobě zajížděla.

Jednou z mála výjimek, o které dnes víme alespoň něco, je kameník Jakub František Santini-Aichel (1680–1709). Je to tím, že pocházel ze známé umělecké rodiny a jeho bratrem byl génius českého baroka, architekt světového formátu Jan Blažej Santini – Aichel. V Praze se usadil ve třicátých letech 17. století jeho dědeček Antonín Aichel, úspěšný zedník a zakladatel uměleckého rodu.

Jakub František byl nejmladším synem nejmladšího Antonínova syna – Santina Aichla. Vyučil se kameníkem a byl předurčen k převzetí otcovské dílny, jelikož jeho bratr Jan Blažej nebyl v dobré tělesné kondici. Oba synové přijali otcovské křestní jméno Santini jako součást své identity. Po smrti otce v roce 1702 spolu oba bratři provozovali společný rodinný podnik, ze kterého však Jan Blažej po dvou letech pro finanční neshody vystoupil a po celý zbytek života vedl s bratrem i jeho vdovou majetkové spory a soudní pře. Kvůli neshodám se v závěru svého života Jakub František dokonce odstěhoval z Pohořelce na Nové Město Pražské, kde si nechal postavit dům. Jakub František se v roce 1707 oženil s Barborou Kulichovou, dcerou rodinného přítele a rovněž kameníka. Manželství však zůstalo bezdětné a velmi brzy (po roce a půl) skončilo předčasnou Františkovou smrtí.

Svůj pracovní život trávil většinou prací pro různé, především církevní stavby, pro které vytvářel kamenné detaily. Ještě spolu s otcem jsou jeho stopy doložené na výzdobě Novoměstské jezuitské koleje. Ačkoliv s bratrem vedli spory, dokázal Jan Blažej svého bratra zaměstnat či alespoň doporučit pro jiné stavebníky, např. v kostele P. Marie v cisterciáckém klášteře v Sedlci u Kutné Hory. K častým objednatelům kamenických prací patřil i další slavný v Čechách působící barokní architekt Kryštof Dientzenhofer. Z jejich spolupráce vzešla např. výzdoba Šternberského paláce v Praze či chrámu sv. Mikuláše na Malé Straně. Mezi nejzdařilejší Františkova díla je považována výzdoba kaple Zjevení Páně ve Smiřicích. Někteří badatelé uvažovali o tom, že Jakub František je autorem několika soch, ale u většiny z nich byl později určen jako autor někdo jiný. Dochovala se tak pouze smlouva na vytvoření sochy Sv. Jana Nepomuckého pro Radniční schody na Malé Straně, ale k jejich realizaci již pro úmrtí autora nedošlo. Lze tedy považovat za jisté, že se Jakub František sochařství věnoval, nicméně jeho sochařské dílo je nevýznamné či dosud nepoznané.

V Příbrami nalezneme stopu Jakuba Františka Santiniho-Aichla v kamenných sanktuáriích (místa pro ukládání liturgických nádob s eucharistií). Jeho autorství je připisováno i náhrobníku hraběnky Marie Maxmiliány Zárubové z Hustiřan, svatohorské mecenášky, jedné z mála, která se nechala na Svaté Hoře pohřbít. Dílo Jakuba Františka v Příbrami není rozsahem tak velké, jako u jiných osobností, o kterých jsme zde psali, nicméně reprezentuje velkou skupiny jemu podobných umělců a řemeslníků, bez kterých by Svatá Hora nebyla tím, čím je, tedy barokním skvostem.

Daniel Doležal
Státní oblastní archiv v Praze

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne