Slider

Jaké je pít kávu potmě?

Život v Příbrami | Leden 2022

Objednat a vypít kávu potmě není nic jednoduchého. Foto: Charita Příbram

Černá kavárna aneb Jak to vidí nevidomí? Tak by mohl znít podtitul akce, která se v polovině listopadu uskutečnila v příbramské Vile Obora.

Jak chutná káva potmě? Jak se nakupuje potmě? Jaké je jíst dort potmě? Na tyto otázky poznali odpověď návštěvníci Vily Obora, kteří sem zavítali 13. listopadu na akci s příhodným názvem Černá kavárna. Prostory charitní kavárny a bezobalového obchodu se pro mnohé odvážlivce staly místem, kde měli možnost zkusit si, jaké je to v kůži nevidomých. A to vše i díky Sjednocené organizaci nevidomých a slabozrakých ČR (SONS). 

U vchodu dostali návštěvníci klapky na oči, bílou hůlku do ruky a šlo se na věc. Členové SONS si připravili spoustu aktivit. Mimo chůze se slepeckou holí po obchůdku to byl především nápojový a jídelní lístek v Braillově písmu. Po objednávce následoval pro mnohé velmi těžký úkol, byť ho běžně provádějí bez mrknutí oka: vypít kávu a sníst dort. A co teprve nalít sklenici vody! 

Po těchto výzvách přišla možnost odpočinku u speciálně upravených stolních her, jako jsou hmatové či sluchové pexeso, šachy, domino, piškvorky nebo různé skládačky. Pro dobrodruhy navíc čekalo hledání pokladu pomocí hlasové navigace. Dalším zajímavým bodem na programu bylo představení slepeckého psa, jehož majitelka popsala jeho speciální výcvik a také názorně předvedli, jak probíhá jejich spolupráce. Aktivit bylo mnoho. A jaké to tedy je, pít kávu potmě? To můžete zažít i vy, protože tato akce se rozhodně nekonala naposledy. 

Natálie Přibylová, Charita Příbram

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne