Slider

Jaké byly letecké dny v Příbrami

Historie | Září 2022

Záběry z leteckého dne, který se v Příbrami konal v roce 1935. Zdroj: Aeroklub Plzeň

Vlivem svého umístění na úpatí brdských kopců nepatří Příbram k místům, kde by člověk očekával nějakou výraznou leteckou činnost. Je proto zajímavé, že podobné podniky měly i zde dlouhou tradici. V článku se zaměříme na letecké dny v letech 1924 až 1935.

Pokud nepočítáme ne zrovna podařenou leteckou produkci v roce 1913, tak za první opravdový letecký den v Příbrami můžeme považovat ten z roku 1924. Přesněji se tak mělo stát v neděli 5. října na improvizovaném letišti, které vzniklo na louce za příbramskou plynárnou u Jechova mlýna. Dnes je tato plocha ohraničena ulicemi Plynárenská a Za Balonkou. Akci pořádal Sportovní klub Příbram s Čsl. státními aeroliniemi, které přislíbily vyslat do Příbrami dvě dvoumístná letadla typu Brandenburg, která měl pilotovat šéfpilot rtm. Karel Brabec. Současně vedení SK Příbram vyjednávalo i s Ministerstvem národní obrany, protože si na leteckém dni přálo mít i stíhací letoun našeho letectva. Měl být též předveden padák systému Heinecke.

 

Vyhlídkový let vyhrál pořadatel

Obě letadla hladce a bez jakýkoliv potíží přistála krátce po desáté hodině dopolední. Ještě dopoledne vykonalo dvoumístné letadlo několik vzletů s pasažéry, čemuž přihlíželi návštěvníci a školní mládež. Vstupné na akci bylo 3 Kčs, ale každý účastník musel zaplatit ještě 1 Kčs na los, na který mohl vyhrát let zdarma. U diváků toto počínání vyvolalo silnou nevoli, protože jen část z nich si takový los chtěla opravdu koupit. Rozčarování návštěvníků se znásobilo poté, co zjistili, že vyhlídkový let vyhrál jeden z pořadatelů. K tomu se nakonec se ze dvou slíbených letadel typu Brandenburg dostavilo pouze jedno, které bylo doprovázeno letounem typu Avia. V dopoledních hodinách si mohli návštěvníci prohlédnout letadla a samotný letecký den měl začít ve tři hodiny odpoledne. Jinak měl jakýkoliv zájemce možnost se svézt v letadle za poplatek 68 Kčs. 

Samotný letecký den začal, když do vzduchu poprvé několikrát vzlétl Brandenburg s pasažéry, kteří se stačili přihlásit v předstihu (zájem byl ale nakonec tak velký, že bylo nutné přihlášky zastavit). Letový program pokračoval slíbeným seskokem padákem a poté následovala letecká akrobacie. Při konečném odletu byla Avia ozářena v šeru rozsvícenými žárovkami, což samozřejmě návštěvníky ohromilo. 

S dalším leteckým dnem se počítalo v roce 1926, organizace se opět zhostil Sportovní klub Příbram, ale novým partnerem byl Západočeský aeroklub se sídlem v Plzni. Příbramský letecký den byl tentokrát stanoven na neděli 5. září a zase se měl původně konat na louce za starou příbramskou plynárnou. Západočeský aeroklub byl odhodlán na tento letecký den vyslat tři až čtyři letadla a měl se nést ve standardním programu. Zahájen byl startem všech letadel, následován skupinovým letem, jenž zahrnoval i akrobacii, nápodobu parašutismu vyhozením figuríny na padáku, a zakončen vyhlídkovými lety. Z přítomných letadel je zmíněn pouze Brandenburg L-BIZE s posádkou Šedivý a Hanzelín. Bohužel letecký den zmiňuje pouze pamětní kniha města Příbram, která nám alespoň upřesňuje místo konání. Dočasné letiště tentokrát vzniklo na pláni ve Zdaboři. Za spoluúčasti na pořádání tohoto podniku obdržel západočeský aeroklub podíl ze vstupného 1122 Kčs. Mimo zápisu aeroklubu není o tomto leteckém dni v dobovém tisku žádná zmínka.

 

Nouzové přistání u Věšína

Možná i díky menšímu zájmu se další letecký den koná až v neděli 29. září 1935. Z dochovaných zápisů není patrné, kdo jej zaštiťoval přímo v Příbrami, ale samotnou akci pořádal Západočeský aeroklub v Plzni, jenž do města poslal šest letadel. Vhodná plocha byla opět vybrána v prostoru ve Zdaboři, patrně v místech, kde dnes stojí hypermarket Albert. Zdejší letecký den proběhl bez mimořádných událostí, a proto se o něm opět nezmínil žádný ze zdejších novinářů. Možná to ale bylo tím, že se nakonec leteckého dne v Příbrami účastnila jen tři letadla, která na místě přistála. Byla to Aero A-26, Avia BH-11 a Praga E-114. Po bezproblémovém leteckém programu v Příbrami je opustilo štěstí a při přeletu do Rožmitálu muselo dvoumístné Aero A-26 (OK-IZX) pro závadu motoru nouzově přistát nedaleko obce Věšín. Už se mu nepodařilo vzlétnout, a proto bylo ještě téhož dne rozebráno a v noci převezeno do Plzně. Jinak díky příznivému počasí byly oba letecké podniky navštíveny velkým počtem diváků. 

Největší obdiv si vysloužil známý plzeňský letecký akrobat A. Dupal, který létal na akrobatickém speciálu Avia BH-22.3 (OK-IZV). Po skončení obou leteckých dnů následovaly pasažérské lety, kdy však zájemcům v Rožmitále nemohlo být plně vyhověno, protože se rychle přiblížil soumrak. Při odletu z letiště v Rožmitále došlo k neštěstí, které si jen díky příznivým okolnostem nevyžádalo žádné oběti. Letoun Avia BH-11 (OK-IZZ) zřejmě ztratil při startu rychlost, havaroval do příkopu a zarazil se do oraniště. Do konce roku 1938 se další letecký den v Příbrami již nekonal, a místní si tak museli na leteckou produkci počkat až do roku 1946. 

Příspěvek byl upraven z kapitoly připravované knihy O létání nejen nad Příbramí.

Petr Kadlec
spisovatel a vydavatel

Žádost autora:

Aktuálně zpracovávám knihu, která pojednává o letecké historii Příbrami a letišti Dlouhá Lhota. Během svého výzkumu jsem zjistil, že mezi lety 1913 až 1947 se na území Příbrami konalo několik leteckých dnů, a to v letech 1913, 1924, 1926, 1928, 1935, 1946 a 1947. Kromě roku 1935 se mi nepodařilo dohledat žádné snímky z těchto akcí. Rád bych požádal čtenáře Kahanu, zda by se mi ozvali, pokud v rodinném archivu najdou zajímavý snímek z těchto událostí, třeba i prababičku stojící před letadlem. Kontakt: Petr Kadlec, Dobříš, knihy.kadlec@seznam.cz, 723 386 742.

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne