Slider

Jak zlepšit spolupráci s partnerskými městy

Život v Příbrami | Duben 2023

Záběr z partnerského Hoornu. Foto: archiv

V pravidelné rubrice Kahanu, která mapuje názory jednotlivých volebních stran v zastupitelstvu na vypsaná témata, jsme tentokrát zastupitelům položili následující otázku: Jak budovat a rozvíjet vztahy a propojovat občany Příbrami s partnerskými městy a regiony? Odpovědi jsou řazeny sice abecedně, ale tentokrát v opačném pořadí.

 

Šance pro Příbram

„Maminko, sbal Honzovi do uzlíku buchty a vyrazí do světa na zkušenou,“ říká tatínek z klasické české pohádky. Opomineme, že se Honzovi moc nechtělo, rád by zůstal za pecí, ale nakonec přeci jen vyrazí. Jak později zjistí, udělá dobře. Ve světě se přiučí spoustě věcí, pozná nové lidi. Okouká, co je jinde jinak a co třeba dělat lépe. Dnes se tom říká know-how, princip však zůstává stejný. 

Nikdy v historii k sobě neměli lidé tak blízko a zároveň tak daleko. Cestovat je dnes triviální záležitost, sociální sítě či online platformy vás zásobí potřebnými informacemi na lusknutí prstu. Na druhou stranu stačilo by sedět u internetu či televize nebo si rovnou nasadit brýle pro virtuální realitu. A rezignovat, nechat se unášet leností. Ta ale nesmí vyhrát. Aby se tak nestalo, je naprosto zásadní mít o něco zájem. O lidi okolo sebe, o sport, kulturu, technické inovace, podnikání, jídlo. Vše, co vás napadne. 

Co lidi spojuje, je zájem, sdílené téma. Když to existuje, máme hned motivaci a snahu se rozvíjet. Abychom této snaze dodali nadstandardní prostředí, můžeme se pokusit – díky společným zájmům – popovídat si a setkat se s lidmi z jiných zemí. Příbram má takovou možnost díky partnerským městům. Skvěle. Jen ji využít a rozvíjet. Uvědomit si, že jsou činnosti, které u nás mají tradici a jednoduše je umíme. A mrknout jinde, co by se dalo ještě vylepšit, nebo naopak někomu ukázat cestu. Kontakt s partnerskými městy není otázka pouze zájmu, ale i ratia – otvírá se šance pro rozvoj turismu, podnikatelských aktivit, kulturního a společenského života. Inovací v oblasti školství, konkrétně v této sféře je zmiňované porozhlédnutí okolo naprostou nezbytností. 

Dejme příležitost spolkům, sportovním klubům či dalším zájmovým skupinám a oni se jí jistě chopí. Jen ukázat cestu, vhodně tuto možnost prezentovat. A samozřejmě aktivně vyhledávat další šance pro spolupráci – jistě najdeme města v Itálii, Rakousku, Nizozemsku anebo někde úplně jinde, kde jsou lidé, kteří mají s námi společné zájmy. Jen se do toho pustit. 

A nezapomínejme, že věci, které v Příbrami budujeme, by mohly, možná měly, mít parametry takové, abychom se za ně nemuseli stydět. A nejen to, měly by mít evropské parametry a měli bychom se s nimi chlubit. Evropský nadhled je jednodušší i díky partnerským městům. Nebuďme tu v rezervaci s názvem Příbram a vyrazme do světa na zkušenou.

 

Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Na základě dotací od Evropské unie či národních dotací lze využít peněžité podpory pro spolupráci mezi partnerskými městy či regiony. Měly by se více využívat pravidelné výměny oficiálních představitelů města nebo odborné stáže pracovníků radnic. Nesmíme zapomenout na pravidelné městské a kulturní akce, kde můžeme upoutat občany města na dny německé, francouzské, nizozemské či slovenské kultury a naopak, v partnerských městech uspořádat dny české kultury a upozornit například na hornictví, výstavu umělců, koncertů či pěveckých sborů. V rámci evropských programů můžeme více propagovat město pomocí prezentací a realizovat společné projekty. Více bychom zapojili základní a střední školy k recipročním návštěvám. V neposlední řadě si můžeme vyměnit zkušenosti o ekologické stránce města, co nás tu tíží a co by šlo novými metodami změnit. Je důležité, aby si města pěstovala vzájemná kulturní pouta a kontakty mezi obyvateli a svými partnerstvími podporovala výměnné studentské programy, kulturu a ekonomii. Každé město má svá specifika, dominanty, stavby, které jsou součástí historie. Je nutné si ji připomínat, nezapomenout a pokud možno, i nadále ji pozitivně rozvíjet, aby i budoucí generace mohly hrdě oslavovat či si jinými způsoby připomínat naši historii a případně se z ní mohly poučit v budoucnu. 

Dalším způsobem, jak udržovat vzájemnou spolupráci mezi partnerskými městy, je odhalování soch s pamětní deskou, vysazení stromu či postavení lavičky významné osobnosti partnerského města. Totéž bychom očekávali od našich partnerů. Např. dne 27. května 2023 bude slavnostně otevřen areál Čekalíkovský rybník, který se nachází v centru města. Zde bude slavnostně odhaleno sousoší ženy s dětmi, které prchají z válečné oblasti, a poblíž bude lavička dlouholetého italského starosty Giuliana Pellegriniho. 

O partnerských městech a regionech bychom pravidelně informovali na webových stránkách města Příbram a v tisku, který vydává město. Především by se jednalo o to, v jakém konkrétním městě či regionu se koná nějaká slavnostní akce, kam by všichni občané našeho města byli srdečně zváni a zde by např. obdrželi malý dárek jako upomínkový předmět – propagační materiál daného města.

 

Spojenci – TOP 09, Starostové a nezávislí, Politické hnutí Hlas, SOS Příbram a nezávislí kandidáti

Jak se ukazuje na konkrétních příkladech, spolupráce s partnerskými městy a regiony stojí a padá právě na příbramských občanech, aktivních základních, středních a uměleckých školách nebo třeba spolcích. Za všechny jmenujme ZŠ 28. října, ZŠ Školní, Gymnázium Příbram, Obchodní akademii Příbram, základní umělecké školy, Sbor dobrovolných hasičů Březové Hory, příbramské betlémáře, muzikanty nebo zástupce uměleckých řemesel. Ti všichni v posledních letech se svými zahraničními protějšky (nejen) v partnerských městech spolupracují, vzájemně se navštěvují a vyměňují si zkušenosti.


Domníváme se, že úloha města Příbram by měla spočívat zejména v koordinaci a finanční podpoře těchto aktivit. Největší objem úsilí a prostředků by pak měl směřovat k žákům základních a středních škol tak, abychom alespoň částečně přispěli k rozvoji jejich jazykových dovedností a dalšího, i multikulturního, vzdělávání. Podporujeme nejen výjezdy školáků za hranice, ale rovněž takové projekty, které do města naopak přivádějí zahraniční návštěvy. O jejich přínosu mj. pro místní podnikatelskou sféru nemůže být sporu. I po zkušenosti s debatami zastupitelstva v minulém volebním období o ukončení mnoho let nefunkční spolupráce s ruským partnerským městem Čechov bychom se přimlouvali za důkladnější revizi přínosů všech stávajících partnerství ze strany vedení města i hledání partnerů dalších, například v nám kulturně blízkém Polsku či Rakousku.

 

Občanská demokratická strana

Příbram má celkem osm partnerských měst, ale zaměříme se hlavně na čtyři – Hoorn v Nizozemsku, který leží kousek od Amsterdamu na břehu nádherného jezera, bavorský Altötting nedaleko Mnichova s výhledem na Bavorské Alpy, dále italské Ledro, ležící na břehu stejnojmenného jezera v blízkosti jezera Garda, jež je obklopeno alpskými štíty, a v neposlední řadě Kežmarok, na dohled od Vysokých Tater a bez jazykových bariér. 

Udržovat vztahy s lidmi z těchto měst je užitečné jak pro samotnou správu města, tak i pro jeho občany. Co se týče samotného rozvoje města, jsou pro nás například města Hoorn a Altötting otevřenou učebnicí ve věci vývoje, dopravní infrastruktury, urbanismu a formy zapojování jejich občanů do tvorby města. Pro školy je velmi užitečné udržovat vztahy se žáky, studenty a pedagogy. Stejně tak i pro profese, které mají vliv na chod města, jako jsou lékaři, učitelé, policisté, hasiči a další, stojí za to, aby navázali profesní vztahy a vyměňovali si zkušenosti. V neposlední řadě je to kultura, která umožňuje tyto partnerské vztahy prohlubovat a zároveň tak propagovat město Příbram v partnerských městech a jejich regionech. 

Navštívit tato města stojí za to i v rámci dovolených. Hoorn a Altötting jsou z našeho pohledu výborným místem pro poznávací turistiku, Ledro a Kežmarok pak pro dovolené nabízí spoustu aktivit, jako třeba vysokohorskou turistiku nebo koupání v jezerech. Pro všechna města platí, že nabízí přátelské prostředí s využitím výborných služeb informačních center. 

V devadesátých letech se všechny tyto aktivity realizovaly v maximální míře, a to díky velkému zájmu občanů a institucí a za velké podpory města Příbrami. Stálo by za to, abychom se na takovou úroveň našich vzájemných vztahů opět vrátili.

 

Česká pirátská strana

Spolupráci, poznávání a sdružování mezi Příbramí a partnerskými městy a regiony považujeme za velmi důležité. Určitě chceme, aby se kooperace dál rozvíjela, protože se tím posiluje vědomí evropského občanství a přispívá k evropské integraci. Bohužel setkání s našimi partnerskými městy, až na pár výjimek, probíhá spíše na bázi vzájemné spolupráce radnic, a je tak do ní zapojen pouze užší okruh lidí. 

Aby se partnerství rozvíjela, musí být do nich začleněno víc občanů. Vedení města by mělo být iniciátorem a pomáhat propojovat různé subjekty působící v Příbrami se zahraničními partnery, s kterými by pak mohli realizovat různorodé aktivity. Chtěli bychom, aby se v první řadě více rozvinuly vztahy mezi ZŠ, SŠ a ZUŠ a dále pak mezi sportovními kluby, spolky, podnikateli a občanskou společností jednotlivých partnerských měst. Máme radost, že členové zahraniční komise podpořili tento náš návrh a dohodli jsme se, že ho budeme dohromady realizovat. Naší společnou snahou bude, aby každá příbramská škola, která o to projeví zájem, získala zahraničního partnera. Učitelé a žáci tak budou moci rozvíjet vzájemnou spolupráci, projekty a návštěvy, které povedou k posilování jazykových dovedností, poznávání jiných kultur, tradic a života v jiné zemi. Tento přístup současně podpoří turistický ruch.

 

ANO 2011

Město Příbram má v současné době osm partnerských měst (Altötting – Německo, Anor – Francie, Freiberg – Německo, Hoorn – Nizozemsko, Kežmarok – Slovensko, Königs Wusterhausen – Německo, Valle di Ledro – Itálie, Villerupt – Francie). V loňském roce po invazi Ruska na Ukrajinu zrušilo zastupitelstvo města partnerství s Čechovem. 

Nejintenzivnější vztahy máme s Hoornem (v loňském roce jsme oslavili 30 let partnerství), v minulosti jsme byli zapojeni do projektu spolupráce mateřských a základních škol v rámci programu Erasmus+ s názvem Zvyky a tradice, v současnosti ještě i společně s městem Kežmarok opět do školského projektu na bázi spolupráce základních škol a volnočasových organizací s názvem Robotika hýbe světem (tříletý projekt končí letos v srpnu). 

Další intenzivní spolupráci máme s italským Valle di Ledro, v nedávné minulosti připomínka 100. výročí návratu italských uprchlíků zpět do vlasti (mnohačetné návštěvy, výstava fotografa Jiřího Jirouška ve Valle di Ledro – fotografie měst sdružených ve Spolku přátel Ledra, které lederským občanům poskytly během 1. světové války azyl, město Příbram vydalo knihu literárních a výtvarných prací žáků a studentů příbramských ZŠ a SŠ s názvem Živé vzpomínky/Memoria Viva. Publikace vznikla na základě literární a výtvarné soutěže vyhlášené městem Příbram).

V loňském roce se v rámci Hudebního festivalu Antonína Dvořáka uskutečnil koncert přátelství, na kterém vystoupil italský pěvecký sbor a smyčcové duo z Freibergu. Při té příležitosti se uskutečnilo setkání vedení města a představitelů z Valle di Ledro a obcí sdružených ve Spolku přátel Ledra. V letošním roce dojde ke slavnostnímu otevření areálu Čekalíkovského rybníka, ve kterém bude instalována socha věnovaná městu Příbram a lavička k uctění památky Giuliana Pellegrinniho, starosty Valle di Ledro, který se zasloužil o obnovu   kontaktů mezi oběma městy. 

Spolupráce s Freibergem byla v minulosti realizována prostřednictvím účasti zástupců města na fotbalových turnajích, tanečních soutěžích, kontaktech fotografů. V letech 2016 a 2021 jsme v Příbrami ve spolupráci s OA a VOŠ Příbram zorganizovali tzv. Mládežnický kemp, což byla setkání středoškolských studentů na různá témata (2016 – Sociální oblast, 2021 – Svět v době korony). 

Zástupci partnerských měst jsou každoročně zváni na Šalmaj a na Běh do Svatohorských schodů. Aktuálně se chystáme oslovit partnerské město Altötting ve věci spolupráce na realizaci projektu poutní cesty spojující Řím a Svatou Horu, v případě souhlasu tedy Řím, Altötting a Svatou Horu.  ZŠ Školní má velice intenzivní spolupráci s partnerskou školou z Freibergu, ZUŠ TGM s hudební školou z Hoornu. 

Město Příbram podporuje spolupráci s partnerskými městy i formou dotací, v loňském roce tak bylo podpořeno celkem osm projektů (spolupráce našich a lederských betlémářů, účast betlémářů a tradičních řemeslníků na kežmarském festivalu EĹRO, spolupráce ZŠ Školní a ZUŠ TGM s partnerskými školami a spolupráce hasičů a skautů).

 

Rubriku zpracoval:

Stanislav D. Břeň

Partnerská města v Kahanu

V roce 2021 vycházel v Kahanu seriál, který přibližoval jednotlivá partnerská města. Články lze najít v archivu Kahanu na webu kahan.pribram.eu. Texty byly ve vydáních únor, březen, duben, květen, červen a říjen.

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne