Slider

Jak šel čas s aquaparkem

Rozvoj města | Březen 2020

S termínem vypsání výběrového řízení na přestavbu příbramského aquaparku roste zájem veřejnosti.

S termínem vypsání výběrového řízení na přestavbu příbramského aquaparku roste zájem veřejnosti. Médii víří hlasy zastupitelů a veřejných osobností, které se v některých případech vyslovují pro zastavení všech prací. V následujícím přehledu připomínáme, jak dosud probíhala klíčová rozhodnutí o aquaparku. Z přehledu vyplývá, že současné i předchozí zastupitelstvo se vždy stavělo za kompletní přestavbu a modernizaci. V průběhu let společně s ekonomickou konjunkturou výrazně vzrostly ceny stavebních prací. To komplikuje současnou pozici města a dále polarizuje debatu příznivců a odpůrců celkové přestavby.

15. prosince 2014: Ne pouze zateplení

Zastupitelstvo jednalo o aquaparku. Konkrétně šlo o bod, kde se mělo rozhodnout o výběru zhotovitele u investiční akce Zateplení objektu plaveckého bazénu Příbram. Po dlouhé rozpravě byl hlasován návrh tehdejšího starosty Jindřicha Vařeky, kdy zastupitelstvo výrazně nadpoloviční většinou odhlasovalo neschválení realizace investiční akce a revokovalo příslušná usnesení.

 18. ledna 2016: Vzniká pracovní skupina

V zastupitelstvu se projednával bod týkající se rekonstrukce šaten a hygienického zařízení aquaparku. Již v rámci projednávání tohoto bodu zaznělo, a to z úst Václava Švendy – iniciátora celé rekonstrukce, že byla zřízena pracovní skupina, která připravuje návrh na celkovou rekonstrukci akvaparku.

 23. května 2016: Celková rekonstrukce posvěcena

Hmatatelné zmínky o rekonstrukci aquaparku lze nalézt v zápise ze zasedání zastupitelstva z tohoto dne. Zde se v bodě pojmenovaném Návrh rekonstrukce Akvaparku Příbram opět mluví o expertní skupině pod patronátem Václava Švendy. Ta má za přispění zástupců odborné veřejnosti předložit konkrétní podklady a studii. Po poměrně bouřlivé diskusi se 19 hlasy schválilo usnesení, ze kterého byla vypuštěna zmínka o předpokládané ceně tehdy 100 milionů korun. Zastupitelstvo vyjádřilo souhlas se záměrem celkové rekonstrukce aquaparku. Zároveň bylo radě města uloženo připravit podklady pro schválení definitivní podoby záměru.

 

14. listopadu 2016: „Čím větší, tím atraktivnější“

Do zastupitelstva šel materiál s názvem Rekonstrukce akvaparku – studie a provozně ekonomická analýza. V rámci rozpravy mimo jiné zaznělo, že součástí projektu musí být vybudování dostatečné kapacity parkovacích míst v okolí, a že je vhodné rekonstrukci provést v maximální možné míře včetně saunového světa, fitness atp. V rámci rozpravy zazněla i poměrně památná věta: „Čím větší bude investice, tím bude atraktivnější a je reálné, že ho nebudeme muset dotovat“. V rozpravě rekonstrukci akvaparku v tomto rozsahu podpořil tehdejší zastupitel Petr Kareš s tím, že chce mít v projektu zahrnuté další plavecké dráhy. 

Po další rozpravě se hlasovalo o předložených variantách, a to na návrh Jindřicha Vařeky variantu e) u vnitřní části akvaparku a variantu c) vnější části akvaparku. Bylo tedy odhlasováno následující: Zastupitelstvo vzalo na vědomí Studii rekonstrukce akvaparku zpracovanou v září 2016, doplněnou o třetí variantu řešící přístavbu o dvě plavecké dráhy a Provozně ekonomickou analýzu rozvoje akvaparku. Byl opětovně schválen záměr celkové rekonstrukce akvaparku, a to ve variantě celková rekonstrukce všech stávajících provozů, včetně technologií a s přístavbou provozu relaxačního světa v prvním nadzemním podlaží a saunového světa ve druhém nadzemním podlaží přístavby. Rozsah přístavby asi 1000 m2 včetně zvětšení bazénové haly o dvě plavecké dráhy délky 25 metrů. U venkovního prostoru šlo o variantu c), tedy o novostavbu dětského brouzdaliště a zázemí pro návštěvníky. Zde stojí za zdůraznění, že zastupitelstvo tímto definitivně posvětilo a odhlasovalo záměr, a hlavně rozměr rekonstrukce. O ceně zde nikde nebyla zmínka.

19. února 2018: Zadání projektové dokumentace

Zastupitelstvo jednalo o bodu s názvem Rekonstrukce akvaparku Příbram – předpokládaná cena po stupni Dokumentace skutečného provedení. Byl zde vzat na vědomí předpokládaný rozpočet vycházející z projektové dokumentace pro územní řízení a stavební povolení, a to bez omezení rozsahu původního záměru. Zastupitelstvo tehdy vzalo na vědomí i předpokládanou cenu rekonstrukce ve výši 301,2 milionů korun. Zastupitelé zároveň schválili zadání projektové dokumentace v plném rozsahu podle zpracované dokumentace pro stavební povolení.

9. září 2019: Je třeba znát cenu

V zastupitelstvu se projednával bod s názvem Návrh hodnotících kritérií zakázky Výběr generálního dodavatele stavby – rekonstrukce akvaparku Příbram. V rámci rozpravy bylo Václavem Švendou proklamováno, že není dobré zastavit cestu rekonstrukce akvaparku před tím, než budeme znát cenu. Následně devatenáct zastupitelů hlasovalo pro předložená kritéria hodnocení zakázky.

 

leden–únor 2020: Výběr správce stavby

Probíhá jednací řízení na správce stavby bez uveřejnění. Správce stavby zabezpečuje řádné, efektivní a ekonomické provádění stavebních prací podle schválené projektové dokumentace. Zajišťuje důslednou kontrolou z hlediska objednatele stavby v návaznosti na uzavřenou smlouvu, obchodní podmínky, podmínky poskytovatele podpory a všechny požadavky uvedené ve stavebním povolení a podmínek účastníků stavebního řízení. Správce stavby nebyl hned napoprvé vybrán, neboť se do otevřeného řízení žádný zájemce nepřihlásil. Město se rozhodlo hledat správce i nadále. Současně se finalizují podklady pro vypsání zakázky na zhotovitele stavby.

 

únor–červen 2020: Čekání na cenu

V únoru bude vypsáno výběrové řízení na modernizaci aquaparku. Lhůta pro podání nabídek bude 6–8 týdnů. V červnu by zastupitelstvo mohlo znát vysoutěženou cenu a hlasovat se znalostí nabídkové ceny.

Jan Konvalinka
starosta města

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne