Slider

Jak Příbram podporuje cestovní ruch

Život v Příbrami | Květen 2024

Z nově otevřené a turisticky lákavé expozice na dole Bytíz. Foto: Vladimír Holan

Příbram vstupuje do nové turistické sezony. Na co se mohou těšit místní i návštěvníci města? Jak se město snaží podporovat cestovní ruch? A jak se vlastně měří, kolik turistů do Příbrami přijede?

Příbram si klade za cíl být atraktivní destinací pro široké spektrum návštěvníků, a proto věnuje pozornost celé řadě témat, která společně tvoří základ pro rozvoj místního cestovního ruchu. Od rozšiřování turistické infrastruktury, přes propojení s místními podnikateli až po marketingovou strategii.

 

Rozšiřování turistické infrastruktury

V posledních letech Příbram pracuje na rozvoji a rozšiřování infrastruktury, která je atraktivní i pro návštěvníky města. Jeden z nejnovějších „přírůstků“, park Valle di Ledro u Čekalíkovského rybníka, je výsledkem inspirace společnou historií Příbrami a italské oblasti Valle di Ledro. Vloni otevřený park nabízí přírodní prostor pro odpočinek a také připomíná více než stoleté vazby mezi těmito dvěma místy. 

Dalším příkladem rozvoje je otevření wake parku v areálu Nový rybník, plánované na letošní květen. Wake park přinese do Příbrami nový vodní sport umožňující jak začátečníkům, tak pokročilým nadšencům vyzkoušet wakeboarding – dynamický sport, při kterém je sportovec na prkně tažen na laně po vodní hladině mezi dvěma věžemi. 

Rozšiřuje se také nabídka pro milovníky technických památek. Hornické muzeum Příbram nedávno pro veřejnost otevřelo novou pobočku – uranový důl Bytíz. Tato expozice ve stylu „posledního pracovního dne“ umožňuje návštěvníkům nahlédnout do nedávné minulosti a poznat život a práci horníků v třetím nejhlubším dole v ČR. 

Odbor silničního hospodářství připravuje také „rozpohybování“ infrastruktury pro cyklisty v Příbrami a okolí, což zahrnuje plány na propojení sever–jih a východ–západ přes město a vytvoření hornického cyklookruhu, který provede cyklisty přes zajímavá místa v okolí spojená s hornictvím.

 

Akce v Příbrami: Motor pro cestovní ruch

Město klade důraz na organizaci a podporu kulturních a sportovních akcí, protože ty mohou hrát zásadní roli také v rozvoji cestovního ruchu města. Nejenže přispívají k oživení místní ekonomiky, ale také dokážou přilákat turisty z různých koutů země, nebo dokonce ze zahraničí. 

Pro všechny, kdo chtějí mít přehled o kulturních a sportovních akcích v Příbrami, je k dispozici web kalendar.pribram.eu. Letos bude portál propojen s kalendáři akcí na brdyapodbrdsko.cz a strednicechy.cz, díky tomu se akce pořádané v Příbrami automaticky dostanou do povědomí širšího publika, což zvýší jejich dosah. Navíc, pro ty, kteří si chtějí být jisti, že jim neunikne žádná významná událost, byl Městským kulturním centrem spuštěn nový newsletter Zažij Příbram. Přináší informace o nadcházejících kulturních a sportovních akcích přímo do e-mailové schránky.

 

Spolupráce s místními podnikateli: Klíč k rozvoji turismu

Jedním z pilířů rozvoje cestovního ruchu v Příbrami je spolupráce s místními podnikateli. Město se snaží nejen podporovat místní ekonomiku, ale také zvyšovat kvalitu služeb nabízených turistům. V této souvislosti se Příbram zaměřuje na poskytování propagačních materiálů o městě a okolí místním ubytovacím zařízením. Vydaná brožura Stravování a ubytování v Příbrami je příkladem, jak město turistům usnadňuje orientaci v místní gastronomické i ubytovací nabídce a inspiruje je k jejich návštěvě. 

Dalším krokem k propojení turismu a podnikatelské sféry je prodej lokálních produktů v infocentru města v Pražské ulici. Pivo z Pivovaru Podlesí a nově také Brdská káva z Věšína jsou příklady toho, jak mohou místní speciality přilákat pozornost návštěvníků a stát se nejen součástí jejich zážitku, ale i vzpomínkou na návštěvu Příbrami. 

Město pravidelně organizuje školení pro zástupce soukromého sektoru, aby podpořilo jejich adaptaci na nové trendy a konkurenceschopnost. Letos bude workshop zaměřen na využití umělé inteligence. Vzdělávací akce poskytují podnikatelům nové nápady a dovednosti a také podporují vzájemnou spolupráci.

 

Inovace v propagaci Příbrami

Příbram se v letošním roce zaměřuje na posílení své propagace s cílem poskytnout návštěvníkům lepší informace o tom, co nabízí. Klíčovým projektem je rozsáhlá aktualizace webové stránky poznejpribram.cz, která se stane uživatelsky přívětivější. Nově přidaný plánovač výletů, propojení míst s kalendářem akcí a modul pro interaktivní výběr zajímavostí, restaurací a ubytování v okolí umožní uživatelům snadněji plánovat svou návštěvu a objevovat spojitosti mezi jednotlivými atraktivitami. Rozšíření webu do cizích jazyků prostřednictvím strojového překladu DeepL zase otevře dveře zahraničním turistům. 

Využití sociálních sítí pod značkou Poznej Příbram, zejména na Facebooku a Instagramu, zůstává klíčovou součástí komunikační strategie města. Tyto platformy slouží ke sdílení aktuálních informací, fotografií a příběhů, které představují Příbram a inspirují potenciální návštěvníky k výletu. 

V propagaci města hraje významnou roli spolupráce se zapsaným spolkem Turistická oblast Brdy a Podbrdsko a Středočeskou centrálou cestovního ruchu. Díky tomuto spojení se Příbram mohla prezentovat široké veřejnosti např. loni v červnu ve vysílání pořadu TV Nova Víkendová Snídaně, který se živě přenášel z areálu Nový rybník. Používaným PR nástrojem jsou fam tripy – organizované návštěvy pro novináře a influencery. Novinářům a tvůrcům obsahu umožňují prožít několik hodin či dní v Příbrami a následně sdílet své zážitky se svými čtenáři a sledujícími. Po návštěvě slovenského novináře v loňském roce se připravuje program pro influencerku z Německa, čímž se dále rozšiřuje mezinárodní viditelnost.

 

Technologie k objevování města

V rámci své vize rozvoje cestovního ruchu investuje Příbram do nových technologií, aby zvýšila atraktivitu města pro tuzemské i zahraniční návštěvníky. Důkazem této snahy je zavedení audio průvodce Smart Guide, který nabízí způsob, jak prozkoumat město a jeho hlavní poklady. Turista si může vybrat z devíti předplánovaných tras nebo chodí volně po městě a pomocí polohy se mu automaticky spouští příběhy o zajímavých místech, ke kterým se blíží. 

Kromě audio průvodce má město v nabídce geolokační hry. Marie v plamenech a Vyšší princip jsou hry, které turisty provedou městem a také je seznámí s minulostí Příbrami. Kombinují zábavu a vzdělávání umožňující hráčům prožít historii města téměř na vlastní kůži.

 

Analýza návštěvnosti podle mobilních dat

Společnost T-Mobile zpracovala pro Středočeskou centrálu cestovního ruchu druhou analýzu návštěvnosti založenou na geolokačních signalizačních datech o množství a dynamice návštěvníků na území města Příbram jako regionálního centra turistické oblasti Brdy a Podbrdsko. Výstupy (více v tabulce) jsou primárně zaměřeny na metriky důležité z pohledu cestovního ruchu, jsou vhodné k (anonymnímu) sledování pohybu návštěvníků a mohou sloužit jako podklad pro plánování propagace a investic v oblasti infrastruktury cestovního ruchu. 

Stěžejní událostí pro tento typ analýzy je návštěva neboli souvislá přítomnost uživatele na daném území po určitou dobu. T-Mobile definuje tento parametr, přičemž vychází z datových záznamů v komunikaci mezi mobilním zařízením uživatele a obsluhujícím vysílačem. V praxi se pak ukazuje, jak často, s jakou pravidelností a po jakou dobu je uživatel evidován na vysílačích, které plošně pokrývají analyzovanou oblast. Toto je hlavní metodický rozdíl mezi daty mobilních operátorů a daty Českého statistického úřadu. Data mobilních operátorů vycházejí z dynamiky a aktuálním pohybu uživatelů v síti. Data např. o počtu přenocování v hromadných ubytovacích zařízeních (HUZ) jsou statistickou veličinou vázanou na evidenci přenocování obyvatel v registrovaném HUZ. 

Zuzana Kučerová
Městský úřad Příbram

 

Zajímavosti z infocentra

  • Asociace turistických informačních center ČR letos slaví 30 let (Příbram je členem od roku 2013). Při této příležitosti bude vydána speciální edice sběratelských turistických známek.
  • Ve spolupráci s asociací se Příbram zapojila do projektu Péče o kvalitu a získali tuto značku.

 

 

Cestovní ruch v Příbrami

2021

2022

2023

Návštěvnost informačního centra (počet osob)

6717

12 788

14 047

Tržby informačního centra (v korunách)

124 064

221 762

174 419

Výběr místního poplatku z pobytu (v korunách)

298 640

408 370

388 840

Počet přenocování (počet osobonocí)

16 142

28 666

zatím nezveřejněno

Návštěvnost webové stránky poznejpribram.cz

41 000

32 000

39 000*

Hornické muzeum Příbram

80 051**

112 998**

117 517**

Poutní areál Svatá Hora

96 900**

290 000**

293 000**

*V průběhu roku 2023 došlo k přechodu ze systému měření provozu na webu Universal Analytics na Google Analytics 4. Změny v metodologii sledování a reportování ovlivnily meziroční srovnání návštěvnosti webu.

 ** Platících i neplatících návštěvníků

 

Turisté v Příbrami podle mobilních dat

Návštěvnost

2022

2023

Celkový počet návštěvníků (domácích i zahraničních)

87 353

130 326

z toho vícedenní pobyty

19 710

27 077

z toho jednodenní pobyty

67 643

103 249

Celkový počet návštěvnických dnů (bez přespání)

182 835

204 395

z toho počet dnů strávených v destinaci (tzv. turistodnů)

63 474

67 640

z toho počet jednodenních návštěv destinace (tzv. výletoden)

119 361

136 755

Nejnavštěvovanější měsíc

červenec: 5889

červenec: 6228

Zdroj: T-Mobile; data v příslušném roce byla sledována vždy od 1. června do 30. října. Analýza v plném znění za rok 2023 je zveřejněna na webu poznejpribram.cz.

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne