Slider

Jak přestat plýtvat jídlem

Názory | Leden 2022

Zbytky jídla a další potravinový odpad tvoří často i více než třetinu domácího odpadu.

Máme za sebou nádherné období vánočních svátků a začíná nám další rok. Jak moc se po Vánocích a oslavě Nového roku zaplnila vaše popelnice? Odhaduje se, že průměrný Čech vyhodí každoročně přibližně 70 kilogramů potravin. To je více než pět tun jídla za život. Zbytky jídla a další potravinový odpad tvoří často i více než třetinu domácího odpadu.

Při vyhazování jídla zahazujeme veškeré zdroje, které byly nezbytné k jeho produkci (např. voda, ropa a lidská práce). Na mnoha místech světa navíc zemědělství vyčerpává už i tak dost vyčerpanou půdu. 

Máme pro vás několik doporučení, jak plýtvání předejít:

  1. Nakupujte přesně a skladujte správně: Pište si nákupní seznamy podle toho, co opravdu plánujete jíst. Nenakupujte hladoví – velké oči, velký odpad. Manuál pro skladování a nakupování připravila organizace Zachraň jídlo. Můžete si ho vytisknout a dát na lednici.

  2. Kupujte v obchodě horší zboží: lehce poničený obal, nedokonalé kusy ovoce nebo opuštěné banány končí velmi rychle v kontejnerech. Přitom jim nic není. Zachraňte je před vyhozením.

  3. Přemýšlejte, než něco vyhodíte: Ta chvíle předtím, než něco vyhodíte, rozhoduje o tom, zda budeme jídlem plýtvat, nebo ho zachráníme. Zastavte se před vyhozením, znovu se na potravinu podívejte, očichejte ji, ochutnejte a vyhodnoťte, zda se ještě nedá nějak zpracovat. A je-li už opravdu zralá do odpadu, než tam skončí, přemýšlejte, proč jste ji nesnědli dříve, než se zkazila, a co potřebujete změnit, aby se tento scénář už příště neopakoval.

  4. Vyjezte někdy celou lednici a experimentujte při vaření: Kdy jste měli naposledy doopravdy prázdnou lednici? Vždycky se v ní něco najde, že? Zpracujte to. Popusťte uzdu své fantazii a pusťte se do vaření.

  5. Vařte, sušte, zavařujte, kvaste, mrazte: Naučte se prodloužit trvanlivost potravin tím, že je uvaříte, usušíte, zavaříte, necháte zkvasit nebo zmrazíte. Uvařením a uchováním v chladu obvykle prodloužíte trvanlivost jídla o jeden až tři dny.

  6. Rozdejte to, co nesníte: První pravidlo zní: Dojídejte! Ale zbude-li vám několik porcí od oběda nebo jste přestřelili množství jídla při nákupu, darujte jídlo jiným. Můžete uspořádat večeři pro své sousedy či kamarády nebo jim potraviny přímo darovat (s ujištěním, že je použijí).

Kateřina Hasáková

Líbil se vám tento článek?

ANO Ne